שתף קטע נבחר

גלקסיית העין הרעה

צילום של מסייה 64, "גלקסיית העין הרעה". רעה רעה, אבל יופי של גלקסיה!

כמה מרהיב הוא היקום! התמונה שלפניכם צולמה על ידי טלסקופ החלל "האבל" של נאס"א ובה נראית הגלקסיה "מסייה 64", הקרויה על שמו של האסטרונום הצרפתי שרל מסייה, שזיהה אותה ב- 1780. בגין חגורת האבק הכוכבי האפלה שמקיפה את טבורה הזוהר, זכתה גלקסיה זו לכינויים "גלקסיית העין השחורה" או "גלקסיית העין הרעה".

 


מסייה 64. (צילום: טלסקופ החלל "האבל", נאס"א)

 

הגלקסיה מרוחקת 17 מיליון שנות אור מכדור הארץ. קשה להבחין בכך בתמונה, אבל חגורת האבק האפלה שלה נעה סביב המרכז הזוהר בשני כיוונים מנוגדים. זו תופעה נדירה ביותר בחלל ואסטרונומים משערים שהסיבה לכך, היא שגלקסיה זו נוצרה מהתנגשות של שתי גלקסיות נפרדות זו בזו. כך נוצרה חגורה פנימית, שמקורה בגלקסיה אחת, המקיפה את מרכז "מסייה 64" בכיוון השעון, וחגורה חיצונית, שמקורה בגלקסיה שכנה שהתנגשה ב"גלקסיית העין הרעה" לפני יותר ממיליארד שנים, המקיפה את מרכז הגלקסיה נגד כיוון השעון.

 

הגזים שבחגורת הגלקסיה, הנעים בכיוונים מנוגדים, מתנגשים זה בזה, מה שגורם להיווצרותם של כוכבים חדשים בתדירות גבוהה יחסית. הנקודות הכחולות שנראות בתמונה, הם אותם כוכבים "צעירים" שנוצרים כל הזמן בשל התנגשות הגז, הידחסותו והתגבשותו לכדי חומר מוצק. הנקודות הוורודות שבין הכוכבים הן ריכוזים של גז מימן, הזוהר כאשר הוא בא במגע עם האור האולטרה – סגול הקורן מהכוכבים ה"צעירים". איזו חגיגה של צבעים!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
טלסקופ החלל האבל
צילום: איי אף פי
מומלצים