שתף קטע נבחר

עלייתה של הרשת

מחשבים אישיים זעירים, מכשירי סלולר לבישים, טלוויזיה מבוססת רשת ועיתונות אזרחית מקוונת - איך תיראה ישראל הטכנולוגית ב-2018?

טלוויזיה: כבלים, לווין ואינטרנט עולמות וירטואליים סלולר עיתונות אזרחית מקוונת 
מחשוב אישי 

איך יראו פני הטכנולוגיה בעוד עשור? באיזה טלפונים סלולריים (אם בכלל) נשתמש? האם הרשת הישראלית תשתנה לרעה או לטובה? האם העיתונות האזרחית המקוונת תפרוץ? בכתבה שלפניכם ניסינו על סמך מגמות קיימות, להעריך - מה יהיה פה עוד עשר שנים, בחגיגות עצמאות השבעים. (ניב ליליאן)

 

 

 

 

טלוויזיה: כבלים, לווין ואינטרנט

בישראל של 2018 כנראה לא נעמוד יותר בבחירה של yes מול HOT. אנשים לא יפסיקו, כמובן, לצפות בטלויזיה, אבל לתחרות יצטרפו בשנים הבאות עוד ועוד חברות שינגסו מכוחן של שתי חברות הענק בנסיון להגיע לסלון שלנו.

 

הממיר של חבילת הבסיס כבר כמעט בדרך לבתים. למרות הבירוקרטיה הישראלית והאינטרסים הרבים המעורבים בעניין – הריב של "איזה ערוץ נחשב בסיסי" יגמר, ותמורת תשלום חד פעמי של כמה עשרות שקלים

נוכל לזרוק את האנטנה שבקושי קלטה ערוץ 2, ולקבל כמה וכמה ערוצים באיכות שידור דיגיטלית.

 

אחרי שינגסו עוד מתחום האינטרנט, הסלולר, הטלפוניה ושיחות הוידאו וישבעו מהשווקים הללו, חברות התקשורת בישראל ירצו להשתלב גם בתחום התוכן ולהרוויח ממנו – במיוחד כשרוחב הפס יאפשר זאת. זאת נוסף על כמה חברות הפקה ותוכן שעורכות ניסויים מצומצמים בתחום.

 

לא מעט מיזמי VOD באינטרנט קמו ונפלו בשנים האחרונות, מאז נכנס האינטרנט המהיר לישראל (זוכרים את nonstop בכבלים?). ישנם מיזמים שהוקמו אבל לא מצליחים להתרומם בגלל דלות תכנים, טכנולוגיה נחותה, ממשק לא נוח, או מודל עסקי שגוי.

  

אבל בסוף, אחד או שניים מהם יעשו את זה נכון. בין אם נצפה בתכנים על המחשב שלנו שיתחבר לטלוויזיה, ובין אם נהיה שמרנים ונשתמש בממיר, אותו נחבר לרשת האינטרנט האלחוטית.

 

ביננו – ביום העצמאות ה-70 למדינת ישראל, כמדינה מפותחת טכנולוגית, יהיה לנו מבחר גדול יותר של ערוצי טלוויזיה, אלא שבהם נוכל לצפות בסרטים "הלהקה" ו"דיזנגוף 99". (אהוד קינן)

 

חזור למעלה
עולמות וירטואליים
כשכתב סופר המד"ב ניל סטיבנסון את ספרו Snow Crash, הוא תיאר תקופה בה אמצעי הבידור העיקרי, שתפס את מקומה של הטלוויזיה, הוא עולם וירטואלי תלת ממדי, אליו מתחברים מכל מקום באמצעות משקפיים מיוחדים. מאז עולמות וירטואלים זכו למימוש אינטרנטי פופולרי, בהם מבלים מאות אלפי גולשים, מקצתם בלבד ישראלים, ללא ה-3D עדיין. קהילות מקוונות כמו Second Life ו-There, או משחקים פופולרים כמו Maple Story, מהווים בית שני לשחקנים רבים שאינם גיימרים בהגדרה, ומעדיפים שלא לדרוס עוברי אורח ב-GTA 4, אלא לצ'וטט עם אנשים אחרים או להאזין להופעות מוזיקה.

 

 כיום העולמות האלו - במיוחד  Second Life - מאכלסים חובבי טכנולוגיה, מדע-בדיוני, מתכנתים וגרפיקאים היוצרים את הפריטים והנוף במשחק, וסתם הרפתקנים שמחפשים דרך לשדרג את הגלישה לאתרי פורנו ולמצוא פרטנר לסקס מצוייר באמצעות הדמות שלהם. חברות ענק כמו IBM, אדידס, DELL, בן אנד ג'ריס, קוקה קולה, אינטל, טויוטה, מיקרוסופט ועוד משתמשות בסביבה הזו ובאפשרויות הגלומות בה - שילכו וישתכללו בעתיד, עם ההתקדמות ביכולות הגרפיות של החומרה הביתית - כפלטפורמת פירסום.

  

בישראל עדיין לא נצפו כניסות לתחום, וההבטחות של נטוויז'ן לייסד מרכז מבקרים ב-Second Life עדיין לא קויימו. אם העולמות הווירטואלים הם מעבר לטרנד חולף, תוך עשור יתכן שנחזה בפרסומת הבאה לבמבה: קישור ללונה פארק של אוסם. מי שילבש את משקפי התלת-ממד שלו ויקליק על הבאנר, יוכל להסיע את הדמות שלו על רכבת השדים הווירטואלית של אוסם, וזה יהיה מציאותי ומפחיד כמו הדבר האמיתי לפחות.

  

אתרים כמו Facebook, שהצליחו לחלחל לתודעה הישראלית במהירות, עדיין חסרים אפשרויות גרפיות מעניינות באמת. אם הרשתות החברתיות יישמו את הרעיון ויאפשרו לכל מנוי להציג דמות מצויירת במקום פרופיל טקסטואלי אנמי, ולתקשר עם החברים ברשימה שלו - דמויות מצויירות אף הם - נוכל לתת poke חצוף בצלעות של החבר'ה, כמו שרק ישראלים יודעים לתת. (אדר שלו)

 

חזור למעלה
סלולר

תחום הסלולר בעוד עשור יעבור תהפוכות רבות. ספקיות הסלולר הישראליות יחברו לגופי תקשורת שונים (כדוגמת :פלאפון,בזק ויס) במטרה לספק למשתמשים חבילות שירות של "הכל באחד". חבירה של גופים אלה תביא להוזלת מחירים לצרכן ושדרוג תשתיות מאסיבי. מפעילים סלולריים וירטואליים, MVNO, יקומו - אך מרביתם

יפלו בשל חוסר בכדאיות ובגב כלכלי.

 

ספקיות הסלולר המוכרות ימשיכו אומנם לספק לנו שירותי טלפוניה ומידע אך יסתפקו בשירותים בלבד ללא מכירת ציוד קצה. מכירת ציוד הקצה (מכשירים, מודמים ואביזרים) יעברו לרשתות החשמל ולחנויות ייעודיות בתחום שירחיבו באופן משמעותי את מגוון המכשירים ויוזילו משמעותית את מחירם.

 

תמחור שירותי הסלולר ישתנו מהקצה עד הקצה. בתחום השיחות הקוליות ימכרו החברות "חבילות דקות" אטרקטיביות, עם מחירים נמוכים משמעותית מהמחירים כיום, במטרה להתחרות עם תחום ה-VOB שישתלט על התקשורת הקווית. בתחום שירותי המידע והגלישה הסלולרית, התמחור יהיה על פי מהירות גלישה ולא מעט מהלקוחות ישתמשו בחיבור זה באופן קבוע במחשבים הניידים וגם במחשבים הביתיים - בניגוד לחישוב כיום, המבוסס על נפח תעבורה.

 

מכשירי הסלולר והמחשבים הניידים הזעירים יחליפו במרבית הבתים את המחשבים הביתיים, ויתחברו באמצעות תחנת עגינה לכלל ההתקנים הביתיים - כמו מערכת הקולנוע הביתית. צגי הסלולר הגמישים יכבשו את השוק ויהפכו את המכשיר הסלולרי למכשיר לביש לכל דבר וכאשר נרצה לשתף את החוויות שלנו עם חברים, נוכל תמיד להפעיל את המקרן המובנה במרבית המכשירים בשוק. (עומרי לוי)

 

חזור למעלה
עיתונות אזרחית מקוונת

עיתונות אזרחית (Citizen journalism) הוא נושא שמעורר עניין רב בתעשיית התקשורת בשנים האחרונות כחלק מדיון על עתיד העיתונות. הכוונה היא להשתתפות פעילה של אזרחים בתחום האיסוף, הדיווח ופרשנות החדשות כחלק ממגמה רחבה יותר של תוכן גולשים (user generated content). למעשה, גם התגובות ב-ynet ובאתרי חדשות אחרים הן סוג של עיתונות אזרחית בהתחשב בתרומה הרבה שלהן לדיווח החדשותי ובערך שהן מספקות לקוראים.

 

אך עיתונות אזרחית במובנה הרחב מקיפה הרבה יותר נושאים מאשר תגובה על חדשות הנכתבות על ידי אנשי מקצוע. היא חותרת תחת המודל הבסיסי של העיתונות המסורתית וגורסת כי גולשים יכולים להחליף עיתונאים במשימות של דיווח מהשטח, עריכה חדשותית ועוד. למעשה, מושג העיתונות האזרחית כה רחב עד כי הוא נוגע לכל יוזמה עיתונאית עצמאית החורגת מהמבנה המסורתי של מערכת חדשותית המבוססת על כתבים, עורכים

וצלמים ומקצועיים.

 

אתר OhMyNews הקוריאני המתבסס על דיווחים של גולשים, "סקופ" הישראלי הפועל במתכונת דומה, אתר רוטר.נט, בלוג הספורט המוצלח של רונן דורפן ו- The Huffington Post המצליח של העיתונאית אריאנה האפינגטון – כולם משתלבים יפה בהגדרת העיתונות האזרחית.

 

יזמים שקיוו לשחזר את ההצלחה של OhMyNews גילו לאכזבתם כי המודל הקוריאני קשה לחיקוי עקב התנאים הייחודיים שאפשרו את הצלחת האתר במדינה זו. בחודשים האחרונים נרשמו שורה של כישלונות למיזמים שהתבססו על טהרת העיתונות האזרחית במערב: Scribblesheet הבריטי נסגר לאחר חצי שנת פעילות בלבד וכך גם Skoeps ההולנדי.

 

אם בוחנים לעומק את הדוגמאות האחרונות מגיעים למסקנה כי ניסיון לבנות מותג חדש בתחום העיתונות המקוונת המתבסס אך ורק על תכני גולשים וללא מימון משמעותי נידון לכישלון. מסקנה נוספת היא כי אין צורך באתרי חדשות גולשים הממחזרים ידיעות המתפרסמות באתרים הגדולים ואינם אלא חיקוי חיוור למקור.

 

אי אפשר להסיק מכך שאין צורך בעיתונות אזרחית. בהחלט לא. התרומה העיקרית של גולשים עשויה להיות בדיווחים מהשטח - באמצעות תמונות שצולמו בטלפון הסלולרי, קטעי וידאו וכל תרומה אחרת. יתרון נוסף הוא בתחום הפובליציסטיקה והדעות – הבלוגים מספקים מנעד רחב של דעות מרעננות ופרשנות שלא קיבלה ביטוי בעבר בתקשורת המסורתית.

 

האתגר של אתרי החדשות בשנים הקרובות יהיה לאתר דרכים להרחיב את השימוש בתכני הגולשים האיכותיים ולשלבם במסגרת סל השירותים שהם מציעים לציבור. ערוצי תוכן גולשים כמו iReport מבטאים היטב את המגמה הזו - ובהחלט ייתכן שנראה כאלה ברשת העברית בשנת 2018. (גל מור)

 

 

 

חזור למעלה
מחשוב אישי
בישראל של 2008, שני שלישים ממשקי הבית מחזיקים מחשב וכמחציתם מחוברים לאינטרנט. הנתונים האלה אמנם נראים טוב בהשוואה לרוב מדינות העולם, אך הם מסתירים פער גדול - בעשירונים התחתונים החדירה של טכנולוגיות המחשוב עדיין קטנה פי שניים עד פי ארבעה בהשוואה לעשירון העליון. וזהו בדיוק המקום שבו צפוי להתרחש השינוי הגדול ביותר.

 

רוב הגורמים שמעצבים את עולם המחשוב שאנחנו מכירים יהפכו לא-רלוונטיים בעשור הקרוב, במיוחד כל מה שקשור למחיר ולנפח הפיזי. הדור הראשון של ה"נייד לכל ילד" (OLPC) לא הצליח, אבל ניידים ראשונים במחיר של 100 דולר ופחות נראה כבר בשנה הבאה. ואם התקני ה-PC הזעירים ביותר שוקלים היום כחצי ק"ג, אז בשנים הבאות נראה את טכנולוגיית ה-x86 גם בטלפונים סלולריים.

 

מחשבים ניידים שדומים לאלו שאנחנו מכירים היום ימשיכו להתקיים, אבל הם יעברו לשיטה המטרית: "מחשב דק" לא יהיה מחשב שעוביו פחות מאינץ', אלא כזה שעוביו פחות מס"מ. השולחניים ייעלמו, ובמקומם יהיו לנו בבית ובמשרד אמצעי קלט ופלט נוחים אליהם נחבר את ההתקנים הניידים למיניהם כשלא נהיה בתנועה.

 

תעשיית ה-PC כבר סימנה את היעד הבא: במקום מחשב לכל בית, התקן נייד לכל אדם. כולם ירצו להשתתף, ובהדרגה גם כולם יוכלו, כי המודלים הכלכליים העתידיים יתבססו על הכנסות מפרסום ומדמי שימוש על שירותים ולא מתשלום על חומרה ותוכנה.

 

אחד מהשירותים שנוכל לקנות יהיה כוח חישוב בלתי מוגבל, להרצת יישומים שהיום הם בגדר מדע בדיוני. ההתפתחויות בתחום הבינה המלאכותית (AI) והחיים המלאכותיים (AL), יגרמו לתוכנות בנות ימינו להיראות כמו פאקמן מול Crysis. הפער הדיגיטלי לא יהיה בין מי שיש או אין להם מחשב, אלא בין מי שיוכלו ליהנות מכל זה -לבין מי שייתקעו עם הפאקמן. (שוקי גלילי)

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל הטכנולוגית בעוד עשור
צילום: ירון ברנר
מומלצים