שתף קטע נבחר

יהודים אמריקנים: להחרים האולימפיאדה בסין

רבנים ובכירים בקהילה היהודית בארצות הברית ניסחו הצהרה הקוראת לספורטאים יהודים לא להשתתף באולימפיאדה שתתקיים בקיץ בבייג'ינג, בשל מצב זכויות האדם העגום בסין וקשריה עם מדינות תומכות טרור. "לאחר שננטשנו על ידי בנות בריתנו בשואה, חובה עלינו לצאת נגד עוולות", אומרים מנסחי ההצהרה

קבוצה גדולה של מנהיגים יהודים בארצות הברית תפרסם הבוקר (ד') מסמך הקורא ליהודים בכל העולם להחרים את המשחקים האולימפיים שיתקיימו בקיץ הקרוב בבייג'ינג. במסמך מוזכרים, מלבד הדיכוי האלים של המהומות בטיבט, גם קשריה של סין עם איראן, סוריה וחמאס.

 

עד כה חתמו על ההצהרה, שתפורסם בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, 175 רבנים ובעלי תפקידים בכירים בקהילות ובארגונים יהודיים. "אנו מודאגים מאוד מתמיכתה של סין בממשלת סודן המבצעת רצח עם בחבל דרפור, מיחסה המחפיר לעם הטיבטי, משלילת זכויות האדם של העם הסיני, מסחר הנשק שהיא מקיימת עם איראן וסוריה, ומיחסי הידידות שלה עם ארגון החמאס", נכתב בהצהרה.

 

חותמי ההצהרה מציינים כי "אנו מרגישים מחוייבים לצאת נגד חוסר צדק ורדיפה, לאחר שחווינו נטישה מצד אומות העולם שנחשבו לבנות בריתנו בימי השואה". הרב ייץ גרינברג, לשעבר יו"ר המועצה האמריקנית לזכר השואה, ביקש להדגיש כי מארגני ההצהרה אינם רואים בממשלה הסינית את המקבילה בת-זמננו למשטר הנאצי, "אולם סין, כמו גרמניה הנאצית ב-1936, מנסה להשתמש באולימפיאדה ככלי ליחסי ציבור שנועד להשכיח את פשעיה".

 

הרב ג'ואל מאיירס, ממארגני ההצהרה, אמר כי הוא מקווה שהיא תתפרש כקריאה לספורטאים יהודים וישראלים להחרים את המשחקים האולימפיים, אך הוסיף כי הסיכוי שחרם שכזה ייצא לפועל הוא קטן. "זה יהיה טוב אם זה יקרה", אמר מאיירס, "אבל אני יודע שלישראל יש קשרים פוליטיים ועסקיים עם סין וזה עלול ליצור מצב לא נוח מבחינתה".

 

יהודי ארצות הברית אינם היחידם המתקוממים נגד קיום האולימפיאדה בסין, בעוד האלימות בטיבט נמשכת וכך גם תמיכתה של סין בסודן, סוריה ואיראן.

אולם, רוב הקריאות למחאה נגעו עד כה להחרמת טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים, ולא להחרמת המשחקים עצמם.

 

הסנאטורית הדמוקרטית הילארי קלינטון, המתמודדת על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית, קראה לנשיא האמריקני ג'ורג' בוש להחרים את טקס פתיחת האולימפיאדה, כל עוד השלטונות הסיניים אינם משפרים את התנהלותם בתחום זכויות האדם. קלינטון אמרה כי "המהומות בטיבט, וכישלונה של סין להשפיע על סודן להפסיק את רצח העם הן הזדמנות להפגין מנהיגות נשיאותית".

 

גם באיחוד האירופי נשמעו קולות בעד החרמת טקס הפתיחה. שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר אמר כי על האיחוד לשקול להחרים את הטקס אם האלימות בטיבט תמשיך. גם נשיא הפרלמנט האירופי קרא לנקוט חרם שכזה. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק ונשיא צ'כיה וצלב קלאוס - כבר הודיעו כי יחרימו את הטקס, וכך גם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיצטדיון האולימפי בבייג'ינג
צילום: איי פי
הפגנה בטיבט נגד השלטון הסיני
צילום: רויטרס
מומלצים