שתף קטע נבחר

פתאום קם אדם ומרגיש שהוא חֶבְרָה בָּעָם

מחפשים בית חדש לדברים הישנים?! סטודנטים מאזור שדרות הקימו את "חברה בעם", פרויקט הממחזר חפצים יד שנייה לטובת הקהילה. בקרוב ייצאו למסע מאסף ממרכז ומדרום הארץ. רק צרו קשר, הם כבר יגיעו לקחת

סטודנטים מ"בית הלל" ו"היחידה למעורבות חברתית" במכללה האקדמית ספיר, הקימו פרויקט מיוחד בשם "חֶבְרָה בָּעָם", המהווה  מרכז קהילתי המבוסס על ערכים של מִחְזוּר, איכות סביבה, שותפות קהילתית, חסד וצדקה. הסטודנטים יצאו למסע לאיסוף חפצים משומשים במרכז ודרום הארץ, במטרה להקים מרכז יד שנייה קהילתי באזור שדרות.

 

הסטודנטים המתנדבים בפרויקט דואגים לאסוף פריטי יד שנייה, מכל הארץ ומאזור עוטף עזה בפרט, ממיינים את הפריטים, ומתקנים אותם בעת הצורך, בכדי להשיב אותם בצורה מחודשת לקהילה. "כך 'חֶבְרָה בָּעָם' מאפשרת לסטודנטים ולתושבי הסביבה, לקחת חלק בפרויקט קהילתי המבוסס על שותפות, יצירה וחסד - מקום בו כל אחד יכול לתת לפי רצונו, ולקבל לפי צרכיו". מסביר הסטודנט אדי זנסקר, מיוזמי הפרויקט.

 

בפסח האחרון ערכה "חברה בעם", את "מסע יד שנייה" הראשון שלה. שרשרת מיילים הקוראת להזמין את הסטודנטים להגיע ולקחת רכוש, יצרה שטף הזמנות והכתיבה את מסלול המסע. הפריטים שנאספו היוו בסיס להקמת מרכז יד שנייה בקיבוץ איבים. למסע יצאו 18 סטודנטים: עולים חדשים (יוצאי אתיופיה, חבר-העמים לשעבר,צפון ודרום אמריקה), בני שדרות, וילידי הארץ שהגיעו לשדרות ממקומות אחרים. "אחרי שלושה ימי מסע אינטנסיביים, חזרנו לאיבים עמוסים בפריטי יד שנייה, והצלחנו למלא מחסן ענק, ולבסס את קיומו והפעלתו של מרכז יד-שנייה סטודנטיאלי ראשון מסוגו בארץ", מספר אייל מצליח, מנהל "בית הלל" במכללת ספיר, בגאווה.

 

הקבוצה אפילו הפיקה קטלוג אומנותי ל"חֶבְרָה בָּעָם", על רקע נופי המיגוניות של שדרות. "המוצרים העודפים והחד-פעמיים שאנו צורכים, נהפכים בסופו של יום לזבל הנערם כאבן שאין לה הופכין, ומאיים על איכות החיים של הדורות הבאים", מוסיף מצליח.  

 

"הישן שלך הוא החדש של האחר"

מטרתו של המסע הנוכחי הוא להקים מרכז יד שנייה ראשי במכללה האקדמית ספיר. "כל הרווחים מהמרכז יופנו אך ורק ליוזמות קהילתיות", מבהיר מצליח. "עם הרווחים האלה יוכלו סטודנטים לפתח יוזמות קהילתיות במקום בו הם גרים, באזור שדרות ושער הנגב, ובצורה זו להרגיש שהם חלק מהמקום. כל אחד מוזמן להשתתף בפרויקט בעצם זה שהוא מביא דברים ישנים, מוזמן לרכוש דברים יד שנייה במחיר סמלי, ולהניע בעצמו יוזמות קהילתיות באמצעות הקופה הקהילתית שאנו יוצרים".

 

כל העבודה ב"חברה בעם" נעשית בהתנדבות. "מרכז יום לקשיש", השוכן במכללת ספיר,

נרתם לתפור ולהטליא בגדים ולתקן רהיטים וחפצים כדי להשמישם למכירה במרכז. גם תלמידי בית ספר התיכון "שער הנגב" יקחו חלק במיון וארגון חפצים, וישולבו בעשייה קהילתית סביבתית ששמה דגש על מחזור. הקבוצה יצרה קשר עם חברות הממחזרות מוצרי חשמל, ותעביר אליהן את העודפים שיאספו. הבגדים, החפצים והרהיטים ימכרו בשקלים בודדים.

 

"זה משהו שאני חולם עליו כבר הרבה שנים. החלטנו לעשות משהו אחר, להשמיע קול אחר משדרות, משהו מיוחד וחדשני. ליצור יצירה חברתית שלא קיימת בינתיים, שתחבר את שדרות לא רק לקסאמים אלא גם למותג קהילתי. ליצור קואופרטיב קהילתי המבוסס על מחזור ביד שנייה", מסכם מצליח. "בקרוב אנו שואפים להקים מרכזים דומים גם בשדרות ובנתיבות".

 

כדי לתרום בגדים, כלי בית, ספרים בכל השפות, חפצי אומנות, רהיטים, צעצועים ומשחקי ילדים, שטיחים, וילונות, תמונות, ציוד מחשב, וכל חפץ שכבר אין לכם צורך בו, ניתן לפנות לקבוצה בדוא"ל hillel@sapir.ac.il, והם יגיעו ויאספו את החפצים.

 

המסע יתקיים במרכז ודרום הארץ , ביום רביעי, 13 באוגוסט 2008. לפרטים:  hillel@sapir.ac.il.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במסע הראשון
צילום: אפרת בירקין
מחסן החפצים שנאגרו
צילום: איל מצליח
הסטודנטים במסע הראשון
צילום: אפרת בירקין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים