שתף קטע נבחר

השטר החדש: לא סופרים את העיוורים

בנק ישראל השיק שטר חדיש של 20 שקל, העשוי חומר פולימרי. בטווח הקצר יסייע המרקם השונה לעיוורים המתקשים להבחין בין השטרות השונים, למרות שסימן מיוחד בעבורם שהוטבע בשטרות הישנים נעלם בחדשים. הבעיה האמיתית תתעורר כשכל השטרות ייוצרו מהחומר הפולימרי

הכנסת השטר החדש של 20 שקל העשוי חומר פולימרי למחזור טומנת בחובה יתרונות שונים, אך בראייה לטווח ארוך יותר תיתכן בעייתיות בעבור מי שמוגבלים בראייתם - העיוורים וכבדי הראייה.

 

השטר החדש שהוכנס אתמול (ב') למחזור מחליף את הוותיק שעשוי נייר ודומה לו, פרט לכמה שינויים קלים שעין אנושית לא תשים אליהם לב במבט ראשון. אחד מהם הוא סימן הזיהוי לעיוורים, שני קווים מקבילים באחת מפינותיו, שלא מצוי בשטר החדש.

 

"זה היה רק גימיק ותו לא", אמר ל-ynet מנכ"ל המרכז לעיוור בישראל, הרצל מוכתר, אך עם זאת בירך על השטר החדש, וציין שהסימן לא היה מועיל לאחר שהשטר התבלה. "הרבה פעמים הבטיחו לנו שאדם עיוור יוכל לחוש את השטר ולדעת מה ערכו. אבל ברגע שהשטר מתבלה - הסימן נמחק". 


למעלה: השטר הישן. הסימון המיוחד לעיוורים בעיגול. למטה: השטר החדש

 

לדברי מוכתר, השטר החדש יוכל לסייע לו ולחבריו העיוורים וכבדי הראייה להבדיל בין שטר של 20 שקל לשטרות האחרים. השיטה הרווחת בקרב העיוורים להבדיל בין השטרות היא להשתמש בארנק בעל תאים רבים, כשבכל תא הם מניחים שטר מסוג אחר. מעבר לכך נעזרים העיוורים בעוברים ושבים, ומקווים כי טוּב לבם יטיב עמם ושלא ירומו.

 

הבעיה תתעורר כשבנק ישראל יכניס למחזור שטרות חדשים מפולימר גם לערכים האחרים - 50, 100 ו-200 שקל. הייחוד שנוצר כעת לשטר של 20 שקל פשוט "ילך לאיבוד". בעולם מצאו גם לכך פתרון. "כשביקרתי בכנסים בחו"ל גיליתי שהעיוורים יכולים לדעת מה ערכו של הדולר לפי הגודל", סיפר מוכתר. "גודל השטרות האמריקניים אינו אחיד, וכך יכול האדם העיוור לדעת מיד מה ערך השטר שהוא מחזיק. בנוסף גם פיתחו מכשיר שכאשר מניחים אותו על השטר - הוא 'אומר' לך את מהו ערכו".

 

לדברי מוכתר, גם בארץ נעשה ניסיון לפיתוח מכשיר דומה, אך הדבר לא אפשרי בגלל שגודלם של שטרות הכסף הישראליים זהה.

 

השינוי צריך להיות בולט

ליאור ליכטמן ממחלקת המטבע של בנק ישראל הסביר בתגובה כי הפס המיועד לעיוורים בשטרות הנייר הוצא במתכוון מהשטר החדש שעשוי מחומר פולימרי, כי החומר עצמו מיוחד ושונה מהנייר, וניתן לחוש בו במגע האצבעות של כבדי הראייה. לדברי ליכטמן, זהו שטר הכסף היחיד מחומר זה, וכבדי הראייה יוכלו לדעת בבירור שמדובר בשטר של 20 שקל.

 

לשאלת ynet לגבי ההבדל בין השטרות כשערכים נוספים יונפקו בחומר הפולימרי, השיב ליכטמן כי בעתיד הקרוב לא מתוכנן שינוי בשטרות האחרים.

 לדבריו, אם יתברר שיש לעשות שינוי שיבדיל את השטר שהוכנס היום למחזור מהשטרות האחרים, ייתכן שהחלון השקוף שנמצא בשטר הפולימר ישודרג ויהווה סימן הזיהוי שיבדיל מהשטרות העתידיים.

 

מנכ"ל המרכז לעיוור בירך על השקת השטר החדש, אך הדגיש בתום השיחה עם ynet כי כדי לשפר את איכות החיים של העיוורים בסוגיית ההבחנה בין השטרות יש לעשות שינוי בולט - מעבר לייצור שטרות בגדלים שונים, רצוי ליצור פינות שונות לשטרות השונים.


פורסם לראשונה 13/04/2008 23:03

 

בהכנת הידיעה השתתף אהוד קינן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים