שתף קטע נבחר

סולאנה נחת באיראן; יציע חבילת תמריצים חדשה

בכיר האיחוד האירופי ייפגש עם נציגים איראנים ויציג בפניהם את חבילת ההטבות המשופרת שגיבשו שש המעצמות בתמורה להסכמתה של טהרן להקפיא את פרוייקט הגרעין. בין ההטבות: סיוע בפיתוח גרעין אזרחי והידוק הקשרים הדיפלומטיים והכלכליים. סולאנה: "לא מצפה לנס, אך מדובר בהצעה טובה עבור העם האיראני"

חוויאר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, נחת הלילה (שבת) בטהרן, והוא צפוי להיפגש עם בכירים במדינה כדי לדון עמם בפרוייקט הגרעין האיראני. סולאנה יציג לבכירים רשימת הטבות מטעם הקהילה הבינלאומית, בהן תוכל לזכות איראן אם תסכים להשהות את תוכנית הגרעין שלה.

 

חבילת ההטבות שהביא עמו סולאנה גובשה על ידי ארצות הברית, סין, רוסיה, צרפת, בריטניה וגרמניה, במסגרת ניסיון נוסף לשכנע את טהרן לסגת מתוכניתה לפיתוח נשק להשמדה המונית.

ההצעה היא גרסה משופרת של חבילת הטבות שהוצעה לאיראן לפני כשנתיים, אך נדחתה עך הסף, והיא כוללת בין היתר שיתוף פעולה בתום הגרעין האזרחי.

 

סולאנה הגיע למדינה כשהוא מלווה בנציג מכל אחת משש המעצמות מלבד ארצות הברית, שניתקה את קשריה עם איראן מאז המהפכה שארעה במדינה בשנת 1979. הוא הביע תקווה כי רשימת ההטבות המשופרת תביא להתקדמות כלשהי במגעים נושא, הנמצאים בקיפאון זה זמן מה. עם זאת, הבהיר סולאנה כי אינו מצפה ל"נס". "אני מגיע לטהרן כדי להציג הצעה נדיבה ומקיפה, ואני משוכנע שהיא יכולה להביא לשינוי במצב העניינים הקיים", אמר.

 

לדבריו, חלק מההטבות כוללות סיוע בפיתוח טכנולוגית גרעין אזרחית, והידוק הקשרים הדיפלומטיים והכלכליים עם המערב. "מדובר בהצעה טובה עבור עתידה של איראן, ועבור העם האיראני", הוסיף.

 

עד כה דחתה איראן את דרישות הקהילה הבינלאומית להקפיא את פיתוח הגרעין בתחומה, בטענה כי מטרת הפרוייקט היא ייצור חשמל, ולא פיתוח פצצה גרעינית כפי שמעריכות מדינות המערב. בניסיון להגביר את הלחץ על טהרן, איימו ארצות הברית והאיחוד האירופי בהטלת סנקציות נוספות על המדינה אם לא תיעתר לדרישה, אולם עד כה עמדה איראן בסירובה.

 

סוגיית הגרעין האיראני עמדה במרכז פגישתם של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, השבוע בברלין.

בתום הפגישה אמר בוש כי הדיפלומטיה היא "האפשרות העדיפה לטיפול בסוגיית הגרעין האיראני - אך כל האפשרויות עדיין מונחות על השולחן. לפני הכל, יש למצות את האפיק הדיפלומטי".

 

בוועידת פסגה שקיימו מנהיגי ארה"ב ואירופה בסלובניה קרא בוש למדינות האזור להתאחד, כדי למנוע מאיראן את האפשרות לפתח נשק גרעיני. בתום הכנס הודיעו ארה"ב והאיחוד האירופי כי יחריפו את הסנקציות על טהרן.  נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, התייחס בביטול לדבריו של בוש וטען כי הנשיא האמריקני לא יוכל לפגוע "באדמתה הקדושה של איראן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סולאנה. יציג את החבילה
צילום: איי פי
יקבל את ההצעה? הנשיא אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים