שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לקראת הבחירות, העיריות חושבות שהן שוויץ

איך יודעים שהבחירות לרשויות המקומיות עוד רגע כאן? מטה קסם צובע את הערים בירוק. איי תנועה אפורים הופכים למרבדים פורחים וכיכרות לכרי דשא רעננים. ומה עם משבר המים? פעילי סביבה טוענים שראשי הרשויות רואים את האינטרס הפוליטי המקומי - ולא את המצוקה הלאומית

האם הבחירות המוניציפליות גורמות לרשויות מקומיות לדמיין שהן שוויץ ו"ליירק את עצמן לדעת"? אם לשפוט לפי כמות הכיכרות הירוקות ואיי התנועה הפורחים שצצו במקומות שונים ברחבי הארץ לאחרונה - התשובה כנראה חיובית.

 

בבאר שבע למשל, מדובר בתופעה רחבה למדי. תושבים רבים הבחינו בחודשים האחרונים כיצד איי התנועה המוזנחים בעירם הפכו למרבדי פריחה מטופחים, וכיצד כיכרות אפורות הפכו לכרי דשא מוריקים. ד"ר עדי וולפסון, פעיל סביבה בולט באזור הדרום שעוקב אחר שינוי פני העיר, מעיד כי אמנם חל שיפור ניכר בחזות פני העיר, אך המחיר אותו שילמה הסביבה ומשק המים המדולדל, בלתי נסבל לדעתו.


 

דשא חדש בשדרות יגאל ידין בבאר שבע (צילומים: הרצל יוסף)

 


ועוד דשא חדש, בצומת הרחובות טוביהו-מצדה

 

וולפסון מציין למשל את הכניסה הראשית לעיר, אי-תנועה באזור האיצטדיון העירוני וגם שדרת עצים חדשה הניטעת בימים אלה בשדרות בן-גוריון. "אני זועק על התופעה מזה מספר חודשים, לא בגלל שאינני אוהב צמחיה ופרחים חלילה, אלא מפני שמדובר בהשקעה מוזגמת ובלתי סביבתית", אמר וולפסון בשיחה עם ynet.

 

עם או בלי קשר למהפכה הירוקה, וולפסון מציין כי העירייה נוהגת להפעיל את מתקני ההשקייה בשעות שבהן חל איסור על כך, ובמקרים רבים ממשיכה מערכת ההשקיה לפעול גם אם כמויות המים גלשו כבר במורד הכביש. "בחודשים האחרונים פניתי מספר פעמים בתלונות למוקד העירייה וגם אל לשכת ראש העיר באופן ישיר, אבל תמיד זכיתי לתשובות לקוניות", אומר וולפסון.  


ירוק וחדש. אי תנועה בשדרות טוביהו

 


ועוד דשא חדש: דרך שמשון, ליד האצטדיון העירוני

 

אך באר שבע אינה לבד. "קריית גת נראית בימים אלה כמו שוויץ", מתלוננת בלהה לוטן, עיתונאית מקומית ותושבת העיר, הנאבקת מזה תקופה ארוכה בתופעת ההשקיה הבלת-מבוקרת. "ראשי הערים מאמינים כנראה שאם הדשא בעיר יהיה ירוק יותר, הם יקבלו את קולותינו ביום הבחירות, אבל מה בנוגע למשבר המים? זה כבר פחות מטריד אותם".

 

לוטן מציינת כי מדיניות פתיחת הממטרות בעיר אינה מתחשבת בנתוני משק המים, ושפניותיה הרבות בנושא נותרו ללא מענה.


משקים באמצע היום. שדרות העצמאות בקרית גת (צילום: בלהה לוטן)

 

פניות אלה, לצד פניות רבות אחרות, הובילו לאחרונה גם את החברה להגנת הטבע להתערב בנושא. במכתב אישי ששיגר היום (א') ל-200 ראשי רשויות מקומיות ביקש מנכ"ל החברה, גרשון פלג, שלא לשתול או להגדיל שלא צורך שטחי דשא או פארקים ירוקים בשטחי הערים בתקופה זו.

 

"על סמך ניסיון העבר, למדנו כי בתקופה שלפני הבחירות ישנה פעילות מוגברת של ראשי הערים והרשויות בכל הקשור לשתילה חדשה של עצים, מדשאות ושטחים ירוקים, מתוך כוונה לשפר את חזות העיר ולהבליט את העשייה של ראש הרשות בנושא איכות הסביבה. פעולות אלה, מטבע הדברים, צורכות כמויות רבות של מים", כתב פלג.

 

בהמשך הוא כותב כי הוא מקווה שראשי הערים והרשויות יעדיפו את השיקולים הלאומיים על פני השיקולים המקומיים, ואת הרווח הצפוי להם, אם בכלל, מפעולות אלה.

 

מעיריית קריית גת נמסר בתגובה כי "הוראות ההשקיה בעיר מבוצעות על פי הנחיותיו המחמירות של ראש העיר, אבירם דהרי, והן נעשות באמצעות השקיה ממוחשבת. שעות ההשקיה הן בין 23:00 בלילה ועד ל-5:45 לפנות בוקר, כאשר הממטרות מופעלות בתחילת הלילה וההשקיות לפרחים באמצעות טפטפות נעשות לפנות בוקר".

 

מהעירייה נמסר עוד כי "אין ולא היו בשנים האחרנות השקיות במשך היום. עיריית קרית גת חוזרת ומסבירה לגב' לוטן כי במשך היום מופעלות ממטרות רק במקום שבו המחשב מצביע על תקלה שאובחנה בלילה ואז, במהלך יום העבודה מגיעים לשם אנשי אגף שפ"ע (שיפור פני העיר) הפועלים לאיתור וטיפול בבעיה".

 

מעיריית באר שבע טרם התקבלה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מים, מים בששון, עוד מעט אבחר לשלטון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים