שתף קטע נבחר

סין: דבר לא יעצור את הלפיד האולימפי

בייג'ינג זועמת על שיבוש מסע הלפיד האולימפי בלונדון ובפריז - אך מבהירה כי הוא יימשך כמתוכנן. "אף כוח לא יצליח לעצור את מסעו של הלפיד האולימפי", אמר דובר הוועדה המארגנת את המשחקים האולימפיים בבייג'ינג, וכינה את ההפגנות אתמול "חילול הקודש". בכיר בוועד האולימפי העולמי אמר כי להבא יש לשקול לקיים את המסע רק במדינה המארחת

סין גינתה הבוקר (יום ג') את ההפגנות שהפריעו למסעו של הלפיד האולימפי בלונדון ובפריז, וכלי התקשורת הממלכתיים במדינה כינו אותן "מעשי חבלה" שנועד לפגוע במשחקים. ההפגנות זכו גם לגינויו של בכיר בוועד האולימפי העולמי - אך הוא הבהיר כי מסע הלפיד יימשך כמתוכנן.

 

עוד על המחאה נגד סין:

 

במהלך מסעו של הלפיד האולימפי בפריז אתמול, נאלצו גורמים רשמיים לכבות את הלהבה האולימפית כמה פעמים ולהעלות את הלפיד על סיפונו של אוטובוס, מחשש שמפגינים המתנגדים למדיניות סין בטיבט ולדיכוי האלים של ההפגנות שנערכו במחוז בחודש שעבר ינסו לחטוף אותו. יום קודם לכן, בלונדון, פעילים שהניפו דגלי טיבט וצעקו קריאות בגנות סין הפכו את מסעו של הלפיד למסלול מכשולים.

 

השלטונות הסיניים מיהרו לגנות את ההפרעות וכינו אותן "מרושעות". בניגוד להפגנות מחאה קודמות נגד סין שנערכו לאחרונה במוקדים שונים בעולם, תמונות מההפגנות בפריז ובלונדון פורסמו בעיתונים ושודרו בטלוויזיה הסינית.


רמז לבאות? שלט פרו-טיבטי על גשר ה"גולדן גייט", אתמול (צילום: AP)

 

"אנחנו מגנים בחריפות את ההפרעה המכוונת למסע הלפיד, שלה אחראים כוחות בדלנים התומכים בעצמאות טיבט", אמרה דוברת משרד החוץ הסיני, ג'יאנג יו בהודעה שפרסמה באתר האינטרנט של משרדה. דובר הוועדה המארגנת את המשחקים בבייג'ינג, סון וויידה, כינה את ההפגנות בפריז "חילול הקודש". "הבדלנים הטיבטים אינם מפגינים שלווים אלא מנסים להפריע את מסע הלפיד באמצעים אלימים", אמר סון לעיתונאים בבייג'ינג. "אף כוח לא יצליח לעצור את מסעו של הלפיד", הוסיף.

 

מזכיר העיתונות של הוועד האולימפי העולמי, קוון גוספר, אמר כי הוא "מאוכזב קשות" מהתקרית הכאוטית בפריז - שעשויה לחזור על עצמה גם מחר כאשר יעבור הלפיד האולימפי בעיר סן פרנסיסקו, היעד הבא במסעו. כבר אתמול תלו פעילים למען טיבט שלט התומך בעצמאות טיבט על גשר ה"גולדן גייט".

 

גוספר כינה את המפגינים "הרסנים מקצועיים המלאים בתסכול ושנאה". "כאשר אנשים מגיעים לנקודה שבה הם חוצים את הקווים, מנסים לתפוס את הלפיד ולהשתלט עליו - נראה לי שאפשר לטעון שהדבר פוגע במטרתם", טען.

 

גוספר ציין כי להבא יש לשקול לערוך את מסע הלפיד רק במדינה המארחת עצמה. עם זאת, גוספר הבהיר כי לפי שעה המסע יתקיים כמתוכנן. "אני מאמין שמסע הלפיד ידבוק במסלולו. אולי יהיו תיקונים קלים, אך נראה לי שיהיה זה לא נכון לעשות משהו אחר", הוסיף. 

 

"טרפוד והפרעה למסע הלהבה הקדושה"

גם הגולשים בפורומים השונים באינטרנט בסין גינו את התקריות בלונדון ופריז - לנוכח העובדה שסינים רבים חשים גאווה פטריוטית עמוקה על כך שזכו לארח את המשחקים. ביומון המפלגה הקומוניסטית "יומון העם" צוטטו תגובות שהעלו גולשים סינים. "טרפוד והפרעה למסעה של להבה הקדושה הם חילולה של הרוח האולימפית", זעם גולש אחד. "אסור לתת לזרים לבוז לעם הסיני ולהתנשא מעליו", טען אחר.

  

סין קיוותה שמסע הלפיד יהיה סמל לאחדות מאושרת, וכינתה אותו "מסע של הרמוניה". דוברת משרד החוץ ג'יאנג אף הגדילה לעשות והכחישה את הדיווחים שהלהבה האולימפית כובתה בפריז. "הדיווחים בכלי התקשורת הזרים, לפיהם

הלפיד האולימפי כובה, הם שקריים", טענה, אך לא פירטה.

 

על פי ה"טיימס" הלונדוני, עד אתמול, כבתה הלהבה האולימפית רק פעמיים בתולדות המשחקים בני זמננו - ובשני המקרים גרמו לכך איתני הטבע. פעם אחת היתה באתונה ב-2004, כאשר משב רוח עז כיבה את האש, ולפני כן אירע הדבר במונטריאול ב-1976, כאשר גשם זלעפות הצליח לכבות את הלהבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסע הלפיד בפריז לפני שהופרע
צילום: AFP
והמפגינים שהשביתו את המסע
צילום: AFP
שלט נגד סין על מגדל אייפל, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים