שתף קטע נבחר

"מחלוקת בצמרת הסורית ביחס למשא ומתן"

עורך העיתון "אל-קודס אל-ערבי" היוצא לאור בלונדון טוען במאמר מערכת כי פתיחת המשא ומתן עם ישראל מהווה ניצחון לקו המתון שמוביל שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם. מולו ניצב סגנו של אסד, פארוק א-שרע. אבל האם זה שינוי אסטרטגי או שינוי טקטי בלבד?

המו"מ הלא-ישיר בין סוריה לישראל הביא לשיא את המחלוקת בין שני הקטבים בצמרת המשטר הסורי. כך טוען היום (שבת) העיתון "אל-קודס אל-ערבי" היוצא לאור בלונדון. בקצה האחד - סגנו של אסד, פארוק א-שרע, המוביל קו ניצי. בקוטב השני - שר החוץ, וליד אל-מועלם, התומך בהידברות עם ישראל ועם ארה"ב.

 

במאמר המערכת שאותו פרסם עורך העיתון, עבד אל-בארי עטואן, נטען כי צמרת המשטר הסורית נחלקת לשני מחנות המושכים לכיוונים מנוגדים. אל-מועלם, כך נטען, מצדד במשא ומתן שאולי יוביל להסכם מדיני ובסופו של דבר ייחלץ את המשטר הסורי מהקמת בית הדין הבינלאומי בפרשיית ההתנקשות ברפיק אל-חרירי ולחילוצה של סוריה מבידוד.

 

מולו ניצב המחנה היריב בראשות קודמו בתפקיד וסגנו של אסד, פארוק א-שרע, הנוקט בקו קיצוני המתנגד להתפשרות בעקרונותיה של סוריה, מצדד בהמשך מדיניות "ההתנגדות" הנוכחית ובלמירה על הבריתות עם רוסיה, סין ואיראן. הוא גם סבור שאין לזנוח של חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי.

 

המחנה הראשון של אל-מועלם, כך על פי עורך "אל-קודס אל-ערבי", תומך בגישה מתונה של פתיחות בכל האמצעים כלפי ארה"ב ופתיחת ערוצי הידברות עימה, בדומה ל"מודל הלובי" שבו נקט קדאפי בעקבות פלישת ארה"ב לעיראק ב-2003, אז החליט על התפרקות מפרויקט הגרעין שלו וחבירה מלאה לוושינגטון.

 

לפי גישת אל-מועלם, צעד זה ייחלץ את המשטר הסורי מהקמת בית הדין הבינלאומי. עוד הוא גורס כי על סוריה לשתף פעולה באופן מלא עם ארה"ב ובכלל זה להיענות לדרישות האמריקניות להתפרק מהנשק להשמדה המונית (כולל פרויקט הגרעין), לשתף פעולה בתחום המאבק בטרור, ולמסור כל המידע הדרוש לאמריקנים על מי שמשתף פעולה עם ארגוני הטרור.

 

לפי עטואן, תומכיה של הגישה הזו סבורים כי הידברות עם ישראל תוביל בדרך ישירה או עקיפה לעסקה עם וושינגטון, דוגמת העסקה הלובית ולהתפוגגות עננת ההאשמות בעקבות ההתנקשות ברפיק אל-חרירי. בעקבות אלו, יינצל המשטר הסורי. 

 

עורך העיתון הוסיף כי עצם פתיחת המו"מ הבלתי רשמי עם ישראל מלמד שגישתו של אל-מועלם ניצחה וכי סוריה מעבירה איתות לוושינגטון שהיא מוכנה לעבור מהמחנה האיראני למחנה "הטורקי" העומד מול איראן ומקיים קשרים טובים עם המערב ועם ישראל. למרות הכל, הוא מסייג כי לא ברור אם מדובר בשינוי אסטרטגי בהתנהלותו של המשטר הסורי או שמא בצעד טקטי שמטרתו להרוויח זמן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסד
צילום: AFP
א-שרע
צילום: איי אף פי
וליד אל-מועלם
צילום: איי אף פי
מומלצים