שתף קטע נבחר

הרעב בחופי ישראל גורם לדולפינות לקחת סיכונים

סקר שנערך בסוף השבוע מול חופי הרצליה גילה להקת דולפינים רזה במיוחד, כשחבריה מנסים לצוד דגים סמוך לספינות דיג. "למרות האפשרות להילכד ברשתות, האמהות מוכנות לסכן את עצמן ואת הגורים כדי להשיג אוכל בקלות - אך הן עדיין סובלות מרזון", ציינו חוקרי ארגון מחמל"י

מול הרצליה, במרחק כמה קילומטרים מהחוף, אותרה בסוף השבוע להקת דולפינים ממין דולפינן מצוי - חמישה בוגרים ושני גורים בני מספר חודשים. את הלהקה איתרו מתנדבי ארגון מחמל"י, שביצעו במקום תצפיות סקר בימים האחרונים.

 

"לאחר שעתיים של הפלגה הבחנו בשני מכמורתנים (ספינות דיג) באופק והפלגנו לעברם. ברגע שהתקרבנו למכמורתן הראשון הופיעה מולנו להקה של ארבעה בוגרים וגור קטן אחד", סיפר ל-ynet אביעד שיינין, יו"ר מחמ"לי. "בהמשך הצטרפו אם נוספת ועימה גור נוסף". 

 


(צילומים: אביעד שיינין, מחמל"י)

 

הימצאות דולפינים מול חופי ישראל, ובמיוחד גורים, היא בשורה משמחת, אולם בארגון הביעו דאגה מהעובדה שהדולפינים נראו רזים במיוחד, ומתקרבים למכמורתנים. שיינין, דוקטורנט מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, ציין כי הדבר מעיד על מצוקת מזון חמורה.

 

האיום העיקרי על הדולפינים בחופי ישראל הוא הילכדות בלתי מכוונת ברשתות דיג, הסביר שיינין. דולפינים צעירים ובלתי מנוסים, המגיעים לחפש מזון בקרבת ציוד הדיג נלכדים ברשתות וטובעים למוות, מאחר ואינם מצליחים לעלות אל פני המים על מנת לנשום אוויר.

 

 

ממצאי הדוקטורט של שיינין, המבוצע בהנחיית פרופ' אהוד שפניר וד"ר דני כרם מחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה,

גילו כי מרבית מהדולפינות האמהות המלוות על ידי גורים קטנים, נצפות בסמוך למכמורתנים. "כאשר הדולפינה מיניקה היא צורכת אנרגיה רבה יותר וזקוקה למזון בכמות גדולה. יתכן שדלות המזון בסביבה הימית הטבעית, מחייבת אותה לחפש את מזלה בקרבת ספינות הדיג", הוא הסביר.

 

"ספינות המכמורתן נחשבות לגורם התמותה העיקרי לדולפינים בים התיכון בישראל, וגובה את חייהם של דולפינים צעירים, בגילאים שלוש עד חמש שנים. האמהות מודעות לסיכון, אך עדיין ממשיכות להגיע לנקודת המזון המסוכנת הזו, בה ניתן להשיג דגים בקלות רבה". 


אחת הנקבות, עם צלעות בולטות מרזון, משתעשעת סמוך לספינת המחקר
 

שיינין סיפר כי במהלך ההפלגה אחת הנקבות הבוגרות החליטה לשחק במשך דקות ארוכות סמוך לספינת המחקר. "היא קפצה, התהפכה, חשפה בפנינו את הבטן שלה, הוציאה את זנבה מספר פעמים לכיוון היאכטה ואפילו יצרה קשר עין", סיפר שיינין. 

 

"זה היה מרתק, כי היא עשתה זאת לבד, ללא קשר ללהקה ופשוט השתעשעה איתנו. זו תופעה שלא מתרחשת פעמים רבות. מדהים לראות שלמרות שזו חיית בר, עדיין חשוב לה הקשר עם בני האדם והיא מוכנה להשקיע בו אנרגיה במשך דקות ארוכות. זה חלק מהקסם הגדול של הדולפין".

 

מאז 1998 מתקיים מחקר לתיעוד אוכלוסיית הדולפינים החיה באורח קבע לאורך חופי ישראל. במהלך הסקרים מצלמים החוקרים גם את סנפירי הדולפינים, המתווספים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו. בשנה הקרובה, מתעתד שיינין לנתח את הנתונים שהצטברו בשנים האחרונות, במטרה לאפיין את התנהגות הדולפינים בחופי ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצאו גם זמן לשעשוע רטוב
צילום: אביעד שיינין, מחמ"לי
הפעם התגלתה להקה גדולה של דולפינים
צילום: אביעד שיינין, מחמ"לי
מומלצים