שתף קטע נבחר

הבלאגן המקוון של מיקרוסופט

מיקרוסופט מנסה לאחוז את החבל בשני קצותיו: גם לשמר את אימפריית Windows על שולחן העבודה ובמקביל לגרום לגולשים להשתמש בשירותי הרשת שלה. התוצאה היא מסר מבלבל במיוחד ו-Live Mess היא הדוגמה האחרונה לכך

מצבה של מיקרוסופט עדין במיוחד: ספינה גדולה כמו שלה לא יכולה לשנות כיוון באופן חד לנוכח אתגרי האינטרנט מחשש לטביעה. אם תשתנה לאט מדי היא תסתכן באובדן כל העולמות. מוקדם מדי לקבוע אם רדמונד פספסה את הרכבת, בייחוד כשתוצאות המאבק על השליטה ביאהו עדיין לא ידועות.

 

מיקרוסופט משקיעה משאבים רבים בשנה האחרונה בדחיפת פלטפורמת הפיתוח הפתוחה של Live והרבה תלוי בשאלה אם זו תשגשג מול אסטרטגיות הפלטפורמות המתחרות של גוגל, יאהו ואחרות.

 

יש מי שנטה לזלזל באיום מצד האינטרנט על הכנסות ממיקרוסופט משתי הפרות החולבות העיקריות שלה - Windows ו-Office. הרווח התפעולי של החברה בתשעה החודשים הראשונים של השנה התקרב ל-17 מיליארד דולרים, לעומת 14.5 בתשעה החודשים המקבילים ב-2007. עם זאת, תוצאות הרבעון האחרון מאתמול מצביעות על קפאון ברווחים וירידה תלולה של 24 אחוזים בהכנסות מ-Windows. בחנויות לא נרשמת הסתערות על מחשבים עם Vista והמפיצים לא ממהרים להזמין רישיונות חדשים.

 

מערכת הפעלה מאבדת רלוונטיות

כל מי שעוקב אחר ההתפתחויות המהירות בתחום השירותים המקוונים והאכזבה מ-Windows Vista לא יכול להיות מופתע. אם להתייחס לשוק הביתי בלבד בשלב זה, התפישה של מערכת עבודה שולחנית המותקנת על מחשב בודד הולכת ומאבדת רלוונטיות במהירות.

 

נכון, כל מחשב זקוק למערכת הפעלה, אך היא ממש לא חייבת להיות הקוד המנופח הידוע בשם Windows. דרושה לנו מערכת הפעלה קלה, מודולרית, המתעדכנת כל הזמן מהרשת ומתבססת על שירותים און ליין. ייתכן ש-Windows 7 תגשים את הציפיות האלה, כאשר היא תגיח ב-2010, אם כי אין ודאות שזה יקרה בהתחשב בחוסר ההקפדה במיקרוסופט על לוחות זמנים.

 

ה-Y! OS מול הגרף החברתי של גוגל

כל חברות האינטרנט הגדולות מפתחות פלטפורמת שירותים אינטרנטיים אחידה המגבשת יחדיו את כל היישומים המקוונים שלה בתשתית אחת. ה-Yahoo Open Strategy או Y! OS היא ארכיטקטורה המאחדת את כל 500 מיליון גולשי יאהו במסגרת מערכת רישום ופרופילים משותפת ושואפת להניח "גרף חברתי" - תשתית סוציאלית המאפשרת לדעת מהם הקשרים בין אנשים ובבסיסה event stream בנוסח ה-newsfeed של פייסבוק.

 

גולשים רשומים יוכלו לקבל עדכונים על הפעולות של חבריהם באתר הסרטים, המוזיקה, התמונות או כל אתר אחר ברשת יאהו. כל זאת בנוסף ל-API - ממשק לתכנות ישומים המאפשר לכל מפתח חיצוני לפתח יישומים עבור הארכיטקטורה ולהתממשק אליה בקלות. גם גוגל השיקה גרף חברתי במסגרת יוזמת ה-Open Social שלה.

 

מנסה ליהנות מכל העולמות

האסטרטגיה של מיקרוסופט שונה מאוד מכל המתחרות בשל המעמד הייעודי של החברה. בעוד גוגל

ויאהו רואות רק רשת לנגד עיניהן, עם התייחסות ליישומים היברידיים המסוגלים לפעול גם במצב אוף ליין, מיקרוסופט מחויבת להגן על האינטרסים שלה על שולחן העבודה.

 

התוצאה היא אסטרטגיה מבולבלת הכורכת יחד שולחן עבודה ואינטרנט ומנסה ליהנות מכל העולמות. הדוגמה האחרונה היא Live Mesh, פלטפורמה לסינכרון בין שירותים ומכשירים שונים. במילים פשוטות, אם תשמרו תמונה חדשה למחשב הביתי, היא תתעדכן גם במחשב הנייד, במחשב בעבודה, באלבום התמונות המקוון שלכם ועוד.

 

לכאורה, יוזמה נחוצה וחשובה, אם מתעלמים מהעובדה ששירותי סינכרון בין מחשבים אינם בדיוק תפישה חדשה. הבלבול טמון בעיקר בתפישה הממוקדת שולחן עבודה, הרואה באינטרנט שווה ערך למחשב נייד או נגן מוזיקה. מיקרוסופט מתקשה להשלים עם העובדה כי המחשב האישי אינו חשוב עוד והרשת היא הכל היום. בשנים הקרובות יותר ויותר משתמשים יעדיפו לדלג על אפשרות הסינכרון בין מחשבים ולשמור הכל ברשת מלכתחילה - זה פשוט יותר מתמיד בעזרת חיבורים אלחוטיים שהופכים זמינים. אם נרצה לגשת לשירים שלנו מכל מכשיר המחובר לרשת - יש כבר היום שירותים המציעים את האפשרות הזו - למיקרוסופט אין יתרון יחסי בהקשר זה.

 

כדי להיפטר מהעמימות ולוודא שהמשתמשים יבינו מה היא רוצה מחייהם, על מיקרוסופט להפסיק לפחד מהאינטרנט ולשכוח מהשנים היפות שידעה. כדי להבטיח שהיא תישאר שחקן דומיננטי גם באינטרנט היא חייבת להשיק את ה-Windows Online וה-Office Online (ולא היוזמה המכונה בשם הזה שאין לה דבר וחצי דבר עם מעבד תמלילים מקוון), ולהכיר בכך שהמעבר לאינטרנט כרוך בשינוי כואב של מודל עסקי וויתור על ההכנסות השמנות שידעה. אין לה שום ברירה אחרת. ממילא המונופול של Windows מתחיל לדעוך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים