שתף קטע נבחר

שני גוזלי רחם בקעו בחי-בר כרמל

אוכלוסיית הרחמים בישראל נמצאת בסכנת הכחדה וכיום נותרו כ-40-50 זוגות מקננים בלבד. ברשות הטבע והגנים מנסים להגדיל את מספרם באמצעות גרעיני רבייה בשבי והשבוע בקעו בשעה טובה שני גוזלים בחי-בר כרמל

המאבק להצלתם של דורסים הנמצאים בסכנת הכחדה לא פוסק לרגע, ואנשי החי-בר כרמל של רשות הטבע והגנים יכולים לזקוף לזכותם הישג מרשים בעקבות בקיעתם של שני גוזלי רחם השבוע.

 

כיום ישנם שלושה זוגות רחמים הנמצאים בגרעיני רבייה בשבי שנועדו לנסות ולהשיב פרטים נדירים לטבע - שניים חיים בחי-בר כרמל והשלישי בחי-בר יטבתה. על פי דו"ח החברה להגנת הטבע מצבו של הרחם, דורס יום בינוני, מחמיר במהירות והוא מוגדר בסכנת הכחדה. אובדן של שטחי מחייה והרעלות הם האיומים העיקריים על חיי הרחמים. בשנות השבעים נצפו בישראל 50-80 זוגות מקננים, המצב השתפר מעט בסוף שנות השמונים, אז נצפו 150 זוגות וכיום נותרו כ-40-50 זוגות מקננים בלבד.   

 

צילום: יורם שפירר

 

 

"רבייה של רחמים בשבי נחשבת נדירה ומורכבת.כיום אנחנו בין המקומות הבודדים בעולם שהצליחו לעשות זאת", אומר ל--ynet יגאל מילר, אחראי פרוייקט רבייה ושחרור דורסים לטבע מטעם רשות הטבע והגנים. "הפעם הגוזלים הגיעו מזוגות ותיקים בחי-בר".

 

"כל בקיעה היא סיבה לאופטימיות זהירה" 

לאחר הטלת הביצים בקן, הן נלקחות מההורים, מועברות למדגרה מלאכותית לתקופה של עד 39 יום. "הרחמים שנמצאים אצלנו הם עופות שגדלו בשבי או שהגיעו נכים. מאחר ומדובר בפרויקט חדש יחסית בן מספר שנים, כל בקיעה מוצלחת היא סיבה לאופטימיות זהירה", הוא מציין. "מאחר והם ממשיכים בהטלת הביצים ובדגירה, אנחנו משתדלים להשיב את הגוזלים שבקעו לקן בהקדם".

 


(צילום:יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)

 

הגוזל הראשון בקע בשתיים לפנות בוקר ביום חמישי שעבר במדגרה. מילר שעקב אחר התהליך באמצעות מצלמות הבקרה מרחוק, הגיע לטפל בגוזל ולפנות בוקר הוא הועבר לחדר השגחה, שם זכה לארוחה ראשונה ומזינה - איברים פנימיים של חולדה. 

 

"ההורים מתחילים להאכיל את הגוזל בחלקים רכים של מכרסמים. לקראת הצהריים. הכנסנו אותו לקן של זוג הורים מאמצים בחשש מסויים,

מאחר שזו הפעם הראשונה שהם מגדלים גוזל ולא היה ברור כיצד הם יגיבו כלפיו", מסביר מילר. ההורים הורחקו באופן זמני מהקן כדי שלא יבחינו במעשיו של מילר שלקח שתי ביצים מהקן והחליף אותן עם הגוזל הקטן.

 

הוא נותר בפינה מרוחקת בכלוב במשך שעה קלה כדי להשגיח על תהליך הקבלה. "בתחילה הם גילו כלפיו חשדנות גדולה והזכר היה הראשון שניגש אליו לאחר 40 דקות. הגוזל צרח, מאחר והיה לו קר ובסופו של דבר, ההורים החלו לטפל בו ביחד".

 

הגוזל השני בקע אמש (ראשון) בשעות הערב, אך הוא נקלע למצוקה לאחר שלא הצליח להתהפך בביצה ולנקב את דרכו החוצה. "החלטנו להתערב בהוצאתו והוא מתאושש כעת. אני מאוד מקווה שהוא יצליח להחזיק מעמד", מסכם מילר. "עכשיו אנחנו מחזיקים אצבעות שיהיו לנו בקיעות נוספות בקרוב. זו מלחמת הישרדות אמיתית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגוזל הראשון שבקע בשבוע שעבר
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
האם המאמצת בקן הרבייה
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
צילום: יורם שפירר
צמד רחמים במדבר
צילום: יורם שפירר
מומלצים