שתף קטע נבחר

סקירה: Firefox 3.0 – הדפדפן הבא שלכם

הגירסה החדשה של הדפדפן האלטרנטיבי והצומח מתאימה להמונים ולא רק ליודעי ח"ן. למשדרגים כדאי לחכות שכל התוספים יעבדו

נתחיל דווקא בשורה התחתונה: לאחר שלוש שנות פיתוח, יותר מ-15,000 תיקוני באגים, תכונות משופרות וחדשות, מנוע חדש לאחזור דפים, שיפור בביצועים, תמיכה במערכות הפעלה שונות ועוד, אפשר לקבוע כי ההמתנה בהחלט השתלמה. פיירפוקס 3 מומלץ להמונים ולא רק לגיקים. 

 

למי שמתכחש לכך מומלץ להתעורר ולהריח את הבייטים היורדים. אין הכוונה לניסיון חסר המשמעות של קרן מוזילה לשבור את שיא ההורדות תוך 24 שעות ולהיכנס לספר השיאים של גינס. הדפדפן האלטרנטיבי עשה דרך ארוכה בשנים האחרונות מבעל מעמד שולי למצב היום, בו כמעט אחד מכל חמישה גולשים משתמש בו (על פי נתוני MarketShare).

 

מנהל הורדות משופר

היתרון הבולט של פיירפוקס, התוספים החיצוניים שלו, הוא גם חיסרון עבור משתמשים לא מתקדמים. התוספים אינם נגישים עבורם או שהם אינם רוצים להשקיע את המאמץ בשיפור הדפדפן שלהם. אך פיירפוקס 3 מספק סיבות די טובות לעבור אליו גם ללא התוספים.

 

למשל, מנהל הורדות משופר, התומך גם בהמשך הורדות של קבצים מהנקודה בה הן הופסקו. שורת הסטטוס בתחתית חלון הדפדפן תיידע אתכם כמה הורדו הופסקו באמצע וממתינות ואפשר תמיד להמשיך הורדה גם לאחר סגירת הדפדפן ופתיחתו מחדש. כל קובץ נסרק אוטומטית נגד וירוסים עם השלמת ההורדה.

 

מנהל הסיסמאות החדש שומר במקום אחד את כל הסיסמאות לאתרים בהם אתם מבקרים ופוטר אתכם מהצורך להשתמש בתוספי סיסמאות חיצוניים. בניגוד לעבר, עם הקלדת שם וסיסמה באתר לא יקפצו תיבות דו-שיח מטרידות שישאלו אם תרצו לשמור את הסיסמה – פנייה זו תופיע בחיווי מנומס בחלק העליון של הדפדפן. אפשר כמובן להגן על כל הסיסמאות שלכם בסיסמה ראשית הידועה רק לכם.

 

מהפכה בשורת הכתובת

השיפור המשמעותי ביותר ניכר ללא ספק בשורת הכתובת, שכמעט ולא השתנתה בדפדפנים מאז ראשית קיומם.

 

בגירסה 3 שורת הכתובת פועלת אחרת - כאשר מתחילים להקליד URL, נפתח תפריט הדפדפן ומציע השלמות, אך לא מכתובות התואמות לטקסט שהקלדתם אלא לדפי האינטרנט אשר אליהם התכוונתם בסבירות הגבוהה ביותר - על סמך היסטוריית הגלישה שלכם.

 


 

למשל, כאשר תתחילו להקליד "לאומי", ההצעה הראשונה בשורת הכתובת עשויה להיות אתר "בנק לאומי", אם ביקרתם בו בעבר, גם אם הקלדתם בעברית. המשמעות היא צמצום ההבדל בין שורת הכתובת לשורת החיפוש כאשר בעתיד סביר להניח ששורת הכתובת תהפוך כולה למעין Suggest בנוסח גוגל. יש אנשים שאוהבים מאוד את התוספת הזו ואילו אחרים מתעבים אותה, אם כי לא ניתן לבטלה.

 

בסוף שורת הכתובת נוסף סמל של RSS המקל על זיהוי ערוצים של RSS באתרים התומכים בכך ואייקון של כוכב ריק המאפשר להוסיף דף לתיקיית ה"סימניות האחרונות" – מעין קיצור דרך לשמירת מועדפים בקליק אחד עבור קריאה בשלב מאוחר יותר.

 

שיפור אחר היא תיקיה נפתחת בשורת הקישורים המציגה את כל הדפים הפופולריים שלכם - כלומר, קישורים בהם אתם מרבים להשתמש. התיקיה, המתעדכנת אוטומטית, זכתה בגירסה העברית לשם "נצפה תדיר".

 

מהיר יותר ומאובטח יותר

אבטחת המידע שופרה משמעותית בגירסה 3. הדפדפן יתריע בפניכם לא רק על כל אתר החשוד בפישינג (דיוג - התחזות לאתר אחר על מנת לגנוב פרטים), אלא גם על אתרים הנחשדים בהרצת סקריפטים או וירוסים עוינים וידווח על כל ניסיון מצד אתרים חיצוניים להתקין בו תוספות כלשהן.

 

פיירפוקס 3 הוא גם דפדפן מהיר במיוחד ביחס לאחרים באופן המורגש גם ללא כלי מדידה, בזכות מנוע הרינדור Gecko 1.9. מי שבכל זאת מתעניין בנתונים רשמיים יגלה כי הגירסה החדשה מהירה יותר מ-Opera 9.5 והרבה יותר מגירסת הבטא הראשונה של Internet Explorer 8. גירסה מספר 7 הנוכחית, נשארת הרחק מאחור כולם. 

 

הדפדפן החדש בזבזני פחות במשאב הזיכרון - עקב אכילס של גירסה 2, בעיקר "באשמת" התוספים. לשם השוואה, פיירפוקס 3 עם 15 לשוניות פתוחות צרך במחשב שלי 145 מגה בייט של זיכרון בעוד Internet Explorer 6 המציג אתר אחד בלבד (הזהה לאחד מה-15 בלשוניות של פיירפוקס) בזבז 45 מגה בייט של זיכרון.

 

משתמשי פיירפוקס 2 אולי ירצו להמתין כמה שבועות לפני שישדרגו לגירסה החדשה בשל ההתמהמהות המרגיזה של התאמת חלק מהתוספים החיצוניים של פיירפוקס לגירסה החדשה של הדפדפן.

 

עוד תכונה נחמדה היא האפשרות להגדיל את התצוגה של כל דף, כולל טקסט ותמונות, באופן פרופורציונלי, מבלי שהתצוגה תתעוות.

 

הלשוניות מאכזבות

בתחום הלשוניות אין שכלולים דרמטיים, אם כי תוכלו לצפות מהדפדפן לשחזר את כל הלשוניות שפתחתם בפעם שעברה ולגשת בקלות לכל לשונית שסגרתם לאחרונה.

 

חסרון משמעותי שלא תוקן בגירסה החדשה הוא אי היכולת לסגור ב-X לשוניות שאינן פעילות כרגע – יכולת שקיימת אפילו ב-Explorer. סרגלי הצד אף הם לא שופרו. אי אפשר, למשל, לעבור במהירות בין סרגל הצד סימניות לסרגל הצד היסטוריה או כל סרגל צד אחר. לשם כך תצטרכו להשתמש בתוסף חיצוני כמו All-In-One Sidebar המופלא.

 

סטנדרטים מתקדמים

פיירפוקס 3 הוא דפדפן מתקדם גם בהקשר של תמיכה בסטנדרטים, כולל תקנים חדשנים כמו HTML 5, שיפורים ב-CSS ו-DOM. הדפדפן החדש זמין ב-46 שפות, בהן עברית. קובץ ההתקנה שוקל כשבעה מגה בייט וההתקנה מהירה במיוחד ואינה אורכת יותר מחצי דקה.

 

למרבה הצער, חלק מהאתרים הישראלים (כולל האתר בו אתם נמצאים עכשיו) אינם תומכים בפיירפוקס באופן מלא. אנו מאוד מקווים כי מצב זה ישתנה לטובה בחודשים הקרובים.

 

כאשר אתרי האינטרנט הופכים בהדרגה ליישומים של מדיה עשירה – עבור הצגת סרטי וידאו באורך מלא, מעבדי תמלילים מקוונים ומידע אישי וחברתי המורכב מאין ספור מקורות, דפדפני האינטרנט חייבים להפוך לתשתית חכמה ומתאימה עבור הכלים האלה.

 

במלחמה הזו ינצח הדפדפן המתקדם והחכם ולא הטיפש והפשוט, כמו בעידן הקודם. בשלב זה, Firefox וגם Opera הקטן נמצאים הרבה לפני Explorer, אך לא מומלץ להסיק מסקנות נמהרות.

 

Explorer 8 צפוי לצאת לקראת סוף השנה הנוכחית ולהציע כמה חידושים משלו.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים