שתף קטע נבחר

טכנולוגיה סלולרית מבטיחה דיבור בלי מילים

טכנולוגיה חדשה ומסעירה של חברת אמביינט האמריקנית מבטיחה לאפשר לנו לשוחח בטלפון בלי לפתוח את הפה

לפי חברת אמביינט ‭(Ambient)‬ האמריקאית, העתיד של השיחה הקולית טמון בדממה, על גבול הטלפתיה. שיחה ללא קול ומילים ללא מילים.

 

בוועידה שארגנה יצרנית השבבים טקסס אינסטרומנטס ‭(TI)‬ הציגה אמביינט את טכנולוגיית ‭:Audeo‬ רצועה שמניחים סביב הצוואר ושמתרגמת, כך נטען, מחשבות לדיבור החברה אף הדגימה את שיחת הטלפון הפומבית הראשונה שנערכה ללא קול על הבמה, ובכל זאת ניתן היה לשמוע אותה.

 

אין פה אשליה טלפתית וגם לא קריאת מחשבות במובן המיסטי של המונח. רצועת הצוואר מנטרת את האותות העצביים שנשלחים למיתרי הקול עוד לפני שנשמע צליל בפועל (אפשר להשוות את זה ל"דיבור בלב‭.("‬ הרצועה קולטת את האותות החשמליים הזעירים ומשדרת אותם באופן אלחוטי למחשב קרוב. המחשב מתרגם את האותות למילים שנלמדו ו"הוקלטו" מראש במהלך האימון של המשתמש, מזהה אותן והופך את המילה הנבחרת לקול ממוחשב. זה הקול שנשלח לבסוף למאזין הנמצא בצידו השני של הקו. כל הזמן הזה המשתמש בעצם לא אמר מילה, לפחות לא כזו שאפשר לשמוע.

 

אל דאגה: המערכת לא תחשוף מחשבות שאתם מבקשים לשמור לעצמכם: כדי לייצר אות שמערכת Audeo תוכל לפענח יש צורך ברמת פעילות שמעל לחשיבה. למעשה, המערכת מזהה "דיבור" בשלב שעדיין מדובר באות ששולח המוח למערכת מיתרי הקול. המשתמש נדרש להגות את המילים בלי להשמיע אותן ממש. המערכת תומכת גם בדיבור רגיל בקול רם, וכך מאפשרת לשלב שיחה בקול עם הודעות קצת יותר אישיות, שייהגו בדממה אבל יישמעו היטב בצידו השני של הקו.

 

ובכל זאת, עדיין אין צורך להיפטר מהדיבורית האלחוטית שלכם לטובת דיבור מבוסס מחשבה. המערכת הנוכחית שהדגימה אמביינט יודעת לזהות אוצר מילים מוגבל של כ-150 מילים וביטויים, וגם זה אחרי אימון מתאים. די דומה למערכות זיהוי הדיבור הראשונות. ל-Audeo ייקח זמן לא קצר כדי להפוך לנגישה, גמישה ואמינה מספיק כדי שנוכל לנהל באמצעותה שיחה קולחת.

 

לקראת סוף השנה מתכננת אמביינט לשחרר גרסה משופרת, ללא הגבלת מילים. איך זה אפשרי? במקום לזהות מילים שלמות או ביטויים, המערכת תזהה הברות בודדות ותבנה מהן מילים שלמות. החיסרון הוא, שהתהליך הזה, בניית המשפט מהברות בודדות שיבואו בזו אחר זו, צפוי להיות איטי יחסית. מצד שני, הגרסה המשופרת תאפשר למשתמשים להגיד כל מה שהם רוצים ב"כוח המחשבה" ותהווה פתרון נפלא למי שסובלים מפגמים בדיבור או לחולים בניוון שרירים, שאיבדו את יכולת הדיבור כליל.

 

שיחה בחלל

עד כמה שהמערכת של אמביינט נשמעת מהפכנית, נאסא הציגה מערכת דומה כבר לפני ארבע שנים. מדובר בטכנולוגיה שמזהה מילים שנהגות ללא קול על-ידי פיענוח של אותות עצביים בפה ובגרון. במקום רצועה לצוואר, השתמשה נאסא

בחיישן בגודל כפתור, שהוצמד מתחת לסנטר המשתמש, ובחיישן נוסף לצד פיקת הגרוגרת. החיישנים הללו קלטו תבניות של אותות עצביים שהופנו ללשון ולמיתרי הקול של המשתמש. המערכת התאימה את האותות למילים מסוימות שנלמדו מראש ובסופו של התהליך זיהתה קומץ מילים קצרות, מספרים ואותיות אלף-בית אנגלי.

 

סוכנות החלל האמריקאית מתכננת לשלב בעתיד את טכנולוגיית זיהוי הדיבור הזו בחליפות החלל כדי לאפשר הפעלה של מערכות שונות על-ידי פקודות "קוליות" מבלי להשמיע קולות ממש, שעלולים להפריע לפעילות האסטרונאוטים.

 

כאשר Audeo תגיע לבשלות, נוכל לנהל שיחה טלפונית גם במקום רועש מאוד. בן שיחנו, מעברו השני של הקו, ישמע צליל ממוחשב, נקי מרעשים, שהוא תוצאה של זיהוי המילים שרצינו לומר. אם נרצה לנהל שיחה דיסקרטית, נוכל להשתמש במערכת ולהצניע בעזרתה את המילים הרגישות. אגב, אם היא תזכה לתפוצה רחבה מספיק, ייתכן שיבוא גם הקץ לתופעה המעצבנת שבה זרים משוחחים בקולי קולות בטלפון הסלולרי במקומות פומביים ומאלצים אותנו להאזין לדבריהם בעל־כורחנו. לפחות הם יעשו את זה ללא מילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים