שתף קטע נבחר

התשוקה לפולקע: זכרונות קולינריים מימי הצנע

אורנה נריה יוגב מספרת על תקופת הצנע, על התשוקה לפולקע, לכדורי בשר ולכבד קצוץ - ומספקת שישה מתכונים משנות החמישים

תחליף כבד מס' 1: כבד קצוץ מחצילים תחליף כבד מס' 2: כבד קצוץ מעדשים תחליף כבד מס' 3: ממרח שמרים הדבר האמיתי: כבד קצוץ 
מוסאמה בדנג'ון - גרסה בשרית מוסאמה בדנג'ון - גרסה צמחונית 

בימים אלה, בין החגיגות הקולינריות של חג הפסח לבין כמויות הבשר העצומות שעלו על המנגלים שלנו ביום העצמאות, קשה לדמיין את העוני ששרר כאן בשנותיה הראשונות של המדינה. תוך שלוש שנים מאז הקמתה גדלה אוכלוסייתה בלמעלה מ-100%, בעוד כלכלת המדינה לא היתה ערוכה להאכיל אנשים כה רבים. ב-1949 הונהגו קיצוב ופיקוח שהתרופפו בהדרגה החל מ-1953 והסתיימו סופית ורשמית בינואר 1959. היו אלה שנים קשות לצרכן הישראלי ובעיקר לעקרת הבית, שנאלצה להאכיל את בני משפחתה משום דבר. כל מי ששאלתי: "מה אכלו אז"? ענה: "אכלנו את מה שהיה". "מה היה"? התעקשתי. "כלום, ממש לא היה כלום", נעניתי.


אמה של הכותבת, (צילום: אריה יוגב ז"ל)

 

חלק גדול מתושבי המדינה כבר היו מנוסים, למרבה הצער, בהתמודדות עם מחסור במזון ועם קיצוב. מי שסבלו מהצנע באופן מיוחד היו דווקא העולים מרוב מדינות ערב, שלא חוו את מלחמת העולם השניה. רבים מהם חיו, טרם עלייתם ארצה, ברווחה יחסית, לפחות מבחינה קולינרית, כך שסבלו מגעגועים לאורז, והתקשו להסתגל לתחליף בדמות הפתיתים האפויים, שזכו לכינוי "אורז בן גוריון". דודתי הדסה, שנולדה בעירק, זוכרת עד היום מתנה נדירה ובלתי נשכחת שהביא לה פעם דודי ז"ל: 3 קילוגרם של אורז אמריקאי.

 

ובכל זאת, רוח האנשים היתה איתנה, היו כאן אידיאליזם ותקוות לעתיד טוב יותר במדינה החדשה ולמרות הכעס, המירמור והבדיחות השחורות, השלימו עם המצב בהבנה, או לפחות בלית ברירה. 


מעברה (צילום: דוד אלדן, לע"מ)

 

פתיליות, פרימוסים וגיגיות

קשה להאמין, אך הוריי התגוררו באוהל במשך כמעט שנה לאחר נישואיהם. אני נולדתי לתוך צריף שחולק לשני חדרים, ובכל אחד מהם שכנה משפחה שלמה. כשנה לאחר מכן עברו הוריי לבית אבן שהכיל מטבח וחדר אחד, ובו התנהלו כל החיים. השירותים והמקלחת היו בחוץ (מישהו יכול לדמיין ריצות לשירותים בחוץ בלילה, בחורף הקר?) רק זמן קצר לפני לידת אחותי, כשהתקרבתי לגיל ארבע, נוספו לבית חדר, מבואה קטנה וגולת הכותרת: שירותים ומקלחת בתוך הבית.

 

המטבח היה המקום שבו יצרו האמהות שלנו יש מאין. רק כשהייתי בת שבע הגיעו לביתנו מקרר חשמלי וכיריים של גז, עד אז היו לנו מקרר קטן, שאליו היו צריכים להכניס בלוק של קרח מדי יום (ולא היה בו תא הקפאה) וארון אוויר, שהיה ארון קיר שדלתו הקדמית וחלקו האחורי, הפונה אל מחוץ לבית, היו עשויים מרשת. בארון זה שמרו מוצרים רגישים שלא הצריכו קירור של ממש, כגון ביצים, בצל, תפוחי אדמה, לחם וכיו"ב.


יוצרים יש מאין. הקצבה משפחתית (צילום: פריץ כהן, לע"מ)

 

הבישול התבצע על גבי פתיליות, שהכתימו בפיח את הסירים, וכשרצו לטגן או להרתיח משהו במהירות, הדליקו פרימוס רעשני, שתמיד נראה לי מסוכן ומפחיד. פלסטיק עדיין לא היה וקערות, דליים, וגיגיות היו עשויים אז פח או אמאיל, שהעניקו מראה שונה לחלוטין למטבח של אז.

 

באותם ימים נעשה נסיון מאורגן לתת לעקרות הבית כלים להכרת המצאי במטבח הישראלי ולחנכן לניהול נבון של תזונת המשפחה. גופים ממשלתיים וארגונים וולונטריים ערכו קורסי הדרכה לנשים. זמן קצר לפני נישואיה השתתפה אמי בקורס שכזה, מטעם ויצ"ו, ממנו חזרה עם מחברת עבת-כרס, עתירת-מתכונים, שנשמרה בביתנו לאורך שנים רבות.  

 

יתרונות החיים בכפר

תושבי הערים סבלו ממחסור רציני במיוחד, וכמעט אף אחד לא הצליח לשרוד מבלי לקנות בשוק השחור, כיוון שהקיצוב כלל כמעט את כל סוגי המזון. החקלאים הסתדרו קצת יותר בקלות, וזכו לתפריט מגוון יותר. דודותיי העירוניות מספרות שאהבו לבקר את הוריי, כיוון ששם תמיד היה מה לאכול. אמנם גם במושב הוקצבו מוצרים כגון סוכר, קמח, שמן, אורז, קטניות וכמובן בשר (100 גרם לנפש, אחת לשבוע), אך היו בנוסף דברי מזון אחרים.


קורס כלכלת בית של ויצ"ו

 

המושב שלנו, שנוסד ב-1946, היה אז צעיר, אך כבר אז גידלו בו תפוחי אדמה שהשביעו את הרעב ותפוזים, שהשביעו את הנפש המשתוקקת למשהו מתוק. לא היו ממתקים ועצי הפרי שבגינות הפרטיות היו צעירים והניבו מעט מאוד פירות. במשק היה לול ובעוד תושבי הערים הסתפקו ב-2 ביצים בשבוע או באבקת ביצים, אצלנו במושב קיבל כל אחד ביצה אחת ביום. ברפת אפשר היה לקבל חלב אמיתי, ולא חלב מהול במים, כפי שהיה בעיר. כמעט כל חָברה במושב הכינה בבית לֶבֶּניה (האשל של ימנו) או גבינה בשקית בד, שנתלתה על מוט שבלט מחלון המטבח.

 

באוטובוסים שהובילו מן הכפר אל העיר הסתובבו פקחים שניסו לאתר הברחת עופות וביצים לצריכה עצמית או (בעיקר) למכירה בשוק השחור. אבי ודודי נהגו לספר כיצד ניסו נוסעי האוטובוסים לשטות בפקחים המסכנים על-ידי השמעת קרקורי תרנגול או בדיחות מטופשות.

 

התשוקה לפולקע

עופות היו יקרי-מציאות: כל שתי נשים הרות במושבנו חלקו ביניהן עוף אחד לשבוע (בדרך כלל היו אלה תרנגולות שממילא הגיעו לסוף ימיהן) ולכבוד הלידה קיבלה האם הטריה עוף שלם, שהיה האחרון שזכתה לאכול, עד להריון הבא. בבית הוריי לא שכחו אף פעם את הטרגדיה שהתרחשה לאחר לידתי: אבי בישל בידיים רועדות ובפה חומד את העוף שהוענק ליולדת, הכניס לארון האוויר ונסע להביא אותי ואת אמי מבית היולדות. כשחזרו, גילו הוריי שהחתול פרץ לארון וזלל את כל העוף. בנסיבות של אותם ימים, היתה זו חוויה קשה ובלתי נשכחת.

 

כל ילד במושב קיבל באותם ימים 1/8 עוף לשבוע והיתה חברה במושב שזה היה תפקידה: לחלק עוף ל-8 חלקים. כל אם היתה במתח: האם תקבל פולקע, שממנה אפשר להכין מרק ואחר כך גם לטחון ולהכין קציצות, או שמא זוג כנפיים, שהתועלת בהן מועטה?

 

וההורים? יכלו רק לחלום על עוף. היו שחלמו על אכילת עוף שלם, והיו (להלן: אני) שחלמו על פולקע זהובה, כמו בפרסומת במגזין אמריקאי שהגיע אל ביתנו. כשאהיה גדולה, הבטחתי לעצמי באותם ימים, אסע לאמריקה ואוכל פולקע עסיסית שכזאת.


חלום רחוק. עוף (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

התשוקה לכדורי בשר

במושבנו, שמבחינות רבות דמה לקיבוץ, השתדלו להעשיר את תפריט הילדים במסגרות השונות שבהן התחנכו. פעם בשבוע קיבלנו פרוסה עם ממרח מסרדינים משומרים ומדי פעם קיבל כל ילד גם כדור בשר (לא ברור כמה בשר באמת היה שם), חלומו של כל איש בישראל. שיר עממי שנכתב באותם ימים תיאר את התשוקה הזו:

 

למסעדה בלב העיר

נכנס בחור גדול צעיר

וכשמפיו נוזל הריר -

נכנס, מיד התחיל לשיר:

 

"כדור בשר!.." כך הוא שר,

"כדור בשר!.. מת לאכול כדור בשר."

 

המבוגרים העשירו את תזונתם במה שגידלו בגינותיהם הפרטיות: ירקות, תפוחי אדמה, קטניות, בוטנים וגם בעלי חיים: ארנבות, יונים ותרנגולות. כמובן שבשרם של בעלי חיים אלה, הוגש רק בהזדמנויות חגיגיות במיוחד.


עורר געגועים. כדורי בשר (צילום: נלי שפר)

 

התשוקה לכבד קצוץ

הכבד הקצוץ, המזוהה עם המטבח היהודי האשכנזי, היה נחשק במיוחד באותם ימים: ריכוז של כולסטרול טעים-טעים, שגם היום קשה לוותר עליו, לפחות בחגים. בתקופת הצנע נחשב הכבד למצרך נדיר ויקר המציאות: ניתן היה להשיגו אך ורק בשוק השחור ואנשים שילמו עבורו הון תועפות. אמי, שנולדה באיראן, סיפרה תמיד איך בילדותה נחשב הכבד לאחד החלקים הזולים והפשוטים ביותר, ואפשר היה לקנותו צלוי בתוך פיתה, ממש בפרוטות. חרה לה שבארץ לא יכלה להמשיך וליהנות ממעדן זה.

 

במושב שלנו, כששחטו פרה בשלהי תקופת הצנע, חילקו את הכבד לחברים שנחשבו לנזקקים ביותר מבחינה בריאותית. חברתי ש', שהיתה בת יחידה וגדלה בחדרה, סיפרה שהוריה היו קונים עבורה כבד בשוק השחור, לפחות פעם בחודש, ואִמה היתה סותמת את אפה כדי שתואיל לפתוח את פיה וניתן יהיה לדחוף לתוכו נתחי כבד. אני מכירה לא מעט אנשים בני דורי שבוחרים גם כיום במנת כבד בהגיעם למסעדה, על אף שהכבד כבר מזמן אינו נדיר או יקר במיוחד. תחליפי הכבד השונים, שמתכוניהם מובאים בהמשך, התפתחו בהדרגה לפי מצאי המוצרים.

 

אם אין בשר, תאכלו דגים (או חצילים)

החלבון העיקרי שהגיע לצלחת הישראלית באותם ימים היה פילה דג שנחשב אז למוצר זול, נחות ולא אהוד. רק כשהפכתי לאם, כשהתגוררתי בירושלים, שבה יש אוכלוסיה גדולה של יוצאי צפון אפריקה שעל שולחן השבת שלהם חייב להיות דג שמוצאו מן הים, הופתעתי לגלות את יתרונותיו של דג זה, וגם את מחירו, שהתייקר מאוד לאורך השנים.

 

מתוך געגועים לטעם של פעם ומתוך רצון לספק לגוף את מלוא צרכיו התזונתיים, השתמשו בתחליפים השונים, שהנפוץ ביניהם היה החציל. טעמו הנייטרלי קיבל ברצון כל צורת תיבול, מה שהפך את הירק למאוד לא-פופולרי, כיוון שייצג את המחסור ואת הגעגועים לדבר האמיתי.

 

ניצול מקסימלי של עוף

באמצע שנות החמישים החל המצב להשתפר בהדרגה. פעמיים בשנה, לקראת החגים, שחטו ברפת שלנו פרה (בדרך כלל זקנה ובעלת תפוקת חלב נמוכה) וחילקו את בשרה בין החברים. פעם בשבוע קיבלה כל משפחה עוף שלם, לא ממש צעיר גם הוא, שממנו היה צריך להכין כמה וכמה ארוחות- ולקחת בחשבון שיש לחסל הכל במהירות יחסית, כיוון שאז עוד לא היה לנו מקרר חשמלי. בשלב זה מנתה משפחתנו חמש נפשות ואמי מתחה את העוף הזה כמיטב יכולתה. לצהרי יום רביעי, שבו הביאה את העוף מהלול, הוכנו חלקי פנים מטוגנים עם ביצה, שהוגשו כמובן עם לחם וסלט, במטרה להשביע. מהעוף עצמו הכינה אמי כמה וכמה ארוחות: תחילה הכינה מרק עוף עם אטריות, בהמשך פירקה את העוף מהמרק והכינה שניצל (מהחזה המכובס), כרעיים ברוטב (נראה אתכם מחלקים צמד כרעיים ל-5 נפשות...), ולארוחת הצהרים הקבועה של שבת: מוסאמה בדנג'ון (מתכון בהמשך), שאיחד את כל השאריות הקטנות.


תור לחלוקת מזן בת"א בזמן הצנע (צילום: הנס פין, לע"מ)

 

לפני פרידה

בימים אלה, בהם מרחף באופק משבר מזון עולמי, אני מרגישה שבאפשרותנו לשאוב השראה מאותן אמהות, שלא ידעו כלל וכלל עד כמה הן ענקיות ברוחן. אני מתגעגעת לאותה רוח, שבזכותה גידלו אותנו, בתקופה כה בלתי-אפשרית, ונטעו בנו גרעין מיוחד של אומץ ועוצמה. אני מתבוננת בחברותיי, בנות דורי שגדלו אצל אמהות שכאלה, ויודעת שבכל אחת מאתנו קיים אותו גרעין ייחודי.

 

תחליף כבד מס' 1: כבד קצוץ מחצילים

 

תחליף זה היה נפוץ בתקופת הצנע ואחריה (אני זוכרת אותו כמנה פופולארית במעונות הסטודנטים של שנות השבעים). ניתן לטגן את החצילים, אך מי שרוצה לצמצם את כמות השמן מוזמן לאפותם, כשמעט שמן משוח עליהם.

 

המרכיבים:

כ-750 גרם חצילים יפים

2 בצלים גדולים או 3 בינוניים, קלופים ופרוסים

שמן קנולה

4-5 ביצים קשות

מלח

פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החצילים, מסירים קצוות אך לא קולפים. פורסים לפרוסות רוחב עגולות בעובי כ-1 ס"מ או טיפה פחות.
  2. מחממים תנור לחום בינוני ומרפדים תבנית תנור שטוחה גדולה בנייר אפיה.
  3. מניחים פרוסות חצילים בתבנית, בכמות שלא תעלה על שכבה אחת של חצילים בתבנית. מוסיפים כ-2 כפות שמן, מערבבים את כל הפרוסות כך שכל אחת מהן תקבל לפחות נגיעה קטנה של שמן. מסדרים בשכבה אחת ואופים משני הצדדים, עד שמזהיב מעט. חשוב לבדוק את החצילים באמצע האפיה, מאחר והם נאפים לעתים מהר יותר בצדם התחתון, הסמוי מעינינו.
  4. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצלים עד להזהבה.
  5. טוחנים חצילם מטוגנים, בצלים מוזהבים, ביצים קשות, מלח ופלפל במטחנת בשר או במעבד מזון. אם משתמשים במעבד מזון עדיף לעשות זאת ב"פּוּלסים", כדי לקבל מרקם הדומה לכבד קצוץ ולא ממרח


שימשו כתחליף למוצרי מזון רבים. חצילים (צילום: ירון ברנר)

 

חזור למעלה
תחליף כבד מס' 2: כבד קצוץ מעדשים

 

תחליף-כבד זה דומה בטעמו, במרכיביו ובאופן הכנתו, לכבד קצוץ אמיתי. החלפת הכבד בעדשים בריאה יותר מהחלפתו בחצילים, ומספקת לגוף גם חלבון, שאינו קיים בחצילים.

 

ניתן להשרות את העדשים מבעוד מועד, לסנן ולהקפיא. להכנה אפשר להעבירם ישירות מהמקפיא לסיר.

 

המרכיבים:

1/2 1 כוסות עדשים מהסוג החום-ירקרק

שמן קנולה

2 בצלים גדולים או 3 בינוניים, קלופים ופרוסים

4-5 ביצים קשות

מלח

פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה:

  1. בוררים, שוטפים ומשרים את העדשים למשך שעתיים-שלוש.
  2. מכסים את העדשים במים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות עד לריכוך. מסננים מיד.
  3. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצלים עד להזהבה נאה.
  4. טוחנים עדשים מבושלות, בצלים מוזהבים, ביצים קשות, מלח ופלפל במטחנת בשר או במעבד מזון. אם משתמשים במעבד מזון עדיף לעשות זאת ב"פּוּלסים", כדי לקבל מרקם הדומה לכבד קצוץ ולא ממרח.

 

חזור למעלה
תחליף כבד מס' 3: ממרח שמרים

 

את הממרח הזה למדה אמי להכין בקורס של "ויצ"ו" והוא נחשב לבריא ומזין, בעיקר לצמחונים. השמרים עשירים בוויטמינים מקבוצת B ובנוסף הכיל ממרח זה גם חלב ואפילו ביצים, למי שיכול היה להרשות לעצמו.

 

בהכנת הממרח מתחילים בטיגון בצל, מה שנעשה בעבר עם מרגרינה, שמעניקה מרקם יציב יותר למוצר המוגמר. עם השנים הבינו עד כמה מזיקה המרגרינה לבריאות וגילו שאפשר לטגן את הבצל גם בשמן, מבלי שהמרקם יפגע באופן משמעותי.

 

הכנת הממרח מהירה ולכן כדאי להכין מראש את כל המרכיבים בהישג יד.

 

המרכיבים:

50 גרם מרגרינה

או

1/4 כוס שמן (עדיף קנולה)

1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק

100 גרם שמרים טריים (2 קוביות, לא גרגרים)

1/2 כוס חלב

3 כפות בינוניות פירורי לחם

קורט מלח

2 ביצים קשות (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. ממיסים מרגרינה או מחממים שמן בסיר קטן (עדיף טפלון) ומטגנים בצל עד להזהבה.
  2. מוסיפים שמרים תוך בחישה וכשהם נמסים מוסיפים חלב, פירורי לחם וקורט מלח. ממשיכים לבחוש עד שתכולת הסיר הופכת לעיסה אחידה הנפרדת מדפנות הסיר.
  3. מסירים מהאש, מצננים ומעבירים לאחסון במקרר, בכלי סגור. אם רוצים להוסיף ביצים קשות, מגרדים אותן אל תוך הממרח, לאחר שהצטנן.

 

חזור למעלה
הדבר האמיתי: כבד קצוץ

 

כבד קצוץ אפשר להכין מכבד עוף או מכבד בקר. כבד עוף יתן תוצאה עדינה יותר, אך כבד בקר מכיל כמויות נאות יותר של ברזל. בביתם של ציפורה ופרופ' ישראל היילפרין ז"ל למדתי שהוספת מעט מיונז לכבד קצוץ העשוי מכבד בקר, מעניקה גם לו רכות מעודנת שמאפיינת את זה העשוי מכבד עוף. כל ארוחת ערב שבת על שולחנה של ציפורה ז"ל, נפתחה בכבד קצוץ מרוח על קרקרים ומעוטר בבצל ירוק.

 

צמחונים יכולים להכין גרסה צמחונית עם 1/2 1 - 2 כוסות אגוזי פקאן גרוסים/טחונים גס, אך ללא תפוחי אדמה.

 

ניתן להחליף חלק מהביצים בתפוחי אדמה שבושלו בקליפתם (וקולפו, כמובן). אם מוסיפים תפוחי אדמה מבושלים, טוחנים אותם לאחר הביצים.

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג בצל פרוס (לא להיבהל מהכמות. הבצלים מתכווצים במהלך ההכנה)

1/2 ק"ג כבדי עוף או כבד בקר פרוס, צלויים מטעמי כשרות

1/3 כוס שמן קנולה

4-5 ביצים קשות

מלח

פלפל שחור טחון

מיונז/ מיונז קל – לא חובה

 

אופן ההכנה:
  1. מטגנים בצלים עד סף השחמה. מוציאים ומניחים בצד.
  2. מטגנים באותו השמן את הכבדים. מסירים מן האש ומצננים מעט.
  3. טוחנים בצל (כולל השמן שבו טוגנו הבצלים) וכבדים במטחנת בשר או במעבד מזון. אם טוחנים במעבד מזון, עדיף לעשות זאת ב"פולסים", כדי שלא תתקבל משחה חלקה מדי. אם טוחנים במטחנת בשר, טוחנים קודם את הכבד עם הבצלים ואחר כך את הביצים, שמנקות תוך כדי טחינתן את פנים המטחנה מכל הכבדים והבצלים שנותרו.
  4. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. אם התערובת יבשה מדי, אפשר להוסיף מיונז או מיונז קל, אם רוצים.


הדבר האמיתי (צילום: גיא הכט)

 

חזור למעלה
מוסאמה בדנג'ון - גרסה בשרית

 

מוסאמה (mosama) הוא כינוי בפרסית לאיש או למשהו חשוב, בדנג'ון (badenjoon) פירושו חצילים. זהו מאכל פרסי העשוי מחצילים ועוף או בשר, מבושלים ברוטב עגבניות, המוגש חם, בתוספת אורז לבן.

 

מנה זו היתה, כאמור, ארוחת הצהרים הקבועה שלנו בשבתות. אמי נהגה להכין את המנה משאריות שנותרו מהעוף – כנפיים, גרון, גב וצלעות. עד עכשיו אני זוכרת שהמאכל הכיל בעיקר את עצמות הצלע הקטנות של העוף, אך ההתעסקות הממושכת בהן גרמה לי להרגיש שאני אוכלת המון עוף. כשאני חושבת על המאכל הזה מיד עולה בזכרוני בילוי השבת שלנו – כל המשפחה מטיילת במשק, מבקרת ברפת, בפרדס או על גבעת הכלניות והצבעונים, פוגשת בדרך את רוב חברי המשק האחרים, שמטיילים גם הם וחוזרת לאכול את המאכל הטעים הזה שלמעשה רק יצר אשליה של ארוחה בשרית ובכל זאת תמיד נראה לי חגיגי ומיוחד.

