שתף קטע נבחר

"אחרי לשדרות": להגיע, לפגוש ולהקשיב לתושבים

תושבי שדרות, ערכו אמש, דיון על מצבה של העיר, בהשתתפות אלף אורחים מרחבי הארץ . תמונת המצב מציגה תושבים המתקשים להתמודד עם בעיות הנובעות משמונה שנות קסאמים על העיר, שהרגיעה אינה מצליחה להרגיע. במקביל , מידי שבוע, מוזמנים, אזרחים מכל הארץ, להגיע לשדרות ועוטף עזה, להיפגש, להקשיב ולחזק

כ -7,000 קסאמים נחתו על שדרות בשמונה 8 השנים האחרונות, וגרמו ל-15 הרוגים וכ-600 פצועים. אמש, צום י"ז בתמוז- יום המסמל את תחילת החורבן שנבע משנאת חינם, קיימה עמותת "במעגלי צדק" אירוע של חשבון נפש חברתי, הפעם שם, בשדרות. חרף הרגיעה, שדרות עדיין מתמודדת עם נזקים והשלכות של שנות התמודדות עם קאסמים, ובעמותה החליטו להקדיש את היום ליצירת היכרות לצעירים מהמרכז, עם העיר הדרומית ותושביה.

 

למעלה מאלף צעירים, חילונים ודתיים, סטודנטים ותלמידי מכינות, הגיעו אתמול אחרי הצהריים מכל הארץ, כדי לשמוע את תושבי העיר ולהכיר מקרוב את המצוקות איתם מתמודדת העיר. לאחר סיור היכרות במרכז שדרות ,הם התפזרו בין כחמישים משפחות שניאותו לארח אותם. לכל משפחה הגיעו כעשרה צעירים ששמעו מגוף ראשון על הבעיות, האכזבות והתקוות של התושבים. האורחים שלחלקם היה זה ביקור ראשון בעיר, ומפגש ראשון תושביה, התרשמו מהעוצמה שמפגינים התושבים למרות מצוקת השנים האחרונות.

 

"בארבע השנים האחרונות, אנו עורכים בעשרה בטבת וב-י"ז בתמוז שהם ימי צום, כנסים של חשבון נפש. המטרה היא להעבירם מהרמה הפרטית לרמה החברתית, במטרה לאפשר רלוונטיות לתאריכים ולמה שקורה בארץ, ולעם בכלל", מספר אסף בנר מנכ"ל "במעגלי צדק". "הרעיון מאחורי ימי הצום, שהם למעשה ימי חורבן, הוא לתקן את הנושאים הבעייתיים, שמתחלפים בכל שנה. השנה, בחרנו את שדרות כיעד. בין הנושאים שעסקנו בהם היה, בעיקר, מצב הנוער והחלטנו להגיע אל העיר כדי לחוש את השטח".  

 

במספר מוקדים בעיר התקיימו הרצאות של רבנים, אנשי רוח, עיתונאים, ונציגים מקומיים בינהם הרב יובל שרלו, האלוף במילואים יצחק בריק ואחרים, שדנו בהבדלי מרכז-פריפריה, רבנות-פריפריה והקשר בין אירועי היום ההיסטורי למציאות בשדרות. היום הסתיים בשימוע ציבורי שנערך בקיבוץ דורות, בו השמיעו ראשי התושבים את טענותיהם כנגד הממשלה והממסד הישראלי בטיפול בעיר, וקבוצת תיאטרון של בני נוער העלתה קטעי דרמה קצרים שהמחישו את בעיותיהם של בני נוער.

 

"ראינו חשיבות רבה וערך רב בכך שהדיון על הבעיות החברתיות של מדינת ישראל בכלל ושדרות בפרט, ייעשה לא רק בין ירושלים לתל אביב אלא יתקיים בשדרות ביחד עם התושבים". אמר חילי טרופר, יו"ר "במעגלי צדק". "אני מאמין שמעשה כזה ודומים לו יכולים לתרום לחיזוק הסולידריות והרבות הישראלית".

 


 

"שדרות היום ומחר" תמונת מצב מפי התושבים

יו"ר פורום בעלי העסקים, מנהלת בית ספר, עובד סוציאלי, נערה מתבגרת, אם חד הורית ואחרים הציגו את האופן בו העיר נתפסת בעינהם כעת, לצד רעיונות שהעלו לשפר את המצב הקשה.

 

"שדרות היום" מוצגת כעיר הסובלת מאי-וודאות כלכלית, מצויינת פגיעה בלקוחות, עובדים וספקים וחוסר לקיחת אחריות מצד הממשלה על המצב הנוכחי והשלכותיו הכלכליות. התושבים דיברו על הגירה שלילית משדרות - עזיבה של משפחות "חזקות", וירידה ברמה הסוציו-אקונומית של העיר. המצב משליך לדיברהם על החינוך, התרבות, החוסן הקהילתי, יכולת ההתמודדות ארוכת טווח, ותדמית העיר. הנפגעים העיקריים הם עולים, נשים, ילדים ובעלי הכנסות חלשות- שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר.

 

מהנתונים שהוצגו בדיון על מצב העיר עולה כי השימוש בתרופות בעיר הוא (עד) פי 3 מהאוכלוסייה הרגילה.  74% מקרב ילדים בני 2-4 , סובלים מתסמינים פוסט טראומטיים,  כמוהם גם 84% בקרב ילדים בני 5-6:  ו93% מבני 7-11. לא ניתנת לילדים האפשרות לעצמאות אמיתית בעקבות היצמדותם להורים, וחווייתם את  העולם כמקום לא בטוח. כתוצאה מכך נפגעת התפתחותם הנורמטיבית התקינה. "כלי טיפולי משמעותי לסיוע בנפגעי פוסט טראומה בדרך כלל הוא תיקוותיות- התקווה שהטראומה חלפה וכעת יהיה טוב יותר" מסבירים התושבים, "בשדרות, אין גיבוי מהמנהיגות, ולא נראה שינוי באופק ולכן לא ניתנת האפשרות לתיקוותיות".

 

התושבים מעידים על חוסר וודאות, חוסר ביטחון כללי בקרב בני הנוער לצד בורות ואדישות מצד השלטון והאזרחים, ומחסור בשקט -בטחוני, רגשי, ופיזי. "מצב החוסן הקהילתי בשדרות דורש שיפור מיידי" הם טוענים, "מערך השירותים אינו חזק דיו, ואינו מתפקד בשיתוף בין הגופים השונים. חסרה מנהיגות -מלמעלה, ומחויבות מצד התושבים". הם מסכמים", בראש וראשונה חסר חזון המחבר את התושבים זה עם זה".

 

"מטיילים ומזדהים עם שדרות"

בארבעת החודשים האחרונים, עמותת "ארץ נהדרת" מארגנת סיורים, ללא מטרות רווח, בשדרות ויישובי עוטף עזה, מתוך כוונה להביע הזדהות עם התושבים, ולתמוך בפרנסה של תושבי האיזור. לסיורים בעיר-"בכל שבוע כולנו שדרות, מטיילים ומזדהים עם ישובי עוטף עזה"- כבר הצטרפו דמויות ציבוריות שונות בינהן טל ברודי, אביגדור קהלני, אבי דיכטר, שי חרמש ורוני סופרסטאר. השבוע הדריך עוזי לנדאו במסגרת פרויקט "מטילים ומזדהים עם שדרות" גם אישי ממשל אמריקאי בכירים בהם מושלי מדינות, חברי קונגרס אמריקאים, ואנשי עסקים.

 

"בסך הכל חמישים דקות נסיעה מפרידות בין תל- אביב לשדרות." מסביר לנדאו, "המפגש הבלתי אמצעי מאפשר לראות, להבין ממראה עיניים, לחוש מה קורה "שם", ולהגיד במו פיהם לתושבים – אנחנו אתכם", הוא מסכם. "נזקי 8 שנות קסאמים לא נמחים בכמה ימים, שבועות ואפילו חודשים של שקט".

 

מדי שישי ב-7:45 , יוצא אוטובוס מתחנת הרכבת ארלוזורוב בתל אביב, לשדרות ועוטף עזה. תשלום לכיסוי עלויות 30 שקל למשתתף. לפרטים והרשמה לסיורים בשדרות לחצו כאן .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זאב טרכטמן
צילום: זאב טרכטמן
צילום: זאב טרכטמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים