שתף קטע נבחר

מנהיגי ה-G8: נקדם סנקציות באו"ם נגד זימבבווה

ראש הממשלה האיטלקי הודיע שהוא ושאר מנהיגי שמונה המדינות המתועשות המכונסים ביפן החליטו לפעול להטלת סנקציות של האו"ם על משטרו של רוברט מוגאבה. בריטניה קראה למינוי שליח או"ם מיוחד לפתרון המשבר

מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) המכונסים ביפן הסכימו לפעול להטלת סנקציות על זימבבווה באו"ם - כך הודיע ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני. על הצעד הוחלט בעקבות האלימות מצד תומכי מפלגת השלטון בזימבבווה כלפי תומכי האופוזיציה במערכת הבחירות האחרונה והארכת כהונתו של הנשיא רוברט מוגאבה.

 

גורמים יפנים מסרו כי שמונה המנהיגים, המכונסים לפסגה בת שלושה ימים בצפון יפן, צפויים לפרסם הצהרה רשמית בנושא המשבר הפוליטי במדינה האפריקנית הדרומית בהמשך היום. ברלוסקוני אמר כי המנהיגים הבינו את "הצורך והדחיפות" במהלך והצביעו בעדו פה-אחד. הוא הרים את ידו בעד סנקציות, אף שאתמול אמר כי עדיף הסכם פשרה בין מוגאבה לאופוזיציה.

 

בעוד מנהיגי המעצמות מתדיינים, דיווחו כלי תקשורת רשמיים בזימבבווה כי מפלגת השלטון ויריבתה יחדשו את השיחות ביניהן בתיווכו של נשיא דרום אפריקה תאבו מבקי. מוגאבה היה המועמד האמיתי היחיד שהתמודד בסיבוב השני בבחירות לנשיאות ב-27 ביוני, לאחר שמנהיג האופוזיציה מורגן צ'נגיראי פרש בעקבות האלימות כלפי אנשי מפלגתו "התנועה לשינוי דמוקרטי" ותומכיה.


מנהיגי ה-G8 בסיור בצפון יפן, היום (צילום: AFP)

 

בניגוד לדיווחים, צ'נגיראי אמר כי האופוזיציה לא תשתתף בכל משא ומתן עד שממשלתו של מוגאבה תפסיק את האלימות כלפי תומכיו ותקבל את העובדה שהוא ניצח בבחירות לנשיאות כבר בסיבוב הראשון, שהתקיים ב-29 במרס. לטענת מפלגתו, הוא גרף 50.3 אחוז מהקולות בבחירות ההן, ולכן לא היה צריך מלכתחילה להתמודד בסיבוב השני. ועדת הבחירות טענה כי לא הגיע לרף הדרוש, ולכן נדרש להתמודד.

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, שארצו משלה בזימבבווה עד שזכתה לעצמאות, אמר כי על הסנקציות להיות מלוות במינוי של שליח מטעם האו"ם לפתרון המשבר. "די ברור שאני רוצה סנקציות נגד משטר מוגאבה. אני מאמין שאנו חייבים לומר שהמשטר לא חוקי בשל האופן שבו החזיק בשלטון וערך בחירות שלא נראות חופשיות או הוגנות לאף אחד", אמר בראון.

 

שבעה מנהיגים אפריקנים שהוזמנו ליום הראשון של פסגת ה-G8 אתמול הביעו הסתייגויות מהסנקציות. נשיא טנזניה ג'קאיה קיקווטה, העומד בראש האיחוד האפריקני, אמר לנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש שיש עוד מקום לדיאלוג לסיום המשבר. בשבוע שעבר פרסמה פסגה של האיחוד האפריקני קריאה לערוך שיחות שיובילו להקמת ממשלת אחדות בזימבבווה.

 

נסוגים מהבטחות קודמות

בתוך כך, דיווח הבוקר העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי אתמול, ביומה הראשון של הפסגה בטויאקו, הופצה טיוטת מזכר בקרב מנהיגי שמונה המדינות שממנה עולה כי הבטחתם של המנהיגים בפסגה לפני שלוש שנים להזרים סיוע לאפריקה בסך 12.5 מיליארד ליש"ט (24.66 מיליארד דולר) לא תמולא.

 

בפסגה שנערכה בעיר גלנאיגלס שבסקוטלנד ב-2005, הבטיחו מנהיגי ה-G8 להעביר עד שנת 2010 כ-50 מיליארד דולר לקרן שתוקדש לסיוע למדינות עניות, שמחצית מכספיה יועברו למדינות אפריקה. ואולם, עד כה הועברו רק 14 אחוזים מהכספים שהובטחו – מעט פחות מ-7 מיליארד דולרים.

 

העיתון דיווח כי בעוד שבריטניה, ארצות הברית וגרמניה הגדילו את השקעותיהן בפיתוח כדי לעמוד בהתחייבותן – צרפת, קנדה ואיטליה לא עשו כן. העיתון ציין כי מאז שנכנס ניקולא סרקוזי לתפקידו כנשיא צרפת, פעל לצמצום השקעתה של ארצו בקרנות הסיוע. מקורות דיפלומטיים מסרו לעיתון כי מנהיגי שלוש מדינות אלה פועלים מאחורי הקלעים בניסיון לסגת מההתחייבויות שהתקבלו בפסגה ב-2005, וכי במזכר לא מצוין היעד שנקבע לפני שלוש שנים, של גיוס 50 מיליארד דולר עד 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הלחץ על הנשיא מוגאבה גובר
צילום: AP
מומלצים