שתף קטע נבחר

מדרום יצמח העתיד

פסטיבל קולנוע דרום השביעי ננעל בבכורה החגיגית של הסרט "איים אבודים" ובטקס חלוקת הפרסים לבוגרי החוג לקולנוע בספיר. במקום הראשון זכה "יום אחרון" העוסק בהגירה

פסטיבל קולנוע דרום ננעל הערב בשדרות, בטקס חלוקת הפרסים המסורתי בתחרות סרטי הגמר של בוגרי המחלקה לקולנוע של מכללת ספיר. תחת צל הפגיעה הקטלנית של הפצמ"ר בקיבוץ ניר עוז שבמועצה האזורית אשכול, קשה היה להנהלת הפסטיבל להסתיר חששות. ולמרות הכל, עבר האירוע בשלום, לרווחת כולם.

 

לא פשוט להמשיך בשגרת פסטיבלים כשמסביב מהדהד כל הזמן מצב החירום. "השאלה היא איך ממשיכים ליצור במקום הפצוע הזה ואיך, מתוך רגע החסד שמעניק פסטיבל קולנוע דרום על קו הגבול השסוע, יוצרים עולם אלטרנטיבי?", שאל ראש החוג לקולנוע במכללה, יוזם ומנהל הפסטיבל, אבנר פיינגלרנט, את הבוגרים שמילאו את אולם הסינמטק בשדרות, רגעים לפני ההכרזה על הזוכים.

 

המשכיות, הוא יודע ומבקש להנחיל הלאה לסטודנטים, תבוא בהתעקשות ובהתמדה, בדיוק לשם כך החליטו בפסטיבל להכריז, לצד התחרות הגדולה, גם על פרסי יצירה ויוצרים של קולנוע ביכורים. פרסים אלה, שהוענקו על ידי מועצת הקולנוע הישראלית, יינתנו ליוצרים דרומיים, תלמידי המכללה ובוגריה, כמענקי יצירה עתידית. חבר השופטים בתחרות הראשית, בראשותו של גל זייד, כלל השנה את הבמאי ומנהל בית הספר לקולנוע ומדיה בסיטי קולג' בניו יורק, אנדריי קרקובסקי ואת האמן הרב תחומי ז'וזף דדון.


"יום אחרון", זוכה פרס הסרט המצטיין של הבמאי יבגני גרצנשטיין (מתוך הסרט) 

 

חבר השופטים בחר להעניק את פרס הסרט המצטיין על שם מיקה אלון בסכום 10,000 שקל ליוצר הסרט "יום אחרון", יבגני גרצנשטיין. "הסרט הצליח לעסוק בנושאים אוניברסליים וישראליים כמו הגירה, אנטישמיות וזרות בדרך אנושית, מעמיקה ובוגרת. לתחושתנו, הבמאי הפגין בשלות ושליטה הראוים לסרט באורך מלא, שלא היינו מהססים להפקידו בידיו".

 

פרס החוויה הישראלית לסרט התיעודי הטוב ביותר, בסכום 7,000 שקל, הוענק ל"אדומים - כרוניקה של מאבק" בבימוי משותף של מורן וייסטיש ואסף בן דוד. "הבמאים הצליחו לייצר נקודת מבט מקומית הנוגעת בערכים אוניברסליים כמו נאמנות, מסורת, מקום וזהות. מדובר בסרט קצבי ואנרגטי שערוך להפליא ומצליח לתפוס את הצופה לתוך עולמן הפנימי של הדמויות". הסרט זכה גם בפרס העריכה, שהוענק לאופיר ראול גרייצר.

 

פרס הפורמט הטלויזיוני, בסכום 5,000 שקל, הוענק לסרט "מעלה אבק" של היוצרים ישי שפירא ונרי סער.


"יהיה בסדר". צלם הסרט, עומרי אלוני, זכה בפרס הצילום (צילום: מתוך הסרט)

 

פרס ההפקה, בסכום 5,000 שקל, הוענק לאבי לוי ורייצ'ל גואי על הסרט "18 ק"מ", סרט רחב יריעה המגולל את סיפורן של מספר דמויות החיות בשדרות. "זהו סרט העוסק במהות הישראלית באופן כמעט אכזרי", כתבו השופטים בנימוקיהם, "הסרט סוחף את הצופה באופן מפתיע ומעורר הזדהות רגשית עמוקה ביותר". הסרט זכה במקביל גם בפרס עיצוב פס הקול שהוענק לנוגה פיש. את פרס הצילום העניקה הקרן לתרבות אמריקה-ישראל לצלם עומרי אלוני על הסרט "יהיה בסדר", שמדבר על קליטתה של ילדה שעלתה מעיר גדולה ברוסיה לקיבוץ בישראל.

 

גם השנה ברור מעל לכל ספק שתחרות סרטי הסטודנטים בספיר, אולי יותר מבכל מקום אחר, מקפלת בתוכה את תמצית המקום בו פועלת המכללה. סיפורים של הגירה והישרדות ולא כאלה שמלווים בזוהר טלויזיוני, מבט מפוכח ולמרות הקשיים תקווה גדולה.

 

"אין מילים לבטא עד כמה התרשמתי ממה שראיתי", אמר אנדריי קרקובסקי עם תום הטקס, "אני מקווה שהבוגרים בבית הספר שבראשו אני עומד יגיעו לרמה של הסרטים שראיתי פה בשדרות. זה אפילו עוד יותר מרשים כשחושבים על הקשיים והמצב שבו ואיתו עובדים הסטודנטים. אני שמח להיות חלק מהמשפחה הזאת".

 

גם ז'וזף דדון, חבר בוועדת השיפוט, חלק את אותן התחושות. "מנקודת מבט אמנותית, ההתרשמות הגדולה היא מההתעסקות באג'נדה חברתית, לוקאלית, אוניברסלית ופוליטית ומהמבט שמופנה כל הזמן אל עבר האחר שבתוכנו, העולה והמהגר, במבט אל המקורות מהם באנו, אל המצב הביטחוני והקונפליקט. בזכות האפשרות הזו, להתייחס ולחשוב על האחר ולנסות לבנות חזון שיוצא מכאן אל מחר עתידי של הז'אנר הקולנועי והטלויזיוני, ברור לי שמטען זה ייצא".

 

את הפסטיבל נעלה הקרנת טרום בכורה חגיגית לסרט "איים אבודים" של רשף לוי, בנוכחותם של השחקנים עופר שכטר, מיכאל מושונוב, יובל שרף והבמאי. הסרט מספר את סיפורו האוטוביוגרפי המשפחתי של לוי, בן למשפחה מרובת ילדים שגדל בכפר סבא בשנות ה-80. הגעתם של כוכבי הסרט להקרנה החגיגית עוררה התרגשות רבה בקרב בני הנוער הרבים שעמסו את רחבת הסינמטק. בין צילום לצילום, אמר השחקן עפר שכטר שמשתתף בסרט: "עניין אותי להגיע הנה. אף פעם לא הייתי פה באמת וזה חשוב בעיניי. זו גם הפעם הראשונה שאני בפסטיבל הזה, זה מסקרן אותי".

 

השחקן מיכאל מושונוב הגיע גם הוא להקרנה והביא איתו לצפיה ראשונה בסרט את ההורים, סנדרה שדה ומוני מושונוב. "יש משהו בפסטיבלים באופן כללי שמרגש ועוד יותר בפסטיבלים שנערכים בארץ", אמר. "אחרי הכל, אנחנו עושים יצירה ישראלית שמדברת על המקום הזה ועל הקהל שחי פה.

 

"יצא לי להגיע לא מעט לשדרות, עם הצגות של התיאטרון לילדים ולנוער של אורנה פורת, וזה כבוד גדול להקרין פה את הסרט. שדרות היא חלק בלתי נפרד מהארץ הזו והפרמיירה שאנו עורכים פה חשובה לנו. אם הנוכחות שלנו תעזור להביא לפה עוד אנשים, עשינו את שלנו".

 

זו הפעם השניה שבה מגיע מושונוב לפסטיבל קולנוע דרום: בפעם הראשונה זה היה עם הסרט "טרמפ" של ליאור קיפוד שזכה בתחרות. "זה פסטיבל שהולך וצובר תאוצה וזה מאוד משמח לראות עוד פסטיבלים לצד אלה של חיפה וירושלים", אמר.

 

אחרי סיום הקרנת "איים אבודים", נערכה ברחבת הסינמטק הופעה פתוחה של להקת נקמת הטרקטור, כמחווה לפסטיבל ולאנשי שדרות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוררו התרגשות. כוכבי "איים אבודים"
צילום: אייל לנדסמן
לאתר ההטבות
מומלצים