שתף קטע נבחר

כשהאפיפיור הגרמני יפגוש את הנשיא הטקסני

הנשיא בוש, שלא נוהג להטריח את עצמו לנמל התעופה כדי לקבל פני אורחים בכירים, יחרוג מחר ממנהגו לכבוד בנדיקטוס ה-16. מלבד טקסי קבלת הפנים בנמל התעופה ועל מדשאות הבית הלבן, לשניים מתוכננת פגישה יוצאת דופן בלשכה הסגלגלה

בפעם השנייה בהיסטוריה, יערוך המנהיג הרוחני של הזרם הקתולי בנצרות ביקור בבית הלבן. זה יקרה מחרתיים (רביעי), עת יוועד הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש בארבע עיניים עם האפיפיור, בנדיקטוס ה-16.

 

האפיפיור מגיע מחר לביקור ראשון בארצות הברית - ויהיה ראש הכנסייה הקתולית השלישי שמבקר בה. אבל לא רק אירוח בבית הלבן מתוכנן: הנשיא גם יסע מחר לבסיס חיל-האוויר "אנדרוז" כדי לקבל את פניו בשדה התעופה. זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל הנשיא האמריקני מעולם לא הטריח את עצמו לשדה כדי לקבל את פניהם של מנהיגי העולם. למעשה, אף נשיא אמריקני לא בא לנמל התעופה כדי לאסוף את אורחיו.

 

"ראשית, הוא מדבר בשמם של מיליונים. שנית, הוא אינו פוליטיקאי, אלא איש דת ואמונה", הסביר הנשיא את החריגה מהנהלים, בראיון שהעניק לרשת הטלוויזיה הקתולית העולמית EWTN ביום שישי שעבר. בוש, שאינו קתולי אלא מתודיסטי, הבהיר כי הוא מעוניין לכבד את תפישתו המוסרית של בנדיקטוס, לפיה "יחסיות מוסרית עלולה לערער את האפשרות לקיים חברות חופשיות ומלאות תקווה". 


האפיפיור לצד דגל ארה"ב בוותיקן, השבוע (צילום: רויטרס) 

 

למרות החזות ההרמונית, צריך גם לזכור שבכל הקשור לענייני מדיניות חוץ - הנשיא האמריקני והכס הקדוש אינם תמיד רואים עין בעין, וכי מדיניות החוץ של הוותיקן היא אירופית מיסודה. הוותיקן התנגד נחרצות למלחמה בעיראק וגרס כי היא אינה נחשבת ל"מלחמה מוצדקת" על פי הדוקטרינה הקתולית, שאינה מתירה "מתקפות מנע". בניגוד לעמדת הממשל האמריקני, הוותיקן מנהל יחסים דיפלומטיים עם קובה, וגם תומך בדיאלוג עם איראן וסוריה. האפיפיור גם מסתייג מתמיכתו של הנשיא האמריקני בעונש המוות.

 

קרוב לוודאי שנושא המלחמה בעיראק, שהוזכרה לא פעם בדרשותיו של האפיפיור, יעלה בשיחות בין שני המנהיגים. אך על פי ההערכות, במפגש הם צפויים דווקא להתמקד בנושאים שבהם שוררת הסכמה - כגון התנגדותם המשותפת לנישואים חד-מיניים, להפלות, להמתות-חסד ולשימוש בתאי גזע עובריים למחקר מדעי. נושא נוסף שבו הם רואים עין בעין - הפעם בתחום מדיניות החוץ - הוא הצורך למצוא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. האפיפיור הקדיש לא מעט דרשות לנושא זה.

 

קהל של 12 אלף מאמינים צפויים להגיע ביום רביעי בבוקר לבית הלבן, כדי להשתתף בטקס קבלת הפנים לכבודו של האפיפיור שייערך במדשאה הדרומית. הטקס יכלול מטח כבוד ויושמעו בו המנוני ארה"ב והכס הקדוש, ואחר כך, יוועדו שני המנהיגים ביחידות בלשכה הסגלגלה. זו תהיה פגישתם השנייה בארבע עיניים; הראשונה התקיימה ביוני שעבר, במהלך ביקורו של הנשיא האמריקני בוותיקן.

