שתף קטע נבחר

מאיימים בסנקציות, אבל מתקרבים לטהרן

בשבת ייפגשו נציגי המעצמות עם משלחת איראנית בז'נבה, שבה צפויים להודיע האיראנים אם בכוונתם לקבל חבילת הטבות בתמורה להפסקת תוכנית הגרעין. הפעם יהיה שם נציג אמריקני. ארה"ב מתפתלת בהסברים ובממשל בוש מתכוונים אפילו לפתוח משרד אינטרסים בטהרן. איך זה קרה?

לנשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, נותרה חצי שנה עד לצאתו מהבית הלבן ב-20 בינואר 2009 בשעה 12:00 בצהריים. בינתיים נראה כי הוא מנסה לנצל את הזמן שנותר לו כראש המדינה החזקה בעולם, לפתרון משבר הגרעין עם איראן בדרך דיפלומטית.

 

גם אם מחלקת המדינה אינה מודה בשינוי מדיניות, הרי לפחות יש שינוי בטקטיקה: לראשונה זה כמעט 30 שנה, מתכוונת ארצות-הברית להקים בטהרן משרד אינטרסים עם דיפלומטים בדרג נמוך. ההכרזה הרשמית בעניין צפויה להתפרסם בחודש הבא.

 

סממן נוסף להתחממות היחסים יבוא לידי ביטוי, כאשר תת-מזכיר המדינה וויליאם ברנס, מספר 3 במשרד החוץ האמריקני, ישתתף בשבת בפגישה שנקבעה בז'נבה בין נציגי המעצמות והאיחוד האירופי עם משלחת איראנית. בפגישה הזו מצפים האמריקנים לשמוע את התשובה האיראנית לחבילת ההטבות האטרקטיבית שהמעצמות הציעו לה בתמורה להפסקת תוכנית הגרעין. ארה"ב מנסה לאותת לטהרן שתשובה חיובית, תתוגמל בהתחממות היחסים בין שתי המדינות.

 

נוצר ריקוד דיפלומטי עדין, במסגרתו וושינגטון מאמינה שהלחץ הפיננסי הבינלאומי מתחיל לתת את אותותיו באיראן. במקביל היא נפתחת לאפשרות של פשרה במשבר הגרעין, שתאפשר לאיראן להכריז לפחות על נצחון דיפלומטי.

 

מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, היא זו שדוחפת לשינוי מדיניות אמריקנית כלפי איראן. היא גם זו שקידמה את יציאתו של סגנה, ברנס, לז'נבה. "התוכן לא השתנה, אבל זו טקטיקה חדשה", אמרה דוברת הבית הלבן, דנה פארינו. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, התפתל בתדרוך היומי האחרון והבהיר לכתבים שארה"ב לא שינתה את מדיניותה כלפי איראן ואת דרישתה להקפאת העשרת אורניום כתנאי להצטרפות אמריקנית למשא ומתן.

 

הדובר האמריקני ניסה לשכנע שוויליאם ברנס ישתתף בפגישה כמאזין בלבד ואין בכוונתו לנהל משא ומתן אחד על אחד עם השליח האיראני המיוחד, סעיד ג'לילי. "מה יקרה אם האיראני יפנה אליו?", הקשו כתבים. הדיפלומט האמריקני המנוסה יהיה מאוד מנומס, אבל אין לו מנדט לדבר עניינית, הבהיר מקורמק.

 

רייס עצמה אמרה שהיא משגרת את סגנה לז'נבה כדי "לראות מה יאמרו האיראנים. אני חושבת שזה הולך להיות ברור להם שחמש החברות במועצת הבטחון וגרמניה מאחודות לגמרי בשני הערוצים". ערוץ אחד אליו מתייחסת רייס הוא חידוש המגעים עם טהרן. הערוץ השני הוא מהלך במסגרתו תופסק הפעילות הגרעינית של איראן.

 

ברור למדי שוושינגטון רוצה לשמוע את התשובה האיראנית בעניין הגרעין, בלי להזדקק למתווכים מצרפת בריטניה, גרמניה או סין. ממשל בוש החליט ללכת עד הסוף על הערוץ הדיפלומטי ולעשות בחצי השנה האחרונה כל מאמץ לקידום דיאלוג ישיר עם טהרן.

 

"הקפאה תמורת הקפאה"

רייס מובילה קו חדש של תמיכה בתוכנית של מחזיק תיק החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, הדוגלת ב"הקפאה תמורת הקפאה". במסגרת התוכנית, תקיים איראן מגעים עם ארצות-הברית במשך שישה שבועות. במהלך התקופה הזו האיראנים יפסיקו להעשיר אורניום.

 

ברק אובאמה ואנשיו מברכים על המהלכים מול האיראנים. ג'ון מקיין תומך במהלכים הללו בחצי פה. ג'ון בולטון, שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם, ומי שנחשב לסמן הימני התומך בפעילות צבאית נגד איראן, הגדיר את המהלך האחרון כ"כניעה מוחלטת" של העמדה של הפסקת העשרה כתנאי להתחלת שיחות.

 

במסגרת שינוי המדיניות, ה"וושינגטון פוסט" כותב היום שממשל בוש שיגר מסר ברור לישראל לא לשקול תקיפה של איראן. ישראל אינה מביעה עמדה רשמית בעניין ההתקרבות בין טהרן לוושינגטון, אבל השורה האחרונה היא שבירושלים רוצים שאיראן תפסיק להעשיר אורניום. האם זה יקרה? איראן לא רמזה עדיין על כל נכונות להפסקת ההעשרה והחשש הגדול הוא שהיא מושכת זמן.

 

משא ומתן של שישה שבועות יכול בהחלט להימשך יותר זמן, כשאמריקה מתקרבת לבחירות לנשיאות ב-4 בנובמבר ואיראן מרחיקה בעוד כמה שבועות סכנה של תקיפה צבאית. מאחורי הקלעים, ממשיכה וושינגטון לקדם החרפת סנקציות נגד התחבורה הימית האיראנית בנמלי אסיה והמפרץ הפרסי ופועלת להפסקת הביטוח של הספינות האיראנית. עד כמה כל זה מלחיץ באמת את טהרן? תשובה ראשונה לזה נקבל בשבת מסעיד ג'לילי בשוויץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מחכים לתשובה ממנו. נשיא איראן
צילום: איי אף פי
רייס מתרככת
צילום: רויטרס
מומלצים