 

כמו במתכון הכבד הקצוץ מחצילים, גם במתכון המקורי של מוסאמה בדנג'ון מטגנים את החצילים. מטעמי בריאות, אני מעדיפה לאפות אותם בתנור.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

שמן זית או קנולה

2-3 חצילים, שטופים ופרוסים לפרוסות אורך בעובי כ-1 ס"מ (אם החצילים ארוכים, חוצים כל פרוסה לרוחב)

1 עוף גדול מחולק

או

6 כרעיים לא גדולות, חצויות

או

1/2 1 ק"ג בשר בקר (למשל שריר) חתוך לקוביות בינוניות

כ-200 גרם רסק עגבניות

1/2 1 כפיות סוכר

מלח לפי הטעם

להגשה:

אורז לבן מבושל (לא חובה)

סלט ירקות (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים חצילים. לחילופין ניתן לאפותם בתנור, ככתוב במתכון תחליף כבד מחצילים שלעיל.
  2. מחממים מעט שמן בסיר שטוח ורחב (טפלון או נירוסטה) ומטגנים לסגירה את הבשר או העוף משני הצדדים.
  3. מוסיפים את החצילים המטוגנים/אפויים, רסק עגבניות, סוכר, מלח ומים בכמות שתגיע כמעט בדיוק לגובה העוף/הבשר והחצילים. מערבבים בעדינות רבה, כדי שהחצילים לא יימעכו, מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים בסיר מכוסה, על אש קטנה, עד שהבשר/העוף והחצילים מתרככים. מגישים חם, בתוספת אורז לבן וסלט ירקות.

 

חזור למעלה
מוסאמה בדנג'ון - גרסה צמחונית

 

הגרסה הצמחונית מוגשת כסלט מבושל, כשהיא חמה או קרה, וכיף במיוחד לטבול ברוטב שלה חלה טריה. זו הגרסה המועדפת כיום בביתי.

 

המרכיבים:

שמן קנולה או זית

כ-750 גרם חצילים ארוכים וקלים, שטופים ופרוסים לפרוסות אורך בעובי כ-1 ס"מ (אם החצילים ארוכים, חוצים כל פרוסה לרוחב)

כ-750 גרם עגבניות בשלות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית כורכום

1/2 כפית פפריקה מתוקה

 

להגשה: חלה טריה (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים חצילים. לחילופין ניתן לאפותם בתנור, ככתוב במתכון תחליף כבד מחצילים שלעיל.
  2. מניחים עגבניות בקערה, יוצקים עליהן מים רותחים, משהים 2-3 דקות, קולפים וחותכים לקוביות גדולות. מניחים בסיר שטוח ורחב (עדיף טפלון או נירוסטה). מוסיפים מלח, כורכום ופפריקה ומערבבים.
  3. מניחים את פרוסות החציל המטוגנות/אפויות על העגבניות בסיר, בשכבה אחידה. מכסים ומבשלים כ-5 דקות על אש גבוהה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עוד כ-45 דקות.
  4. מסירים מן האש הופכים את הסיר על כלי הגשה גדול (לא מפלסטיק), בעל מכסה, כך שהחצילים יהיו בתחתית וכל העגבניות מעליהם. ממתינים כ-10 דקות לפני שטועמים. מגישים חם או קר, עדיף בתוספת חלה טריה.

 

תודה גדולה לכל מי שסייע לי בהכנת הכתבה: זהבה גרינברג, זהבה ברגר, אסתר גול, שרה לוי, הדסה בלום, דליה בלום, ששון בלום, רחל הרשפט וג'וליה מימון.

 

ליצירת קשר עם אורנה נריה יוגב שלחו מייל

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת חלוקת תלושי מזון בצנע
צילום: לע"מ
מומלצים