 

מדבקות לרגל ביקור האפיפיור בארצות הברית (צילום: רויטרס) 

 

בתום הפגישה, יפליג האפיפיור לדרכו בכלי הרכב המיוחד שלו - ה"פופמוביל" - במורד שדרות פנסילבניה, כדי להיפגש עם אנשי דת קתוליים אמריקנים, ולקיים תפילה מיוחדת באחת הקתדרלות בוושינגטון הבירה. מאוחר יותר בערב תתקיים בבית הלבן סעודה מפוארת לכבוד האפיפיור, גם לרגל יום הולדתו ה-81 שחל באותו יום, אך היא תיערך בלי חתן השמחה, שיקדיש את הערב לפגישות עם בישופים אמריקנים. אחרי שיסיים את האירועים שנקבעו לו בוושינגטון - שיכללו גם מיסה המונית באיצטדיון "וושינגטון נשיונלס" - ייסע האפיפיור גם לניו יורק, שם ישא ביום שישי נאום באו"ם. ביום ראשון הוא יעזוב את המדינה. (לפירוט המלא של הלו"ז הקליקו כאן )

 

המסע השמיני במספר

יוזף רצינגר, הלא הוא בנדיקטוס, התמנה לתפקיד האפיפיור ב-2005, לאחר מותו של יוחנן פאולוס השני. הוא נולד ב-1927 בבוואריה. לפני מינויו לתפקיד, כיהן כחשמן, החזיק במשרת ראש המשרד לדוקטרינה של האמונה, ולבסוף מונה לראש מועצת החשמנים, הגוף הבכיר ביותר בכנסייה מתחת לאפיפיור.

 

בנדיקטוס יהיה, כאמור, האפיפיור השלישי המבקר בארה"ב. קדמו לו פאולוס השישי, שביקר בה באוקטובר 1965 ואף נשא נאום בפני האסיפה הכללית של האו"ם, וכמובן, יוחנן פאולוס השני, שהגיע אליה לא פחות מאשר שבע פעמים, האחרונה שבהן ב-1999, כאשר בריאותו כבר היתה לקויה. האפיפיור הנוכחי אינו "נוסע מתמיד" כמו קודמו, שביקר ב-129 מדינות מאז שנבחר ב-1978 כאפיפיור הלא-איטלקי הראשון מזה 455 שנה. לעומתו, בשלוש השנים שהוא מכהן, ערך בנדיקטוס ה-16 רק שבעה מסעות.

 

הפגישה בין הנשיא לבנדיקטוס תהיה המפגש ה-25 בין אפיפיור לנשיא אמריקני מכהן. הפעם הראשונה שמפגש כזה אירע נפגשו היתה ב-1918 אחרי תום מלחמת העולם הראשונה, אז נפגש וודרו ווילסון עם האפיפיור דאז, בנדיקטוס ה-15, בוותיקן. הפעם הראשונה שבה התארח אפיפיור בבית הלבן היתה ב-1979, אז קיבל הנשיא דאז ג'ימי קרטר את פניו של האפיפיור דאז, יוחנן פאולוס השני. המפגשים הללו הפכו מדבר יוצא דופן לעניין שבשגרה, ובשבע וחצי שנות כהונתו, הצליח בוש לקיים חמש פגישות עם שני אפיפיורים שונים. מחרתיים זו תהיה הפעם השישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בנדיקטוס ה-16, אתמול בוותיקן
צילום: רויטרס
רכב ה"פופמוביל" שבו ינוע האפיפיור
צילום רויטרס
קודמו של בנדיקטוס, יוחנן פאולוס השני. נוסע מתמיד
צילום רויטרס
מומלצים