שתף קטע נבחר

 

כמה זיכרון צריך במחשב? האמרות המפורסמות של גייטס

מה הם הדברים המעניינים שאמר (או לא אמר) אחד האנשים המשפיעים ביותר על עולם המחשוב שפורש לעולם שכולו פילנתרופיה

מאדם שכה השפיע על ההיסטוריה האנושית כמו ביל גייטס, היינו מצפים לאמרות שיהיו חקוקות בזיכרון הציבורי כמו חלוצים אחרים דוגמת ניל ארמסטרונג. אך קשה לזכור פתגם או אמרת שפר שנרשמו על שמו.

 

היום (ו'), יושב הראש, וארכיטקט התוכנה הראשי הפורש של מיקרוסופט, יסיים את עבודתו השוטפת בחברה שהקים ויעבור להקדיש את מירב זמנו לפעילות פילנתרופית במסגרת הקרן שלו ושל אשתו. לכבוד המאורע, יצאנו לחפש בכל זאת כמה אמירות מעניינות של גייטס לאורך השנים.

  

מ-640 קילובייט עד 4 גיגה

האימרה המפורסמת "זיכרון של 640 קילובייט אמור להספיק לכולם" מיוחסת לגייטס ב-1981 ולועגת לחוסר החזון שלו בתחום. אלא שגייטס הכחיש שאי פעם אמר דבר כזה כששאלו אותו על כך. אז למה בכל זאת צוחקים עליו ומייחסים לו את האמירה המגוחכת?

 

בנאום שנשא גייטס בשנת 1989, הוא התייחס לענייני הזיכרון הנמוך במחשבים של אז ודיבר כבר על העתיד. גייטס מספר באותו נאום שב-1981 במחשבים היה זכרון של מגהבייט אחד (1024 קילובייט) בפועל. הוא ניצל 384 קילובייט מתוכם לזיכרון הוידאו ומערך הקלט-פלט של המחשב, מה שהותיר את אותם 640 קילובייט מפורסמים של זיכרון לשימוש כללי.

 

"עלי לומר שב-1981 כשקיבלתי את ההחלטות האלה, חשבתי שסיפקתי מספיק חופש ל-10 שנים", אמר גייטס, לקול צחוק מהקהל, "מעבר מ-64 קילובייט ל-640 קילובייט הרגיש כמו משהו שיחזיק זמן רב. וובכן, הוא לא - חלפו רק כשש שנים עד שאנשים שמו לב שמדובר בבעיה אמיתית".

 

מעבר להתייחסות להחלטות שלו באשר לזיכרון, גייטס אף סיפק תחזית נכונה כבר אז, לפני קרוב ל-20 שנה: בהמשך דבריו, מספר גייטס שאינטל עזרה לפתור את הבעיה על ידי פיתוח מעבדי ה-286 וה-386 ואמר: "אז יש לנו מכונה שתומכת בעד 4 גיגה של זיכרון. אני חייב לומר, בכל הכנות, אני מאמין שיקח לנו יותר מ-10 שנים לעשות שימוש בזיכרון כזה".

 

כמה זיכרון שצריך, ולא טיפה יותר

עוד קצת על מגבלות הזיכרון: "הקוד היה חייב להיות מאוד קטן ומדויק בימים ההם. לא יכולת לבזבז זיכרון". כך אומר ביל גייטס בסרטון תדמית (WMV) שפורסם באתר מיקרוסופט לקראת פרישתו, על הימים הראשונים של פיתוח מערכות ההפעלה במיקרוסופט לפני כשלושה עשורים.

 

מאז מים רבים עברו בנהר, ומיליוני שורות קוד נכתבו במטה החברה ב-Redmond ובמרכזי הפיתוח. מערכת ההפעלה Windows תפחה לה ל-DVD בגירסה האחרונה - Vista, שלשם התקנתה והפעלתה בצורה חלקה ומלאה נדרש לכל הפחות זיכרון פנימי של גיגהבייט, ו-20 גיגה של מקום פנוי על הכונן הקשיח. בגירסה הבאה, Windows 7, מבטיחים במיקרוסופט כבר להוריד מהעומס.

 

מקדים את זמנו

בראיון למגזין Time בחודש מרץ 2006, אמר גייטס: "יש הרבה פריצות דרך שאנחנו עושים, וישר חושבים 'אלוהים, היינו צריכים לעלות על זה כבר לפני חמש שנים'", אמירה שעבור חלק ממשתמשי Windows Vista אולי נכונה. מערכת ההפעלה האחרונה מבית מיקרוסופט יצאה אחרי למעלה מחמש שנים של פיתוח. החשיפה הראשונית לגביה, (כשכונתה "Longhorn"), פורסמה ב-2002, המערכת הגיעה לחנויות רק ב-2007 לאחר מספר דחיות.

 

אמנם מאז יציאתה, זכתה Vista לחבילת שירות (Service Pack) שפתרה בעיות רבות, אך במהלך השנה הראשונה שלה בשוק המערכת נודעה כאיטית ולא יציבה - לא מאפיינים שניתן לצפות למערכת הפעלה חדשה בשנת 2008.

 

משתמשים שרכשו את Vista אף העדיפו לחזור ל-XP הטענה שמדובר במערכת טובה יותר, למרות שמדובר במערכת בת חמש שנים.

 

סוף גנב לתליה

בנאום שערך באוניברסיטת וושינגטון בשנת 1998, התייחס גייטס לפיראטיות:

 

"יש בערך שלושה מליון מחשבים שנמכרים בכל שנה בסין, אבל אנשים שם לא משלמים על התוכונות. יום יבוא והם כן ישלמו. עד אז, אם הם כבר גונבים את התוכנות, אנחנו רוצים שהם יגנבו את התוכנות שלנו. ככה הם יתמכרו, ובשלב מסויים במהלך העשור הבא נמצא דרך לגרום להם לשלם לנו כסף".

 

כיום, עשור לאחר האימרה הזאת, מיקרוסופט עדיין מנסה להכריח משתמשים פיראטיים לשלם על מערכות ההפעלה, אך ללא הצלחה ממשית. דברים דומים, אגב, נאמרו לפני כשנה על ידי בכיר אחר בחברה.

 

ב-2004 שחררה החברה את Windows Genuine Advantage, תכנה שבדקה את מקוריות המערכת בשביל לאפשר למשתמשים להוריד עדכונים, אך זו נפרצה במהירות, ועד היום לא נמצא אמצעי ההגנה שיעצור את הפיראטים לחלוטין, לא בסין, וגם לא בישראל.

  

לא קל להיות עשיר

בהרצאה בוושינגטון ב-2006, אמר גייטס "הלוואי שלא הייתי (האדם העשיר ביותר בעולם). שום דבר טוב לא יצא מזה". לא אחת ציין גייטס כי הונו מהווה נטל, בעיקר בגלל תשומת הלב המופרזת שרווחיו האדירים מפנים אליו.

 

זמן לא רב אחרי שנאמרו הדברים, גייטס קיבל את מבוקשו ואיבד את תואר האיש העשיר ביותר בעולם. הונו של גייטס, שהוערך בעבר בכ-100 מיליארד דולר, בעקבות עליות בבורסה, ירד ל-58 מיליארד דולר "בלבד". לפי דירוג העשירים של המגזין פורבס, את גייטס עקף אדם שאינו "סלב" כמוהו – קרלוס סלים, איש עסקים מקסיקני ממוצא לבנוני, שמחזיק במספר חברות תקשורת מובילות בדרום אמריקה, ואת המקום הראשון בטבלה של פורבס תופס איל ההון וורן באפט - ידידו של גייטס.

  

גייטס עוסק בתרומות בסכומי עתק לצדקה במסגרת הקרן על של ביל ומלינדה גייטס, שנוסדה בשנת 2000, כשחלק מהפעילות הפילנתרופית של השניים היא בגדר "מתן בסתר" ואינה מתפרסמת. הקרן נחשבת לארגון הצדקה הגדול בעולם, ופעילותה גדלה משמעותית עם הצטרפותו של באפט.

 

עושרו של גייטס הפך למיתוס. הבלוגר בראד טמפלטון חישב ומצא כי ביל גייטס מרוויח 300 דולר בכל שנייה בחייו, ולפי חישוב זה – אם גייטס מוצא שטר דמיוני של 1,000 דולר על הרצפה, לא משתלם לו להתכופף ולהרימו.

 

כתבו: ארז רונן, אהוד קינן, אדר שלו וניב ליליאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיקרוסופט: בלי גייטס
צילום: AFP
מומלצים