שתף קטע נבחר

בדרך לאישור: יידרש רוב של שבעה למינוי שופט

בדיון בוועדת החוקה אישרו החברים תיקון לחוק, שידרוש מעתה רוב של שבעה חברים ולא חמישה כדי למנות שופט. פרופ' מרדכי קרמניצר, המתנגד לשינוי, אמר כי הפשרות שיגיעו בעקבות החוק - יובילו למינויים לא ראויים. ההצעה תובא לדיון בכנסת בקרוב

האם יהיה יותר כוח לשופטי העליון בוועדה לבחירת שופטים, או שכוחם יוגבל? ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת אישרה היום (ב') לקראת קריאה שנייה ושלישית הצעת תיקון לחוק בתי המשפט של ח"כ גדעון סער (ליכוד), לפיו שופטי בית המשפט העליון ייבחרו בוועדה ברוב של שבעה מתוך תשעת החברים. כיום דרוש רוב של חמישה חברי ועדה כדי למנות שופט.

 

כיום חברים בוועדה שלושה שופטי בית משפט העליון, שני שרים, שני חברי כנסת ושני נציגי לשכת עורכי-הדין. אם הכנסת תאשר את ההצעה, לא יוכל להיבחר שופט ללא תמיכת נציגי השופטים בוועדה - המצביעים בדרך כלל כאיש אחד. מנגד, יהיה קשה יותר למועמד להיבחר מכיוון שהוא יידרש לתמיכה רחבה יותר.

 

המשפטן, פרופ' מרדכי קרמניצר, שהשתתף בדיון אמר כי מתנגד לתיקון החוק. לדבריו, הצורך ברוב מיוחס יגרום לשיתוק הוועדה. "הסחבת בבית המשפט העליון היא דבר נחמד לשר המשפטים שעוין את בית המשפט", אמר קרמניצר והוסיף כי הפשרות לגבי מועמד מוסכם שתתקבלנה בעקבות החוק החדש יובילו למינויים לא ראויים. הוא ציין גם כי הגדלת הכוח הפוליטי בוועדה עלולה לגרום לכך ששופטים בערכאות הנמוכות ישאו עיניהם לעבר הגורמים במערכת הפוליטית, וישאלו את עצמם אם פסקי הדין שלהם מוצאים חן בעיני הממשלה.

 

ח"כ סער הגיב על טענות אלה ואמר כי הרוב המיוחס הוא מהלך מהותי, שיאפשר השפעה ממשית של כל הגורמים המיוצגים בוועדה ושל כל חבריי הוועדה על מינוי שופטי בית המשפט העליון.

 

יו"ר ועדת החוקה ח"כ פרופסור מנחם בן ששון (קדימה), אמר בסיכום הדיון כי "המצב כיום בוועדה למינוי שופטים איננו בריא, מאחר שהוועדה מתקשה להשלים את המוטל עליה, להגדיל את סגל שופטי בית המשפט העליון, מה שגורם לסחבת ולהמתנה ממושכת של המתדיינים".

 

יחד עם זאת הוא ציין כי הוא עצמו איננו מאושר מההסדר החדש, "משום שהוא נותן כוח לקבוצות מסוימות שעלול להחמיר מצב זה, במידה שכל קבוצה תתבצר בעמדותיה". עם זאת הוא הביע תקווה כי אפקט החוק החדש יהיה הפוך ויוביל לדיאלוג פורה בין הקבוצות שיביא לבחירת שופטים בעלי תפיסות עולם מגוונות, "ובלבד שיהיו אלה השופטים המוכשרים ביותר שניתן לבחור".

 

החוק יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בג"ץ. יתחזקו או ייחלשו?
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
פרופ' קרמניצר. מתנגד
צילום: דודי ועקנין
מומלצים