שתף קטע נבחר

זירת הקניות

G8: לקצץ מחצית מפליטת גזי החממה עד 2050

מנהיגי שמונה המדינות המתועשות המכונסים ביפן הגיעו להסכמה על נוסחה לפיה יפעלו להפחית את פליטת גזי החממה במחצית עד שנת 2050. מארגני הכינוס שבעי רצון על ההתחייבות ליעד כמותי ברור; מומחים: העובדה שאין התחייבות למכסות פליטה בטווח הקרוב ואין לחץ על המדינות העשירות - כישלון: "היעד ארוך הטווח הוא סיסמא ריקה מתוכן"

מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) המכונסים לפסגה ביפן, הצהירו היום (ג') במשותף על קריאה להפחית במחצית את שיעור פליטת גזי החממה עד שנת 2050 - כאמצעי להתמודדות עם שינוי האקלים העולמי.

 

עם זאת, לאכזבתם של מומחי אקלים ופעילי סביבה, לא הציבו המנהיגים יעדי ביניים לשנים הקרובות - שלדעת המדענים הן הקריטיות ביותר למצבו של כדור הארץ. זאת ועוד - ההצהרה לא הציבה שנת יעד לתחילת המהלך אלא רק לסופו, וכמו כן היא מתייחסת לקיצוץ כלל-עולמי בפליטת, ולא שמה דגש על הגזים שפולטות המדינות המתועשות והעשירות בפורום היוקרתי - מדינות שיש להן הכסף והטכנולוגיה להפוך ל"ירוקות" יותר כבר עתה.

 

מנהיגי ארצות הברית, יפן, רוסיה, בריטניה, גרמניה, צרפת, קנדה ואיטליה קראו בהצהרה לכל הכלכלות הגדולות בעולם להצטרף למאמץ המשותף ולהפחית את כמות הגזים הנפלטים לאטמוספירה וגורמים, לדעת מדענים, להתחממות כדור הארץ. "ניתן להתמודד עם האתגר הגלובלי הזה רק באמצעות תגובה גלובלית - תרומה של כל הכלכלות בעולם", נאמר בהצהרה.


חזון משותף. מנהיגי המדינות המתועשות (צילום: AFP)

 

המארח, ראש ממשלת יפן יסואו פוקודה, הוסיף: "חברי ה-G8 הגיעו להכרה משותפת כי היעד הזה - הפחתה של לפחות 50 אחוז בפליטות גזי החממה עד 2050 - צריך להיות יעד גלובלי". היה בדברים רמז למחלוקת הגדולה בקרב חברות הפורום, ובעיקר לסירוב האמריקני להתחייב להפחתת פליטות לפני שכלכלות צומחות כמו סין והודו יתחייבו למהלך דומה מצידן.

 

פוקודה הוסיף ואמר כי על כל מדינה להציב לעצמה מכסות על הפליטות שלה - ולחתור ליישומן כיעדים לטווח הקרוב והבינוני. היה בתוספת זו ניסיון לפשר בין העמדה האירופית - הגורסת כי יש ללכת למהלך קיצוץ כלל-עולמי מתואם בשיעור הפליטת - לבין העמדה האמריקנית והיפנית - שגורסת כי כל מדינה צריכה להתקדם בקצב שמתאים לה.

 

מומחי הסביבה: ההצהרה פושרת ומאכזבת 

מארגני הכינוס הביעו שביעות רצון מכך שהדגש הרב שנתנו לנושאי סביבה בפסגה השנה, והלחצים שהפעילו מאחורי הקלעים נשאו פרי, ולבסוף הושג קונצנזוס על יעד כמותי מוגדר - ולא רק הצהרה מעורפלת כפי שהתקבלה בסיומה של הפסגה אשתקד בגרמניה, אז התחייבו המדינות "לשקול ברצינות" הפחתה בפליטות.


נוטעים עצים - למען הסביבה. מנהיגי המדינות בכינוס ביפן (צילום: רויטרס)

  

ואולם מומחי אקלים, מדענים ופעילי סביבה רואים בעובדה שהמנהיגים לא הצליחו להסכים על יעדי הפחתה לעתיד הקרוב - כישלון. לדבריהם, שיעור פליטת גזי החממה גובר בקצב מהיר, ואם לא יינקטו פעולות מיידיות להפחית את כמות הגזים באטמוספירה, שינוי האקלים יחצה סף שעלול לגרום לנזקים אקולוגיים חמורים.

 

כמו כן טוענים הפעילים הצבת היעד בשנת 2050 מבלי לקבוע שנה בה צריך המהלך להתחיל, מבטיחה למעשה שהמדינות לא יחלו לפעול בנושא בשנים הקרובות, שלטענת המומחים הן קריטיות במאבק בהתחממות.

 

"כדי שיהיו אמינים ובעלי משמעות, צריכים היעדים לטווח הארוך להיות מעוגנים בשנת בסיס וביעדי ביניים שאפתניים", אמר מרטינוס ואן שלקוויק, שר הגנת הסביבה של דרום אפריקה. "כמו שהוצג כעת, היעד ארוך הטווח של ה-G8 אינו אלא סיסמא ריקה מתוכן".

 

קרן שימור הטבע העולמית (WWF) פירסמה הודעת תגובה בה ציינה כי חברות ה-G8 אחראיות ל-62 אחוז מהפחמן הדו-חמצני שנצבר באטמוספירה ולכן הן האשמות העיקריות בשינוי האקלים והחלק העיקרי של הבעיה.

 

מומחים טוענים כי על המדינות המתועשות כולן - אבל בראש ובראשונה העשירות והמפותחות שביניהן - להציב יעד להפחתת הפליטות עד שנת 2020 - כדי שהמהלכים למימוש ההתחייבות יחלו כבר בקרוב.

 

אלא שיעדים קצרי-מועד אלה קשים יותר ליישום ואין עליהם הסכמה כלל-עולמית. ארצות הברית למשל מתנגדת ליוזמה האירופית להפחתה של 25 עד 40 אחוז מהפליטות עד שנת 2020. לטענת וושינגטון יעדים כמותיים קצרי-מועד אלה אינם מציאותיים.

 

ראש נציבות האיחוד האירופי ברך על ההחלטה ואמר כי היא מהווה הצהרה על חזון עולמי משותף ומסר לכלל אזרחי העולם. גם ארצות הברית שיבחה את ההסכם שגובש, ובוושינגטון ציינו כי הוא עולה בקנה אחד עם עמדתה לפיה כל הכלכלות - לרבות אלה של סין והודו ומדינות מתפתחות אחרות - צריכות לשאת בנטל צימצום פליטת הגזים.

 

המדינות המתפתחות מתנגדות לעמדה, זו וטוענות כי המדינות המתועשות במערב התעשרו תוך פליטת גזי חממה במשך עשרות שנים וכעת עליהן להיות הראשונות לשאת בנטל הכלכלי הכבד של שיקום המצב. הן טוענות גם כי כדי להוציא את אוכלוסייתן ממעגל העוני והרעב עליהן להשקיע את עיקר משאביהן בתיעוש, ואין להם את היכולת הכלכלית להפחית את הפליטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים המחופשים למנהיגים מחוץ לכינוס
צילום: AFP
מומחים: יעד ארוך-טווח אינו מספיק
צילום: AP
מומלצים