שתף קטע נבחר

הפרלמנט האנגלי: כן לעוברים בני כלאיים

שתי הצעות תיקון לחוק "טיפולי פוריות ואמבריולוגיה" נדחו על ידי הפרלמנט האנגלי. הצעות התיקון נועדו לאסור את יצירתם של עוברים בני כלאיים

הפרלמנט האנגלי דחה אמש שתי הצעות לתיקונים בחוק "טיפולי פוריות ואמבריולוגיה". התיקונים, אם היו מתקבלים, היו הופכים את יצירתם של עוברים בני כלאיים לצורכי מחקר למעשה בלתי חוקי באנגליה. הצעת התיקון הראשונה ביקשה לאסור את יצירתם של עוברים מעורבים, כלומר עוברים שאחוז אחד מהגנים שלהם, מקורו בבעל חיים אחר. השנייה ביקשה לאסור את יצירתם של "בני כלאיים". עוברים בני כלאיים נוצרים מהכלאה בין תאי גזע של בני אדם לביציות של בעלי חיים אחרים או להיפך. החוק הקיים באנגליה מתיר את יצירתם של עוברים כאלה בכפוף לאישורה של ועדה ממשלתית ובתנאי שיושמדו לא יאוחר מ-14 יום לאחר יצירתם.

 

חברי הפרלמנט האנגלי, שקיבלו חופש הצבעה מראשי המפלגות, דחו את הצעת התיקון הראשונה ברוב של 336 מתנגדים מול 176 תומכים. את ההצעה השנייה דחו ברוב של 286 מתנגדים מול 223 תומכים.

 

מגיש ההצעה לתיקון החוק, חבר הפרלמנט אדוארד ליי, אמר אמש לכתב ה"לונדון טיימס" כי ביצוע הכלאות בין בני אדם לחיות אחרות הוא חציית גבול שאין כדוגמתה. "במובנים רבים אנחנו כמו ילדים המשחקים במוקשים, מבלי שיש לנו מושג מהן הסכנות הנשקפות לנו". ליי, חבר המפלגה השמרנית, הביע תרעומת על כך שמדענים טוענים טענות מופרכות לגבי ערכם המדעי של הניסויים וכך מפתחים תקוות שווא בקרב הציבור.

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, כינה את החלטת הפרלמנט "הגנה על מרכיב מרכזי בחקיקה האנגלית". לפני כמה חודשים הודיע בראון כי ייתן לחברי מפלגתו, מפלגת הלייבור, חופש הצבעה. הודעתו באה בעקבות לחץ כבד שהופעל עליו מצד גורמי דת, שלא להפעיל את המשמעת הסיעתית במקרה בעל השלכות מוסריות כה כבדות.

 

בראשית חודש אפריל, בעקבות ביקורם של כמה מדענים מניוקסל בכנס שנערך באוניברסיטת תל-אביב, הפכו הדיונים סביב הצעות התיקון לסוערים ביותר. המדענים הודיעו בכנס זה כי הצליחו ליצור עובר מהכלאה בין תאי גזע שנלקחו מכף ידו של אדם לבין ביצית שהוצאה מגופה של פרה. ההודעה על יצירתו של עובר בן כלאיים עוררה תגובות נזעמות מצד גורמי דת וחברי פרלמנט, בעיקר מהמפלגה השמרנית. המדענים מניוקסל הם המוטבים המידיים של דחיית התיקונים בחוק, שכן עתה יוכלו להמשיך בעבודתם שעוכבה עד כה.

 

עוד מדען שהמתין בדריכות לתוצאות ההצבעה בפרלמנט הוא כריס שו, מהמכון הפסיכיאטרי בלונדון, המבקש לעשות שימוש בעוברים בני כלאיים על מנת לאתר סימנים מוקדמים לבעיות נוירולוגיות-מוטוריות. "דחיית התיקונים תאפשר לנו לפרוץ קדימה בדרכנו לקראת מציאת טיפול הולם למחלות רבות שאין להן מרפא כיום. אמנם רחוק היום בו נוכל להציג תרופות לשימוש, אך ההצבעה הזו מאפשרת למדענים לעשות שימוש בעוברים על מנת למצוא תרופה לאלצהיימר, פרקינסון ומחלות מוטוריות שונות".

 

המאבקים בפרלמנט האנגלי סביב "חוק טיפולי הפוריות והאמבריולוגיה" לא תמו. היום יצביעו חברי הפרלמנט על שתי הצעות נוספות לתיקונים. האחת מבקשת להגביל את יכולתם של מרכזים לטיפולי פוריות לטפל בנשים לא נשואות, והשנייה לקצר את פרק הזמן בו מותר לבצע הפלה מ-24 שבועות ל-20.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה של עובר
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים