שתף קטע נבחר

"ביו דיזל הוא הסיבה העיקרית להתייקרות המזון"

מדו"ח חסוי של הבנק שהודלף לעיתון הבריטי "גארדיאן" עולה שהפקת הדלקים האורגנים, בעיקר על ידי ארה"ב, אחראית על 75% מהעלייה במחירי המזון בתקופה אחרונה

דלקים אורגנים אחראים ל-75% מהעלייה העולמית במחירי המזון – יותר מהערכות קודמות. כך לפי דו"ח חסוי של הבנק העולמי שהגיע לידי העיתון הבריטי "גארדיאן". ההערכה מבוססת על הניתוח המפורט ביותר שנעשה עד כה לגבי המשבר הנוכחי, והיא בוצעה על ידי כלכלנים בעלי שם בינלאומי.

 

לפי ה"גארדיאן", הדו"ח סותר את טענותיה של ממשלת ארה"ב, לפיהן דלקים אורגניים אחראים על פחות מ-3% מהתייקרות המזון. ה"גארדיאן" טוען כי לפי מקורות, הדו"ח שהושלם באפריל לא פורסם עד כה כדי להימנע מלהביך את נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש.

 

רוברט ביילי, יועץ מדיניות בארגון הצדקה אוקספם, אמר ל"גארדיאן": "נראה שמנהיגים פוליטיים נחושים בדעתם להדחיק ולהתעלם מהעדויות החזקות שהדלקים האורגנים הם גורם עיקרי בעליית מחירי המזון האחרונה. חשוב שנקבל את התמונה המלאה. בזמן שפוליטיקאים מתמקדים בלשמח קבוצות לחץ של תעשיינים, אנשים במדינות עניות לא יכולים להרשות לעצמם לאכול מספיק".

 

להערכת הבנק העולמי, דחפה עליית מחירי המזון כ-100 מיליון אנשים בעולם אל מתחת לקו העוני, והובילה להתפרצות של מהומות מבנגלדש ועד מצרים. גורמים פוליטיים תיארו את התייקרות המזון והדלק האחרונה כ"משבר הכלכלי הראשון של הגלובליזציה".

 

הנשיא בוש קשר את ההתייקרויות לגידול בביקושים מהודו וסין, אך הדו"ח שהודלף ל"גארדיאן" סותר את טענה זו, ואומר שגם לבצורת המתמשכת באזור החקלאי הגדול באוסטרליה היתה רק השפעה שולית על מחירי המזון.

 

בנוסף, טוען הדו"ח שלדלקים אורגנים שמופקים מקני סוכר, שבהם מתמחה ברזיל, לא היתה השפעה דרמטית על מחירי המזון כמו הדלקים האורגנים שמופקים מצמחים אחרים, בעיקר תירס, שבהם מתמחה ארה"ב.

 

מאז אפריל, כל הדלק והדיזל בבריטניה חייב לכלול 2.5% מדלקים אורגנים. האיחוד האירופי שוקל להעלות את יעד השימוש בדלקים כאלו ל-10% מסך הדלקים עד 2020.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הרעב בעולם: בגלל הביו-דיזל?
צילום: AP
מומלצים