שתף קטע נבחר

מזוז לזוג לסביות: אין שתי אמהות ביולוגיות

אשה תרמה ביצית, בת זוגה הרתה וילדה - אך רק האחרונה הוכרה כאם ביולוגית. בבית-המשפט דרשו השתיים להכיר גם בשנייה - אולם היועץ המשפטי מתנגד. בחוות דעת, שהגיעה לידי ynet, הוא מציע להן להסתפק באימוץ. פרקליטתם: טרם נאמרה המילה האחרונה

זוג לסביות, שאחת מהן תרמה את הביצית והשנייה נשאה ברחמה וילדה את התינוק, ביקשו מבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב להכיר בשתיהן כאמהות של הילד. בחוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה, שהגיעה לידי ynet, מתנגד מני מזוז לבקשה ויוצא נגד ההליך של "שיתוף ביולוגי". לשיטתו, האשה שתרמה את הביצית יכולה להסתפק באימוץ הילד. בינתיים נחשבת רק האשה שילדה את התינוק כאמו הביולוגית.

 

את הליך הלידה המשותף עברו הנשים, החיות יחד ונישאו בטקס קונסרבטיבי, באישור ושיתוף משרד הבריאות. לפני עשרה חודשים נולד בנן. לאחר שמשרד הפנים סירב להכיר בשתיים כהורים ביולגיים של התינוק, ורשם רק את בת-הזוג היולדת, הן הגישו תביעה לבית-המשפט.

 

במכתב התגובה שנשלח על דעת היועץ המשפטי לממשלה, באמצעות עו"ד אורלי מנצור מפרקליטות מחוז תל-אביב, נכתב כי "הובהר לבנות הזוג שהאישור שניתן להן ממשרד הבריאות טעון בדיקה ואין בו כדי לשמש כתקדים למקרים אחרים". עוד כתבה עו"ד מנצור כי "נוכח העובדה שמדובר בתרומת זרע מתורם אנונימי, על המבקשות, אם ברצונן בכך, לנקוט הליך של אימוץ".

 

"למען טובת הילד"

בתביעתן טוענות האמהות כי הזכות להורות ביולוגית ומשפטית הינה אחד מהיסודות המרכזיים של הקיום האנושי ונמצאת בתחומי הזכות לכבוד האדם. כמו כן נטען כי טובתו של הילד מחייבת את ההכרה באמו הגנטית כאמו המשפטית - הן מבחינה נפשית, לצורך הקניית ביטחון, יציבות רציפות והמשכיות בקשר שבינה לבינה - והן מהבחינה הכלכלית, שכן הסטטוס הורה-ילד מקנה זכויות רבות ויקנה לו ביטחון כלכלי מוגבר.

 

עו"ד נעמה צורף, המייצגת את בנות הזוג, אמרה ל-ynet: "בכבוד הראוי, אנחנו כמובן לא נוכל להסכים עם עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, המנוגדת לעקרונות על של שיוויון, כבוד האדם והזכות להורות. עמדתו אינה מנומקת ואני מצרה על כך שלא נעשתה התמודדות אמיתית עם הטענות שטענו בתובענה לאימהות.

 

"אני יכולה רק להניח שהדבר נעשה באופן מכוון, כדי שלא לחסום מבית המשפט את הדרך לאישור התובענה. המילה האחרונה עדיין לא נאמרה ואני סומכת ידיי על מערכת המשפט בישראל אשר עשתה כברת דרך רצינית בהפיכת מדינת ישראל למדינה שוויונית ונאורה. יהיה זה תפקידו של בית המשפט לבחון את העניין וליתן את החלטתו, בהתאם למגמה ולפתרונות הקזואיסטים שניתנים על ידי בתי המשפט בכדי למלא את החלל שמותיר אחריו המחוקק".

 

עו"ד צורף הוסיפה: "אני אופטימית מאוד. החלטתו של מזוז, לפיה על האם הגנטית לאמץ את ילדה, אינה תואמת עקרונות בסיסיים. בתהליך של אימוץ בודקת המדינה האם המאמץ ראוי לשמש הורה, במקרה הנוכחי מדובר במי שמשמשת כאמא בפועל ובמי שתרמה ממטענה הגנטי ליצירת הילד המשותף, אין זה נכון לבדוק האם היא ראויה לשמש כאימו של בנה, עמדה כזו מעלה שאלות עקרוניות לגבי התערבותה של המדינה בחייו של הפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. שתאמץ
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
נישאו לפני שלוש שנים. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים