שתף קטע נבחר

זירת הקניות

נהריה: יותר חולי סרטן - בגלל האזבסט

בנהריה ישנם מאות מצבורי אזבסט פריך - כמחציתם בחצרות הבתים - שמגבירים את חשיפת התושבים לסיכוני בריאות חמורים וסרטן. בדיון בכנסת הודה מנכ"ל העירייה: אנחנו לא מקצים לנושא "אף לא אגורה שחוקה". ההחלטה: להקים ועדת מעקב מיוחדת לנושא בראשות ח"כ יוסי ביילין

סיבי אזבסט - שידועים כמחוללי סרטן - מאיימים על בריאותם של תושבי נהריה. סקר שביצע לאחרונה המשרד להגנת הסביבה מצא מאות אתרים נגועי בחומר המסוכן - כמחציתם בחצרות פרטיות של תושבים.

 

מנתוני משרד הבריאות שהוצגו היום (ב') בדיון בכנסת עולה כי תחלואת סרטן הריאות בקרב תושבי נהריה שנחשפו לאזבסט גדולה פי 10 מאשר בכלל האוכלוסיה בישראל. כמו כן, תחלואת סרטן הריאות בקרב תושבי העיר נהריה גבוהה יותר מהממוצע הארצי. ומה עושה העירייה בנושא: כלום.

 

עוד בנושא:

 

את נתוני התחלואה חשף בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת ד"ר שיהאב שיהאב, רופא נפת עכו במחוז הצפון של משרד הבריאות. בשיחה עם ynet הבהיר ד"ר שיאהב כי "המשמעות היא שתושבי נהריה שנחשפו לאזבסט - ומדובר במספרים גדולים בשל ריכוזי האזבסט בעיר - חשופים פי 10 לתחלואה בסרטן".

 

"אלו נתונים שנאספו לאורך שנים. אנחנו עוקבים אחרי הנושא מקרוב", אמר ד"ר שיהאב. "חשיפה לאזבסט יכולה לגרום גם אחרי 30 שנה לסרטן ולכן מדובר בנתונים שיכולים להתגלות רק אחרי תקופה ממושכת". שיאהב הבהיר כי "כמעט כל מקרי סרטן קרום הריאה שאותרו באזור נהרייה והגליל המערבי נמצאו קשורים לחשיפה לאזבסט. מדובר בסרטן נדיר ומאוד תוקפני וברגע שמתגלים אפילו מקרים בודדים – זה נחשב לכמות גדולה". 

 

"עיר מוכת אזבסט"

סוגיית מפגעי האזבסט מעל נהריה, שכבר העניקה לעיר את הסטטוס המפוקפק "עיר מוכת אזבסט", נמשכת מזה שנים ארוכות. מפעל "איתנית", אשר פעל בסמוך לחופה הצפוני של נהריה, זיהם במשך שנים את העיר והאזור בחומר המסוכן. במשך למעלה מעשור נאבקים כנגד הנושא התושבים, "העמותה למען איכות חיים וסביבה בנהריה" ועמותת אדם טבע דין" - שאף הגישו מספר עתירות בנושא כנגד העירייה.


מצבורי פסולת אזבסט לא מטופלים בנהרייה

 

המשרד להגנת הסביבה, שביצע כאמור סקר בנושא לאחרונה, מצא ברחבי העיר מצבורים רבים של אזבסט פריך ומסוכן לבריאות. במהלך הדיון הצהירה נציגת המשרד, תמר בר און כי בכוונת המשרד להוביל באזור פרויקט גדול לטיפול במפגעים המתמשכים, אולם לדבריה, הדבר תלוי בתקציבים אותם אמור משרד האוצר להעביר.

 

ומה עושה העירייה? כלום

בשנת 2007 הקצה המשרד להגנת הסביבה לעיריית נהרייה כשלושה מיליון שקלים לטובת פינוי מפגעי האזבסט - אולם תקציב זה לא נוצל. אלא שמתברר שהיסטוריית המאבקים המתמשכים בעיר, וגם נתוני התחלואה העגומים שהוצגו בוועדה אינם מטרידים את העירייה. בדיון בוועדה הודה מנכ"ל העירייה כי לא השקיעה "ולו אגורה שחוקה אחת" לטיפול באזבסט.

 

"המצב בעיר פשוט קטסטרופלי", מבהירה בשיחה עם ynet אורית רייך, העומדת בראש העמותה לאיכות חיים וסביבה בעיר. "כל-כך הרבה שנים אנחנו נאבקים כדי שהעירייה תטפל באזבסט, ובינתיים תושבים חולים והבעיה אינה נפתרת".

 

אל הביקורת החריפה כנגד התנהלות הגופים השונים, הצטרף גם יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה). "כבר 14 שנה אנשים מתים ואתם מדברים בלשון עתיד - זו אדישות בלתי נסבלת". בהתייחס לעובדה כי עיריית נהריה מעמידה אפס משאבים לטובת הנושא, תהה פינס: "ואתם ישנים עם זה טוב בלילה? תושבים משלמים בחייהם על המפגע ובמקום לרוץ משר לשר בבקשה לתקציב, העירייה עסוקה בלשתול פרחים ולשפר את פני העיר".

 

בעקבות המצב החמור החליטו חברי הוועדה להקים ועדת פיקוח מיוחדת בראשות ח"כ יוסי ביילין (מרצ) אשר תעקוב אחר הטיפול בנושא.

 

בעמותת "אדם טבע ודין", שדרשה לגבש תוכנית חירום לאומית לטיפול במפגעי האזבסט בנהריה, בירכו על ההחלטה. "זוהי החלטה חשובה", אמרה עו"ד קרן הלפרין שנכחה בדיון. "התנהלות העירייה בנושא האזבסט, וגם התערבותו של המשרד להגנת הסביבה - נכשלו".

 

גם אורית רייך ציינה כי החלטת הועדה להקמת ועדת מעקב מיוחדת לנושא - הינה בשורה חיובית וחשובה עבור תושבי הסביבה ואמרה כי "התערבותה של הכנסת עשויה סוף-סוף לסייע בקידום הפתרון". 


פורסם לראשונה 14/07/2008 12:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פי 10 סיכוי ללקות בסרטן. אזבסט
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים