שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

הלילה המזוהם ביותר

אין מנוס להודות של"ג בעומר הוא חג אנטי-סביבתי ובלתי חינוכי. שהרי מה הטעם בהבערת עצים חסרת תוחלת, שפולטת כמויות עצומות של עשן, חלקיקים וגזים לאוויר, בשם המנהג. רבבות המדורות בימי אבותנו, בעולם ללא מכוניות, מפעלים ותחנות כוח, לא הורגשו כמעט. כיום, כשהאטמוספירה זועקת לעזרה, לא רק העצים נשרפים אלא גם הסיכוי של ילדינו לנשום אוויר נקי

בל"ג בעומר אי אפשר אף פעם לראות את השמיים. עשן המדורות מליל אמש מורגש היטב גם בגרון ובעיניים. תאמרו בוודאי "מסורת" ו-"מנהג", אך זיהום האוויר מעשרות אלפי מדורות לא הורגש אצל אבות אבותינו, בעולם ללא מכוניות ותחנות כוח. היום, לעומת זאת, הוא מצטרף לטונות הרבות של זיהום אוויר שנשפכות לאטמוספירה מדי יום, והופך את האוויר לבלתי ניתן לנשימה לכמה ימים.

 

אין מנוס מלהודות בכך של"ג בעומר הפך לחג אנטי-אקולוגי ובלתי חינוכי, שמעודד שריפת עצים חסרת תוחלת וזיהום אוויר. ל"ג בעומר תורם לאפקט החממה פעמיים: פעם אחת בפליטת כמויות הגזים האדירות לאטמוספירה, ופעם שנייה בשריפתם של העצים, הדרושים לנו כל כך כלוכדי פחמן דו-חמצני שמנקים את האטמוספירה.

 

בין ילדים בעיקר, הפך ל"ג בעומר לתחרות על יוקרה וסטטוס. הזוכה הוא מי שאסף הכי הרבה עצים, הבעיר את המדורה הגדולה ביותר והשאיר את האש בוערת גם אחרי הזריחה. מוזר, שכן ההנאה שטמונה במדורה בגובה מטר איננה שונה בהרבה מההנאה ממדורה בגובה שבעה מטר. זיהום האוויר, לעומת זאת, גדול פי שבע.

 

במציאות של עולם הולך ומתחמם, מודעות לזיהום אוויר, ומאות מקרי מוות בשנה ממחלות ריאה כתוצאה מזיהום האוויר, התחרות הזו בין הילדים היא סוג של קפיטליזם חזירי ומזיק סביבתית; כמו אותן תחרויות שעורכים בני העשרה בחדר ההלבשה.

 

והגדת לבנך - מהדורת ל"ג בעומר

אנו ההורים, תפקידנו לחנך. כחלק מחינוך הילדים, וכחלק מהדאגה לעתידם על פני כדור הארץ, חובה עלינו לקיים גם כעת - כמה שבועות אחרי הפסח - את מצוות "והגדת לבנך" - מהדורת ל"ג בעומר אם תרצו. לפני שמדליקים את הגפרור, עלינו לקחת את הילדים לשיחה קטנה ולהסביר להם על זיהום האוויר והגזים שפולטות המדורות, שאינו שונה מזיהום האוויר שפולטים מכוניות ומפעלים, כפי שבוודאי למדו בבית הספר. 

 

לנו זה נראה מובן מאליו אך לילדים הדבר אולי אינו ברור - שהמדורה לא חייבת להיות הגדולה ביותר, שאסור לכרות עצים או לשבור ענפים, ושהאש שהם מבעירים שורפת לא רק עצים - אלא גם את הסיכוי שלהם לנשום אוויר נקי. אם לא יקשיבו, הם יהיו אלה שיאלצו להתמודד עם האוויר המזוהם בבגרותם.

 

באותה שיחה כדאי גם להסביר להם למה לא רצוי לשרוף במדורה חומרים אמרים, כמו כלים מפלסטיק וקלקר, או בקבוקים ושקיות, שפולטים גזים רעילים ומסוכנים לבריאות. כי הרי בסוף הערב יצטברו בוודאי כמה קילוגרמים של אשפה, ובוודאי שקל יותר להשליך אותה לאש במקום לאסוף אותה לפח. יש מי שמבינים את חומרת הדברים; יש כאלה שפשוט לא אכפת להם.

 

ל"ג בעומר אינו רק קוריוז. הוא המופע הראשי של זיהום האוויר בארץ; הלילה המזוהם ביותר. הילדים שלנו כבר מודעים לסכנות זיהום האוויר. בדרך כלל הם שמחנכים את ההורים להתנהגות ידידותית לסביבה, אבל אולי הם לא עושים את הקישור בין ההנאה של ל"ג בעומר להשלכות שיהיו לכך מחר - ובעוד שנים. אפשר ליהנות בלי להגזים. זו אולי העצה האקולוגית הטובה והנכונה ביותר.

 

הכותב הוא מנהל קבוצת "עסקים ואיכות הסביבה" ברשת החברתית hook

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אפשר ליהנות בלי להגזים. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים