שתף קטע נבחר

"מוגאבה לא יכול להיחשב עוד כמנהיג זימבבווה"

"ממשלה המפרה את החוקה לא יכולה להיחשב כנציגה החוקית של העם", אמר שר החוץ הבריטי לאחר פרישת מועמד האופוזיציה מהסיבוב השני בבחירות לנשיאות זימבבווה. ארה"ב גינתה את מסע ההפחדה שניהלו "ממשלת זימבבווה ובריוניה". האיחוד האירופי: "הבחירות לא ראויות ליבשת". זמביה השכנה: "לדחות הבחירות כדי למנוע אסון באזור"

הודעתו של מנהיג האופוזיציה בזימבבווה על החלטתו לפרוש מההתמודדות בסיבוב השני בבחירות לנשיאות משום שממילא לא יהיו חופשיות והוגנות עוררה תגובות ברחבי העולם. אחת התגובות החריפות הייתה של בריטניה, המדינה ששלטה בזימבבווה עד שזכתה בעצמאות, שהודיעה הנשיא רוברט מוגאבה אינו יכול עוד להיחשב כמנהיג החוקי של ארצו.

 

שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד אמר הערב (יום א') בראיון לרשת החדשות "סקיי ניוז" כי יתמוך בקיום דיון מקיף בעניין במועצת הביטחון של האו"ם. "אני חושב שזה חשוב. חשוב גם שמנהיגים אפריקנים ימשיכו להבהיר שממשלה המפרה את החוקה בזימבבווה לא יכולה להיחשב עוד כנציגה החוקית של העם הזימבבווי", אמר מיליבנד. מיליבנד הסביר כי החוקה הופרה משום ש"הסיבוב השני היה אמור להתקיים בתוך 30 יום לאחר הראשון, ועברו כבר שלושה או ארבעה חודשים".

 

צרפת הגיבה אף היא בתקיפות רבה. שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר כינה את הנשיא רוברט מוגאבה "נוכל" ו"רוצח" ואמר כי האלימות שהביאה לפרישת מנהיג האופוזיציה מהבחירות היא "הכחשת הדמוקרטיה הגדולה שידעה אפריקה".

 

תגובתה של ארה"ב התייחסה בעיקר לאלימות מצד "בריוני" ממשלת זימבבווה. הודעתו של מורגן צ'נגיראי מנהיג האופוזיציה בזימבבווה, "התנועה לשינוי דמוקרטי" (MDC), באה על רקע פיזור אלים מצד תומכי מפלגת השלטון של עצרת שתוכננה להתקיים בבירה הרארה. ארגוני זכויות אדם עצמאיים טוענים כי לפחות 85 בני אדם נהרגו ועשרות אלפים נעקרו מבתיהם בשל תקריות אלימות כלפי תומכי האופוזיציה מאז הסיבוב הראשון בבחירות, ב-29 במרס, שבו ניצח מועמד האופוזיציה.


תומכי מפלגת השלטון מסתערים על תומכי האופוזיציה, היום (צילום: AP)

 

הבית הלבן הודיע כי "ממשלת זימבבווה ובריוניה חייבים להפסיק את האלימות עכשיו". "יש לאפשר לכל הצדדים להשתתף בבחירות לגיטימיות ולא להפעיל הפחדה מצד הממשלה, מיליציות חמושות וחיילים לשעבר", אמר עוזר דובר הבית הלבן, קרלטון קרול. האיחוד האירופי הגיב כי הבחירות בזימבבווה "שמו לקלס את הדמוקרטיה".

 

מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי חוויאר סולאנה אמר כי הוא מבין את פרישתו של צ'נגיראי מהמירוץ "בהתחשב במסע השיטתי של אלימות והפחדה שהובילו הרשויות בשבועות האחרונים". "בתנאים הקיימים לועגות הבחירות האלו לדמוקרטיה. הן בהחלט לא ראויות ליבשת האפריקנית", נאמר בהודעתו.

 

נשיא זמביה השכנה, לוי מוואנוואסה, אמר כי יש לדחות את הסיבוב השני בבחירות מיום שישי ה-27 ביוני למועד אחר כדי למנוע אסון בדרום היבשת האפריקנית. "הרבה דברים המנוגדים לחוקה נעשו בתהליך הבחירות האלו", אמר נשיא זמביה. "לכן, יש לדחות אותן, כדי למנוע אסון באזור".


מודעת בחירות של האופוזיציה שהושחתה בבירה, היום (צילום: AFP)

 

הנשיא מוגאבה התייחס עד עתה בביטול לביקורת הבינלאומית שהושמעה נגדו - אפילו מצדן של מדינות "ידידותיות" באפריקה כאנגולה וטנזניה, שהזהירו כי לנוכח מסע האלימות, לא ניתן יהיה לקיים בחירות חופשיות והוגנות. באחרונה התבטא בצורה לוחמנית והבהיר כי לא יעביר את השלטון לאדם שאינו נציג מפלגתו.

  

ניסיונותיו של צ'נגיראי לערוך ביקורים באזורים שונים במדינה סוכלו על ידי המשטרה, שעצרה את שיירתו מספר פעמים. על כלי התקשורת בזימבבווה, הנשלטים על ידי הממשלה, נאסר לשדר תעמולת בחירות של מפלגתו, בתואנה כי התשדירים מכילים "מידע בלתי הולם המועבר בלשון בלתי הולמת". מזכ"ל מפלגת האופוזיציה ומי שנחשב בה למספר שתיים, טנדאי ביטי, נעצר לאחרונה עם שובו מדרום אפריקה, והוגש נגדו כתב אישום בגין בגידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'נגיראי. פרש מהמירוץ
צילום: AFP
צילום: AP
נשיא זימבבווה, רוברט מוגאבה
צילום: AP
מיליבנד: מועצת הביטחון תדון
צילום: AFP
צילום: AP
קושנר: מוגאבה הוא נוכל ורוצח
צילום: AP
מומלצים