שתף קטע נבחר

רק מיוחסים זכו בטיפול חדשני לשבץ. הכנסת בדקה

תחקיר "7 ימים" שפורסם בשבוע שעבר הציג טענות לפיהן רק מיוחסים שלקו בשבץ מוחי מקבלים טיפול בביה"ח איכילוב בצנתור מוח המציל חיים. ועדת הכנסת שדנה היום בסוגיה קבעה כי יש להגביר את מודעות הציבור לטיפול ולהרחיב את מספר הרופאים המטפלים באמצעותו

כ-15 אלף ישראלים לוקים מידי שנה בשבץ מוחי, מתוכם חיי עשרות יכולים היו להינצל באמצעות צנתור מוח חדשני המבוצע בשלושה בתי חולים בארץ. אלא שבשנה וחצי האחרונות נותחו בארץ רק בודדים בהליך החדשני. תחקיר "7 ימים" שפורסם לפני כשבוע חשף כי מרבית אלה שנותחו היו מיוחסים, בעלי קשרים, אנשים במשרות בכירות או בעלי ממון, בעוד שמשאר הציבור - הטיפול החדשני הוסתר לכאורה. בעקבות החשיפה ערכה הבוקר (ב') ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת דיון בסוגיה.

 

שבץ מוחי ("אירוע מוחי" או בשפה הרפואית CVA) הוא גורם המוות השלישי בעולם המערבי וגם אצלנו בישראל, אחרי התקפי לב וסרטן. המדובר בחסימה של כלי דם במוח הגורם למותו של אותו איזור מוחי שהוזן על ידי כלי הדם הפגוע. על פי ההערכות, אחת ל-35 דקות בישראל מתרחש שבץ מוחי. בסך הכל מדובר בכ-15 אלף חולים מידי שנה, מתוכם ימותו כ-3,000 איש.

 

כמחצית מהחולים ששורדים סובלים מנכות הכוללת לרוב שיתוק בחצי צד של הגוף עד לשיתוק מוחלט ופגיעה מוחית נרחבת. הדקות הקריטיות עם הופעת הסימנים הראשונים של השבץ המוחי, הן בעלות החשיבות המכרעת לסיכויי החולה לשרוד. כל דקה שחולפת מתחילת החסימה גורמת למותם של מאות אלפי תאי מוח ומסיבה זו טיפול מוקדם ככל האפשר עשוי להציל חיים ולהפחית את הנזק העתידי.

 

התרופה היחידה המטפלת בנפגעי השבץ – TPA ממיסה את הקריש שנוצר בכלי הדם הפגום ושחסם את זרימת הדם למוח. אלא שהתרופה הזו חייבת להניתן בתוך שלוש שעות מהופעת השבץ המוחי לתוך הוריד, או בתוך 8 שעות בצנתור לתוך המוח – אחר כך היא כבר אינה יעילה.

 

גם מחירה של התרופה TPA שאינה נכללת בסל התרופות הוא יקר ועומד על כ-1,500 דולר, ובתי החולים אינם ששים לתת אותה לחולים. על פי הנתונים, פחות מ-2 אחוז מחולי השבץ המוחי מקבלים אותה.

 

רק 15 "מיוחסים" קיבלו הטיפול באיכילוב

האלטרנטיבה החדשנית, עליה יודעים רק מתי מעט, היא מכשיר ה"קאטש", פיתוח צרפתי הכולל צנתר המוחדר דרך עורק במיפשעה אל המוח. הרופא מנתב את הצנתר דרך כלי הדם אל המוח, עד שהוא מגיע אל הקריש, אז לוכד אותו הרופא באמצעות הצנתר ושולף אותו החוצה. הטיפול נמשך כשעה, וסיכויי החולה להינצל מגיעים עד ל-80 אחוזים.

 

בית החולים איכילוב הוא אחד מבתי החולים המבצע את צנתור המוח הזה, אולם בשנה וחצי האחרונות צונתרו באמצעותו רק כ-15 חולים, רובם בעלי היכרות ישירה או עקיפה עם בית החולים. על פי התחקיר נמנים עם בני המזל נוירולוג בכיר, מנתח לב בכיר, בעל חברה גדולה בתחום המזון שאשתו תורמת לבית החולים, ראש מועצה, איש שירות הבטחון, פקידה לשעבר של הרמטכ"ל, אמה של אשת טלוויזיה מוכרת ועוד. מאות חולים בשנה יכולים היו להינצל לו היו יודעים על הצנתור, אך המידע הזה לא נגיש לכולם בשל חוסר מודעות ומלחמה על תקציבים.

 

במהלך ישיבת ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת שהתכנסה היום, הכחיש מנהל ביה"ח איכילוב ד"ר רוני גמזו כי הטיפול החדש ניתן רק למיוחסים. "אנחנו מתחייבים לקבל לטיפול כל אדם בציבור שיזדקק לו", הסביר גמזו אך ציין כי הוא מתאים רק לכ-120 איש בשנה. "הצלת חיים היא דבר חשוב, ואנחנו לא נגביל את הטיפולים".

 

ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות וקצין רפואה לשעבר, ד"ר חזי לוי, הסביר עוד כי קיימים כיום מעט מאוד רופאים המיומנים בשיטת צנתור המוח. לוי ציין כי משרד הבריאות עורך דיונים להרחבת הכשרת הרופאים בצנתורי המוח ולתמחור הצנתורים שעלותם השנתית לכלל החולים שידרשו להם עשויה להגיע לכחצי מיליון שקלים מידי שנה.

 

סוגייה נוספת שהועלתה היא היעדר המודעות גם בקרב צוותי מגן דוד אדום שאינם מפנים את חולי השבץ לאחד משלושת בתי החולים המיומנים בצנתור המוח – הדסה עין כרם, איכילוב והמרכז הרפואי שיבא. הוועדה קבעה כי על משרד הבריאות לפעול להרחבת מודעות צנתור המוח הן בקרב הציבור והן בקרב מד"א, כך שהחולים המתאימים אצלם עלה חשד לשבץ מוחי – יופנו למרכזים הרפואיים בהם הצנתור פעיל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
צנתור מוח. 80% הצלחה. אבל מי יודע על הטיפול?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים