שתף קטע נבחר

מרד בנאס"א? המדענים בונים טיל חלופי

מדענים ומהנדסים בנאס"א, העוסקים בבנייתו של הטיל החדש "ארס", מתכננים במקביל מודל חלופי הנקרא "יופיטר" וטוענים כי הוא זול ויעיל יותר מהמודל בו בחרה סוכנות החלל האמריקאית

ביום הם שוקדים על תכנון ה"ארס" (Ares), הטיל החדש של נאס"א שאמור לקחת את האסטרונאוטים של הדור הבא עד לירח ומעבר לו. בלילה, הם חוברים למדענים ומהנדסים נוספים ומתכננים מודל חלופי, לו הם קוראים "יופיטר".

 

המדענים הסוררים ותומכיהם, טוענים שהמודל החלופי בטוח יותר, זול יותר ויעיל יותר מה"ארס". הם עובדים עליו בזמנם הפנוי, כשהם נעזרים בעובדי נאס"א שיצאו זה מכבר לגמלאות. השותפים למיזם מבקשים לשמור על עילום שם לעת עתה. אחד שהסכים להזדהות בשמו, רוס טירני, הסביר כי את הפרויקט מובילים מהנדסים ומדענים בכירים בנאס"א, החוששים שחשיפתם תביא להרעה במעמדם או אפילו לפיטוריהם.

 

מנהל פרויקט ה"ארס" בנאס"א, סטיב קוק, אמר כי הוא אינו יכול לשלול את האפשרות שכמה מעובדיו שותפים למיזם הפרטי. "אני לא יודע מה אנשים עושים בזמנם הפנוי" אמר לכתב סוכנות הידיעות איי.פי, אך ציין כי בנאס"א מכירים את המודל האלטרנטיבי והם אינם מתרשמים. מסתבר כי השרטוטים והחישובים של מודל ה"יופיטר" נבדקו על ידי מדעני נאס"א ונפסלו כבלתי סבירים ולא מדויקים. "ראינו את החישובים, אמרנו 'זה לא עובד' והמשכנו הלאה" אמר קוק.

 

בינתיים, פרויקט ה"ארס" נמצא בשלבים מתקדמים ביותר, ובנאס"א מתכננים לערוך טיסות ניסוי בעוד פחות משנה. בשנת 2015 מתכננים להתחיל לשגר אסטרונאוטים באמצעות הטיל ולהוציא את המעבורות, הנמצאות כיום בשירות פעיל, לגמלאות. ההתארגנות הספונטנית של מדעני נאס"א, לתכנון טיל אלטרנטיבי, משקפת את הויכוח הפנימי המתנהל בארגון, לקראת המעבר החד לשימוש בטילי ה"ארס".

 

התומכים במודל ה"יופיטר" טוענים שלבד מהיותו בטוח ופשוט יותר מה"ארס" הבחירה בו תחסוך למשלם המיסים האמריקאי 19 מיליארד דולר בהוצאות פיתוח ועוד 16 מיליארד בהוצאות תפעול, לאורך שני העשורים הקרובים. בשנה שעברה העלה המשרד לאחריות ממשלתית בוושינגטון (GAO) שאלות בנוגע לתכנית החלל של נאס"א, שעלויותיה הוערכו בכ-230 מיליארד דולר לאורך שני עשורים. בנאס"א דיווחו אז כי 7 מיליארד דולרים כבר בוזבזו על פיתוח ה"ארס".

 

סטיב מטשן, מהנדס שעבד בעבר עם נאס"א ותומך כיום בפרויקט ה"יופיטר", האשים את נאס"א בטיוח המידע אודות עדיפותו של ה"יופיטר" על מנת להצדיק את הוצאותיה. "הדאגה שלנו היא שעד שיגלו את נחיתותו של ה'ארס' כבר יהיה מאוחר מדי מפני שהמערכות הקיימות יושבתו" אמר מטשן. "כל שאנחנו מבקשים הוא שגורם בלתי תלוי יבדוק את שני המודלים ויכריע ביניהם".

 

סטיב קוק, מצידו, מציין שהבדיקות שערכה נאס"א למודל ה"יופיטר" היו מקדימות ולא מקיפות, אך עומד מאחורי הטיל שלו. "בדקנו מודלים אלטרנטיביים רבים" אמר קוק, "ואף אחד מהם לא יעיל כמו ה'ארס'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרטוט של מודל ארס 1
צילום: נאס"א
מומלצים