שתף קטע נבחר

חוגגים ביום העצמאות? היזהרו מתרסיסים וזיקוקים

מדי שנה נפגעים עשרות ילדים ובני נוער בעיניהם מתרסיסים, זיקוקים ומחומרים זרחניים בחגיגות יום העצמאות. אז מה עושים? אסור לכוון את פיית התרסיס לפנים ובמקרה של חדירת חומר כימי לעיניים יש לפנות לרופא

עשרות ילדים נפגעים מדי שנה בחגיגות יום העצמאות מתרסיסי "שלג" ומזיקוקים. לפי הערכת ארגון "בטרם" ביום העצמאות בשנה שעברה נפגעו בעיניהם כ-150 ילדים מתרסיסים, מזיקוקים או ממכות פטיש. מנתוני מד"א עולה כי בשנה שעברה פונו למעלה עשרים ילדים שנפגעו בעיניהם במהלך יום העצמאות.

 

במחקר, שנערך בבית החולים סורוקה בבאר-שבע, נמצא כי הפגיעות העיקריות בבני נוער ובילדים היו שפשוף ופגיעה בלחמית ובקרנית העין וגירוי של הקרנית. פגיעות אחרות היו הימצאות גופים זרים בעין, דימום פנימי וכוויות כימיות. במחקר נבדקו 36 ילדים ונערים עד גיל 18, שהגיעו לחדר המיון בתקופת יום העצמאות. גילם הממוצע של הנפגעים היה 12, כמעט 60 אחוז מהם היו בנים.

 

אז מה גרם לפגיעות? 72 אחוז מהפגיעות נגרמו מתרסיס "שלג", כ-15 אחוז נגרמו מזיקוקים "קרים" שהילדים מחזיקים ביד, כחמישה אחוזים מהמקרים נגרמו מפגיעה של פטישי פלסטיק ושיעור דומה מהפגיעות נגרמו מנוזל פלואורסנטי שנמצא בשפופרות פלסטיק - סטיק לייט.

 

כמעט כל הילדים נזקקו לטיפול תרופתי, עינם הפגועה נחבשה ונמרחה במשחה אנטיביוטית. "הילדים סבלו מכאבים חזקים, מירידה בראייה בתקופת הפגיעה ונזקקו למספר מעקבים לאורך זמן", אומר ד"ר אסף קרץ, רופא עיניים בסורוקה, שביצע את המחקר יחד עם פרופ' טובה ליפשיץ וחוקרים נוספים. "מקרים כאלו שלא מטופלים בבית חולים יכולים להזדהם ולגרום לנזקים רציניים עד כדי אובדן ראייה במקרים נדירים".

 

לדברי ד"ר קרץ, תרסיס "שלג" מכיל חומרים כימיים שעלולים לגרום נזק לעין. הנזק עליו מדובר הוא כוויה כימית, שגורמת לכאבים, אי נוחות וצריבה. במקרים קשים יותר עלול להיגרם נזק לקרנית העין מלווה בכאבים עזים, אי יכולת לפתוח את העין, טשטוש ראיה ודמעת קשה. ההחלמה נמשכת שלושה עד ארבעה ימים.

 

מסקנות המחקר קובעות כי "יש להגביר את הפיקוח והאכיפה על ייצור ומכירת אביזרים אלו לציבור הרחב. בנוסף, יש להגביר בציבור את המודעות לסכנות הטמונות בשימוש באביזרים אלו". יש לציין שחברי כנסת ומרכז השלטון המקומי פועלים כדי לאסור בחקיקה או באמצעות חוקי עזר עירוניים מכירה של תרסיסי שלג.

 

אז מה עושים כדי לא להיפגע בחגיגות? ב"בטרם" ומד"א ממליצים: אם רוכשים תרסיסי "שלג", "קצף" או תרסיסי "חוטים", יש להנחות את הילדים לא לכוון את פיית המיכל לכיוון הראש, הפה והעיניים שלהם או של חבריהם למשחק. במקרה של חדירת חומר כימי לעיניים יש לשטוף את המקום בהרבה מים ולפנות לרופא. עוד הם מדגישים שהתרסיס הוא חומר דליק במיוחד יש להרחיק אותו ממקור אש ואסור באיסור מוחלט להתיז אותו על מקור אש. אין להשליך את המיכלים הריקים למקור אש מחשש להתלקחות ופיצוץ המיכל.

 

בנוסף אומרים במד"א וב"בטרם" כי אסור לקרב זיקוקי אש קרה לאזור הפנים ובמיוחד לאזור העיניים. במקרה של חדירת גץ אש לעין, יש לשטוף אותה במהירות בהרבה מים ולהעביר את הנפגע לטיפול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים