שתף קטע נבחר

דיון סוער על "הפוליגרף" בוועדת החינוך

"אין מה לעשות, צריך להתפרנס" - כך טען במהלך הדיון מפיק "הפוליגרף", חיים מנור, לאחר שהתוכנית ספגה ביקורות קשות מנציגי הרשות השנייה, חברי כנסת ואיגוד מפעילי הפוליגרף

הביקורות החריפות על "הפוליגרף" הגיעו היום (ג') גם למסדרונות הכנסת: בדיון סוער של ועדת החינוך של הכנסת על התוכנית, גילה ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה), כי יו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, נורית דאבוש, אמרה לו שתטיף לחרם צרכנים על ערוץ 2, אם "רשת" לא תדחה את שידור התכנית לשעה מאוחרת על מנת לצמצם את הנזק שנגרם לצופים הצעירים.

 

בינתיים הורתה דאבוש לדחות את השידור לפחות מ-21:00 ל-22:00, אבל התכנית זזה רק ב-40 דקות, בניגוד להוראה, כפי שאמר לוועדה מנכ"ל הרשות

השנייה, מנשה סמירה. עם זאת, חברת מועצת הרשות, נורית אמיתי, אמרה לוועדה כי המועצה לא קראה לחרם צרכנים.

 

"אין מה לעשות, צריך להתפרנס", פלט מפיק התכנית, חיים מנור, אחרי שהוא וסמנכ"ל התוכן של רשת, עמוס נוימן, לא הצליחו לשכנע את ועדת החינוך של הכנסת ונציגי הגופים השונים שהוזמנו לדיון והשמיצו את התוכנית בצרורות של נאצות שנשמעות בפורום הזה לעתים נדירות. נוימן ומנור טענו שיצירתם נורמטיבית ואיננה חורגת מהנזק שגורמים גילויי הריאליטי בשידורי החדשות והאקטואליה.


הדיון בוועדת החינוך. צרורות של נאצות (צילומים: גיא אסיאג)

 

"אתם מבלבלים את הציבור בין חלון הראווה של האדם לאחורי הקלעים שלו במסווה של שעשועון, שיוצר לצופים הצעירים קושי לעשות הבחנה ביניהם ולהבין שנעשה כאן מיקח וממכר בחוויות האינטימיות של האדם", אמר המנכ"ל סמירה. "התכנית היא מציצנות לא ראויה", הוסיפה חברת המועצה אמיתי. "פורנוגרפיה משפחתית שמבלבלת בין דימיון למציאות באצטלה של הפוליגרף, סמל האמת, שחוצה כל קו אדום", הדגישה הפסיכולוגית חוה פרידמן, מנהלת השירות הפסיכולוגי של משרד החינוך. פרידמן גיחכה על התועלת שתצמח כביכול מדחיית השידור ל-10 בערב. "זהו לעג לרש. בחופש הגדול בשעה זו ההורים ישנים, אבל הילדים דווקא ערים".

 

נציגי איגוד מפעילי הפוליגרף, שהוזמנו גם הם לדיון, הצטרפו גם הם לביקורת החריפה על התוכנית. "זהו ביזוי של המקצוע", אמרו. "אין תוקף לממצאים שלהם ואי אפשר לייחס משקל לדברים שיוצאים שם. ככה לא עושים בדיקה אמיתית. בפוליגרף לא מדברים על רגשות אלא עוסקים בדברים ממוקדים".

 

מתתיהו אנג'ל, נציג מטה המאבק הציבורי שהתארגן להורדת התכנית, טען שמאחוריו כבר כ-1,000 תומכים. לדבריו, התוכנית עושה "מניפולציות על אנשים, מתוך מניעים ברורים שכולם מסחריים. קל למכור פגיעה באנשים, ומי שחושב שהדיבורים שנשמעים שם לא נגררים למעשים – טועה. הבחור שפינטז על אחות אשתו גם אמר לגדי סוקניק, לך תדע, אולי זה באמת יקרה".

 

כמו בחדשות?

עמוס נוימן אמר כי לעומת מאות המתלוננים, התוכנית מושכת 800 אלף צופים. הוא הודה שמדובר ב"תוכנית מטלטלת" אבל רק מיעוט השאלות הן פרובוקטיביות. "גם בחדשות מדברים על סמים בבסיס צבאי או מלמדים שרק התחמן מנצח, אז מה מטריד את הוועדה? ואין לילדים הורים בבית? בתוך הבית הם לא יכולים לזרוק את האחריות על מישהו אחר. ואם המשתתפים בתוכנית רוצים לקבל כסף, זה ערך פסול? התוכנית היא בסך הכול השתקפות של החיים שלנו. האנשים מתים עליה כי יש בה קצה מהחיים שלהם. היא כשרה והגונה פי מיליון מכל ידיעה בעיתון, אז למה להתחסד?".

 

מפיק התוכנית אמר כי המשתתפים הם אנשים נורמטיביים שעוברים תחקיר ובדיקה פסיכולוגית. "הם יודעים לאן הם הולכים ולא נשאלים רק על סקס. כשמראים בחדשות פדופילים זה יותר גרוע. מניפולציות יש בכל מקום. נכון שאצלנו סף הריגוש עולה, אבל גם לנו יש קווים אדומים".


ח"כ מיכאל מלכיאור בדיון. "מציצנות פורנוגרפית של ערכים"

 

הביקורת שהוטחה בתכנית היא על הפגיעה בפרטיות, כתוצאה מהחשיפות האינטימיות הנוגעות לאנשים שאינם מופיעים בתכנית, כמו האישה שבגדו בה או האם שהתעללה בילדיה. הם לא יכולים להגיב, לא נתנו מראש את הסכמתם לחשיפה ונאלצים לספוג את ההשפלות. לדברי המפיק, האם דווקא ישבה בקהל אך הוא לא הגיב לשאלה אם היא ידעה מראש מה בנה עומד לחשוף.

 

אבל גם המבקרים החריפים ביותר לא דרשו להוריד את התכנית מהמסך. סמירה ואמיתי הדגישו כי הם נגד צנזורה ובעד איפוק וריסון עצמי של העושים במלאכה, בעיקר כשמדובר בשידור בפריים טיים ברשת ציבורית פופולרית. "אתם נכנסים לכל בית", אמר סמירה, "כך שחובתכם להפעיל שיקול דעת

והתחשבות בהשלכות של התכנית. אם העורכים לא יגלו את האיפוק המתחייב, הרגולטור יתערב וזה יגיע למקומות לא נכונים בחברה דמוקרטית". הוא הזכיר את סמכות הרשות השניה לקבוע את לוח התכניות.

 

ח"כ מלכיאור סיכם שערוץ 2 "לקח שעשועון ועשה ממנו דבר בזוי ולא ראוי של מציצנות פורנוגרפית של ערכים. הנזק הוא שהתוכנית נותנת לילדים לחשוב שהכל שם אמת וככה מתנהלים החיים. זריקת האחריות על ההורים זו התעלמות מהמציאות במדינה כש-20% מהצעירים הם ילדים בסיכון שחיים ברחוב או מול הטלוויזיה. עושי התוכנית צריכים ריסון, לא מספיק שהם צריכים להתפרנס".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפוליגרף. "מציצנות לא ראויה"
צילום: יוני המנחם
לאתר ההטבות
מומלצים