שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ירוקים וכתומים במאבק על יישובי חבל לכיש

חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים מחזקת את עמדת המתנגדים להקמת היישוב מרשם. "הקמת היישוב תפגע קשות בערכי הטבע ובמגוון הביולוגי העשיר והנדיר באזור". מפוני גוש קטיף: "אנחנו שוחרי סביבה בעצמנו והטבע באזור חשוב לנו יותר מלכל השאר - כי אנחנו נגור שם. הירוקים מתנגדים להתיישבות באשר היא"

המאבק סביב הקמת היישוב מרשם בלב חבל לכיש מתחמם. מחד טוענים שוחרי הסביבה כי הקמת יישוב בן 400 יחידות דיור יפגע פגיעה אנושה בטבע, בנוף ובבעלי החיים באזור. מנגד טוענים מפוני גוש קטיף כי המיקום המתוכנן ליישוב שונה כבר ארבע פעמים נוכח התנגדות הארגונים הירוקים, וכי גם הם אוהבי טבע, ולכן יעשו הכל כדי לשמור עליו כשיגורו בסמוך לו.

 

מחר צפויה הוועדה המחוזית לתיכנון ובנייה - דרום להתכנס לדיון נוסף, שלישי במספר, על גורם היישוב. בדיון תוצג חוות דעת שניסח לאחרונה המשרד להגנת הסביבה, שמחזקת מאוד את עמדת מתנגדי היישוב וקובעת כי הוא עתיד לפגוע בסביבה באופן חמור.


תוכנית יישוב מפוני גוש קטיף בחבל לכיש

 

עוד בנושא:

 

"הקמת היישוב תפגע קשות בערכי הטבע, הנוף והמורשת, במגוון הביולוגי העשיר והנדיר ובבתי הגידול הייחודיים המצויים כיום באזור והנתונים בסכנת הכחדה", נכתב בחוות הדעת. יעקב קמלמן החתום על המסמך, מתכנן בכיר לתכנון סביבתית במשרד להגנת הסביבה, טוען כי הבנייה "תיצור קיטוע של מסדרונות אקולוגיים ורצף שטחים פתוחים ברמה הארצית והאזורית".

 

חוות הדעת, המייצגת גם את עמדת רשות הטבע והגנים, גובשה על סמך נספח סביבתי שהוכן לבקשת המשרד. בין השאר נכתב בנספח כי "ההשפעה השלילית הישירה על ערכי הטבע כתוצאה מביצוע התכנית הינה הרס בית הגידול בשטחי התכנית. הרס בתי הגידול הינו מהגורמים העיקריים להכחדתם של מיני צומח ובעלי חיים בימינו". בנספח צויין כי באזור תועדו עדרים גדולים של צבי ארצישראלי (שאוכלוסיותיו נפגעו קשות במקומות אחרים בארץ), טורפים גדולים כגון צבוע וזאב, וטורפים קטנים כמו גירית הדבש, שנמצאת בסכנת הכחדה מקומית.


"הבנייה תפגע קשות בטבע" (צילום: דוד שהמי, החברה להגנת הטבע) 

 

הפעם, בשונה מהמחלוקת שהתגלעה סביב הקמת היישוב הסמוך חזן, כל גופי שמירת הסביבה מציגים עמדה אחידה. בחברה להגנת הטבע, שמנהלים את המאבק נגד היישוב מזה זמן רב, ברכו על עמדת המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים.

 

"תמונת המצב העולה מן הנספח מצביעה על נזק רב לערכי טבע מוגנים, על פגיעה נופית וכן על פגיעה בעתיקות ובצירי מטיילים במרחב", אמר ל-ynet איתמר בן דוד, המתכנן הסביבתי בחברה. "מרשם הוא היישוב שהקמתו היא הפוגעת ביותר באזור, שכן הוא ממוקם בלב השטח הפתוח".

 

"ספין" על גב המפונים? תלוי את מי שואלים

בחברה להגנת הטבע הציגו בימים האחרונים מסמך של משרד האוצר, וניסו לסכל באמצעותו את אישור תוכנית היישוב ולטעון כי התוכניות שהוגשו גדולות יותר מהצורך הקיים בפועל.

 

"מהמסמך עולה כי ליישוב מרשם רשומים בסך הכל 24 זכאים מקרב המפונים, זאת כאשר התכנית ליישוב מדברת על כ-400 יחידות דיור", אמרו בחברה, וציינו כי ניתן להעביר את 24 המשפחות הזכאיות ליישובים אחרים באזור. "זה ניצול ציני של המפונים לצורכי בנייה ופיתוח", אמר בן דוד.

 

אך במשרד האוצר דחו את טענות החברה ואמרו כי המסמך האמור אינו משקף נאמנה את הצורך האמיתי בבניית היישוב. "הממשלה החליטה בספטמבר 2007 על פיתוח ההתיישבות במזרח לכיש.

החלטת הממשלה אינה מתייחסת לזכאים, מפונים או כל אוכלוסיה ספציפית אחרת. המסמך הספציפי מתייחס לנתונים שהעבירה מנהלת סל"ע", אמרו באוצר.

 

במילים אחרות, מבהירים במשרד, הנתונים שהציגה החברה להגנת הטבע אינם משקפים את מספר המשפחות שיתיישבו בפועל ביישובים - אלא את מספר המשפחות המצויות בסטטוס הזכאות.

 

המפונים: גם אנחנו אוהבים את הסביבה

ומה חושבים על-כך מפוני גוש קטיף? "נכון להיום ישנן 50 משפחות המיועדות לעבור ליישוב מרשם - ואין שום קשר למספר המשפחות המצויות בסטטוס הזכאות", הבהיר בשיחה עם ynet דורון בן שלומי, יושב ראש ועד מפוני גוש קטיף. "הזכאות לדיור נתנת למי שהיה ברשותו נכס בגוש קטיף", הסביר בן שלומי, "אבל גם משפחות שאינן 'זכאיות' יתיישבו במרשם, ולכן המספרים הללו אינם רלבנטיים".

 

בן שלומי ציין כי כיום מתגוררות 50 המשפחות המיועדות למרשם בקרוואנים ובקרווילות ביישובים שקף ושומריה, ובהמשך יתיישבו במרשם 15 משפחות נוספות.


הקרווילות של מפוני גוש קטיף בשומריה (צילום: שלמה אסרף)

 

את הדיון הסביבתי סביב ההתיישבות בחבל לכיש דוחה בן שלומי מכל וכל. "אנחנו שוחרי סביבה בעצמנו והטבע באזור חשוב לנו יותר מלכל השאר - כי אנחנו נגור שם", הוא מבהיר.

"המיקום של היישוב שונה כבר ארבע פעמים בגלל התנגדויות הירוקים, ואנחנו הסכמנו להתעכב שנה ולוותר על המיקום המקורי שהוצע לנו - בכדי להתחשב בסביבה".

 

לצד זה טוען בן שלומי כי "האזור המיועד ליישוב ממוקם בסמוך לגדר ההפרדה ולכביש 358. לא מדובר באמצע ציר מטיילים או בשטח פתוח. במקרה הזה, המאבק של הגופים הירוקים פשוט אינו צודק, ומנוגד להתיישבות באשר היא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערכי טבע, נוף, מורשת ובתי גידול ייפגעו. חבל לכיש
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים