שתף קטע נבחר

הממשל האמריקני החליט לסייע לשוק המשכנתאות

אחרי שבשבוע שעבר סערו השווקים סביב השאלה, האם הממשל האמריקני ינסה להציל את פאני מיי ופרדי מאק, שמגבות חובות משכנתא של לקוחות ב-5 טריליון דולר, הודיע אמש שר האוצר של ארה"ב כי הוחלט להזרים להן כספים, אך לא להלאים אותן

משרד האוצר והבנק המרכזי של ארצות הברית הכריזו אמש (א') על תוכנית חירום במטרה להציל את חברות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק. התוכנית כוללת הלוואת כספים ובמידת הצורך גם הלאמת נכסים חלקית של שתי החברות. הממשל האמריקני יזרים לשתי החברות כספים, אך לפי שעה לא ילאים אותן. התוכנית כוללת פיקוח של הבנק המרכזי (הפדרל ריזרב) וקווי אשראי גדולים יותר.

 

"שתי החברות ממלאות תפקיד מרכזי במימון נדל"ן במדינה. עצמתתן של שתי החברות היא חשובה לשמירה על היציבות והביטחון במערכת הפיננסית שלנו ובשווקי ההון שלנו", אמר אמש שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, בנאום שנשא על מדרגות בניין משרד האוצר האמריקני, "לפיכך עלינו לנקוט בצעדים שישפרו את המצב הנוכחי באמצעות מעבר למבנה רגולטורי חזק יותר".

 

מזכירת העיתונות של הבית הלבן, דנה פרינו, הוסיפה כי "פאני מיי ופרדי מאק ממלאים תפקיד חשוב במערכת מימון הדיור שלנו, והן ימשיכו למלא את התפקיד הזה בצורתן הנוכחית, כחברות שנמצאות בבעלות בעלי המניות (חברות פרטיות)".

 

מועצת הנגידים של הבנק המרכזי של ארה"ב - הפדרל רזרב - העניקה לסניף הפד בניו יורק סמכות להלוות כספים לפאני מיי ופרדי מאק אם יתעורר בכך צורך. לדברי מועצת הנגידים, הפד יגבה את ההלוואה באיגרות חוב של הממשל ושל סוכנויות פדרליות. לדברי גורמים בממשל, האישור נועד להשלים את סמכות ההלוואות של משרד האוצר.

  

לדברי פולסון, כדי לוודא שפאני מיי ופרדי מאק יוכלו להמשיך ולפעול, משרד האוצר יקבל סמכות זמנית לקנות מניות של שתי החברות, במידה ויתעורר בכך צורך. בהודעתו לא הובהר האם רכישות כאלו יתבצעו בשוק החופשי כדי לתמוך במחיר המניות של שתי החברות, או באמצעות הזרמת הון.

 

מנכ"ל פאני מיי, דניאל מאד, אמר בתגובה: "אנו אסירי תודה למנהיגותם של שר האוצר פולסון ויו"ר הפד ברננקי". מאד דחק בקונגרס להעביר במהירות את צעדי החקיקה החדשים, וכן את היוזמות החדשות שנועדו לסייע לרוכשי הבתים ולהחזיר את היציבות לשוק הדיור.

 

לדבריו, "אנחנו ממשיכים להחזיק במאגרי הון יותר מהולמים ולשמור על גישה לנזילות משוקי ההון". עוד אמר מאד, כי "בהינתן הסערה בשוק, אופציות נוספות לגישה למקורות הנזילות יסייעו לחזק את הביטחון הכללי בשוק".

 

השווקים סערו לקראת ההחלטה

בשבוע שעבר סערו השווקים מהערכות סותרות לגבי השאלה, האם הממשל יתגייס להצלת שתי החברות. דוברי הממשל הכחישו דיווחים בתקשורת האמריקנית על כוונתה להשתלט על שתי החברות - כלומר, להלאים אותן. מניות של שתי החברות צנחו ביותר מ-40% בשבוע שעבר, מחשש שהחברות, המובילות בענף המשכנתאות בשוק האמריקני, יקרסו תחת משבר האשראי הבנקאי ומשבר הנדל"ן של המשק האמריקני.

 

שתי החברות מגבות חובות משכנתאות של לקוחות ב-5 טריליון דולר, קרוב לטריליון מהם לחברות זרות (לא אמריקניות) רובן באסיה. חובן של שתי החברות מהווה קרוב למחצית מחוב המשכנתאות הכולל של השוק האמריקני, העומד על כ-12 טריליון דולר. שתי החברות מחקו בחודשים האחרונים 11 מיליארד דולר.

 

פרדי מאק מתכוונת למכור היום ניירות ערך בשווי של שלושה מיליארד דולר בעקבות קריסת מנייתה בשבוע שעבר, בניסיון לשקם את אמון המשקיעים.

 

הודעתו של פולסון הביאה לזינוק בשער הדולר ובשערי המניות בשווקים העולמיים, אף שלא הפיגה את החששות מפני המשבר הכלכלי העולמי וגם ספגה ביקורת, כיוון שהיא עשויה לעלות למשלם המסים האמריקני ביוקר.

 

בעקבות החלטת ממשלת ארה"ב, נרשמת הבוקר בשווקי אסיה מגמה מעורבת. הבורסה בשנחאי עולה בכ-0.3%; מדד ההנג-סנג של הונג-קונג, לעומת זאת, יורד בכ-1.3%; מדד ניקיי היפאני יורד בכ-0.3%; הבורסה בדרום-קוריאה עולה ב- 0.6%.

 

"התוכנית אינה מבטיחה את ניירות הערך של שתי החברות, אך היא משדרת לשווקים שהממשל אינו מתכוונת לאפשר להן להיכשל", אומר ביל גרוס, המנהל את קרן פימקו, המחזיקה נכסים בהיקף של 130 מיליון דולר.

 

בנק אידנימאק כבר קרס

משבר האשראי האמריקני הולך ומסתמן כמשבר הכלכלי הקשה ביותר הפוקד את העולם המערבי מאז שנות ה-30. בסוף השבוע שעבר הודיע הממשל האמריקני על הלאמת בנק המשכנתאות האמריקני אינדימאק, שהגיע לידי קריסה. מדובר בקריסת הבנק השלישית בגודלה בתולדות ארה"ב, וגורמים במשק האמריקני מעריכים כי היא עלולה להתגלות בסופו של דבר כקריסה היקרה ביותר בהיסטוריה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון
צילום: AP
מומלצים