שתף קטע נבחר

דו"חות: כך מענה חמאס אנשי פתח - ולהיפך

אנשי פתח שנעצרו בעזה בשנה האחרונה ואנשי חמאס שנעצרו בידי כוחות הרשות בגדה מספרים על התעללויות קשות. הם נקשרו, ראשם כוסה בשק, והוכו קשות. העדויות הקשות נכללות בשני דו"חות של ארגוני זכויות אדם

שני ארגוני זכויות אדם מפרסמים היום (ב') עדויות קשות של אנשי פתח וחמאס שנחקרו בעזה ובגדה, ועברו התעללויות קשות. הדו"חות סוקרים את המצב בשנה החולפת, מאז השתלט חמאס על הרצועה. מתברר כי גם כוחות הביטחון של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לא טומנים את ידם בצלחת.

 

בדו"ח של ארגון "אל חאק", המתפרש על פני 85 עמודים, נטען שיותר מאלף בני אדם נעצרו הן בעזה והן בגדה - וזאת עוד לפני מעצרם של 200 אנשי פתח בעזה בסוף השבוע האחרון. מנהל הארגון, שוואן ג'בארין, טוען כי 20-30 אחוזים מהעצורים עוברים התעללות קשה, שכללה מכות וקשירות, כיסוי הראש בשק, עמידה במשך שעות וכליאה בתאים קטנטנים. הדו"ח מבוסס על עדויות של 150 עצורים.   

 

ג'אבור, פועל בניין בן 33, סיפר שנעצר בידי אנשי המודיעין הצבאי בשכם. חוקריו ביקשו לדעת היכן החביא את רובה הסער של אחיו, שהיה חבר בזרוע הצבאית של חמאס, ונהרג בידי ישראל ב-2002. ג'אבור אמר שאין לו שום קשר עם חמאס ואינו יודע איפה הרובה. זה לא ממש עזר לו. במשך שישה ימים הוכה קשות במקלות ובאגרופים, עד שלא יכול היה לעמוד מרוב כאב. החוקרים אילצו אותו לעמוד בקור ובגשם במשך שעות.  

 

הוא נלקח לבית החולים ראפידיה בשכם, לאחר שהחוקרים דחפו מברג לגבו. אדם אחר, חוסני ג'בארה בן 50 סיפר שנעצר בשכם בסוף ינואר בידי אנשי הכוח המסכל. ידיו נקשרו לאחור במשך 32 יום בחבל שהשתלשל מהתקרה. הוא אמר לחוקריו שהוא חבר גאה בחמאס, אך אינו יודע דבר על כלי נשק.

 

גם בעזה - העדויות קשות. פעיל פתח סיפר כי נתפס בידי אנשי ביטחון של חמאס, הוכה קשות עד שאיבד את הכרתו ודם זלג על פניו

 

גם הארגון Human Rights Watch, שמושבו בארה"ב, מותח ביקורת על עינוי עצירים, בדו"ח שיתפרסם בהמשך השבוע: "יש עלייה דרמטית בשימוש בעינויים", אמר פרד אברהמס, חוקר בכיר בארגון. הם דורשים להטיל פיקוח הדוק יותר על כוחותיו של אבו מאזן, בשל התמיכה הבינלאומית המאסיבית שהוא מקבל: "הקהילה הבינלאומית הבטיחה להעביר 8 מיליארד דולר לרשות הפלסטינית, וזה מטיל עליה אחריות כבדה לוודא שכוחות הביטחון לא מענים ומכבדים זכויות אדם", אמר אברהמס.

 

ב-Human Rights Watch טוענים כי מימון כוחותיו של עבאס צריך להיות קשור בשיפור מצב זכויות האדם ברשות. ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, מסר בתגובה לממצאים הקשים: "אני לא מגן על איש, אבל יכול להבטיח לכם שטיפלנו בפגמים ואיננו מאפשרים חריגות. הדו"חות הבאים יהיו טובים יותר".

 

דובר חמאס בעזה, פאוזי ברהום, האשים את ממשלת פיאד בניסיון לרסק את חמאס בגדה, בגיבוי אמריקני. הוא הודה ב"טעויות" שביצעו אנשי חמאס, אבל הוסיף שמי שטעה נענש קשות, בניגוד למה שקורה בגדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים