שתף קטע נבחר

פרידמן: יתכן כי לבנקים אחריות לפרשת חפציבה

שר המשפטים, דניאל פרידמן, סבור כי עסקת הטיעון שנעשתה עם בועז יונה תאפשר לחוקרים לקבל מידע נוסף לגבי הגורמים האחראים לקריסת חפציבה; פרידמן: "אם יש אחריות כזאת, בוודאי שהנפגעים יוכלו להגיש תביעה אזרחית נגד הבנקים"

שר המשפטים דניאל פרידמן סבור כי עסקת הטיעון שנעשתה עם בועז יונה תאפשר למשטרה לקבל ממנו מידע נוסף לגבי אחריותם של הבנקים ושל גורמים אחרים לקריסת חפציבה, ובכך להרחיב את החקירה גם בתוך חפציבה וגם מחוצה לה. זאת, במידה שיש ליונה מידע כזה.

 

"אם באמת יש להם אחריות שכזאת, אין סיבה שהוא יסתיר אותה", אמר פרידמן בכנסת בתשובה להצעה לסדר היום של ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), ולטענות לגבי אחריות הבנקים שהשמיעה ח"כ זהבה גלאון (מרצ).

 

לדברי השר, לאחר שנחתם הסדר הטיעון לגבי חלקו של יונה בצד הפלילי, "אין לו שום אינטרס להסתיר את האחריות של גורמים נוספים, ויש סיכוי שהוא יגלה זאת", אמר השר והדגיש כי המשטרה גם יכולה לחקור אותו בכיוון זה, "כי אין לו יותר זכות השתיקה, והוא יצטרך למסור את מה שידוע לו".

 

פרידמן גם דחה את הטענות כאילו הסדר הטיעון פגע בצורה כלשהי בסיכויי הנפגעים לזכות בתשלומים נוספים ממקורות אחרים המעורבים בפרשה ומיונה עצמו. "המדינה לא הטילה על יונה קנס וטוב שלא הטילה עליו", אמר השר. "הסכום שהוטל עליו – 4 מיליון שקל – נועד לטובת הנפגעים. ואין שום דבר בהסדר הטיעון שפוגם בסיכויים שלהם להגיש תביעות כספיות נוספות נגד יונה, במידה שיש לו רכוש או שאפשר לאתר את הרכוש והנפגעים הרי יכולים לעשות את זה".

 

פרידמן ציין כי יכול להיות שיש לבנקים אחריות לפרשה, אבל לו עצמו אין מידע על כך. "אם יש אחריות כזאת, בוודאי שהנפגעים יוכלו להגיש תביעה אזרחית נגד הבנקים, ובמידה שתימצא אחריות כזאת הם יקבלו פיצוי על הנזק שנגרם להם. בהסדר הטיעון אין שום דבר שפוגע באפשרות הזאת".

 

"אדם שחייו ועתידו נהרסו"

שר המשפטים התייחס גם להשלכות האפשריות במקרה שלא היתה עסקת טיעון. "במקרים רבים אכן מתלוננים שעסקת הטיעון מביאה עונש נמוך מאד ומגוחך יחסית לעבירה. קשה לומר זאת כאן. אבל אינני יודע אם החברה היתה מפיקה תועלת דרמטית מזה שבמקום שבע שנות מאסר שהוא היה נדון ל-10 או 11 שנים. ואני חושב שהיתרון בהסדר הוא בסיום המהיר של העניין בעונש שהוא לגמרי לא קל, בוודאי לגבי אדם כזה שחייו ועתידו נהרסו".

 

פרידמן ציין כי עמדת הפרקליטות היא שאלמלא הסדר הטיעון מכלול האינטרסים של הציבור היו נפגעים קשות הן באיסוף הראיות והן בהחשת הסיוע לרוכשי הדירות. שר הגיב על הטענה כאילו חתימת ההסכם בטרם החקירה היתה נמהרת.

 

"במסגרת ההסדר התחייב יונה לשתף פעולה עם רשויות החקירה ועם המנהל המיוחד (של עסקי חפציבה הקורסת, עו"ד יצחק מולכו), ולדעת הרבים בפרקליטות ומחוצה לה זו היתה הדרך היעילה ביותר להביא לפתרון בעיית הרוכשים גם מול המנהל המיוחד", אמר השר.

 

"חתימת ההסדר לפני החקירה גם הביאה לכך שעדותו תהיה נקייה מאינטרס להפחית מעצמו את האחריות. כתב האישום נגד יונה מוגבל לעבירות המפורטות בצו ההסגרה כך שלא ניתן להעמידו לדין על עבירות נוספות הקשורות לפרשה. הסדר הטיעון יאפשר כבר כעת את המשך מיצוי החקירה וההליכים המשפטיים כלפי גורמים נוספים מעורבים גם בתוך חפציבה וגם מחוצה לה", אמר שר המשפטים.

 

הכנסת החליטה כי ועדת חוקה, חוק ומשפט תמשיך את הטיפול בהשלכות הסדר הטיעון הנובעות מפרשת חפציבה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להרחיב את החקירה. פרידמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים