שתף קטע נבחר

מטיילים בנחל תנינים

נחל תנינים הוא נחל האיתן האחרון שנותר במישור החוף ואפשר לטייל בחלקים שונים שלו, במסלולים המתאימים לכולם, בינות לצמחייה ולבוסתני הפרי. התנינים, אגב, כבר מזמן אינם

נחל תנינים, הוא אחרון נחלי האיתן שנותרו במישור החוף שממשיך לזרום באופן טבעי ממעיינותיו ועד הים, כל השאר, נכלאו בצינורות. בעבר הוזרמו מעיינות הנחל באמות ובמנהרות אל קיסריה. אל חשש, התנין האחרון ששהה בנחל ניצוד בתחילת המאה הקודמת והיום נותר רק השם.

 

הנחל מנקז את מורדותיו המערביים של רמת מנשה אל הים התיכון. אורכו כ-25 ק"מ והוא הנחל היחיד במרכז מישור החוף שמימיו לא זוהמו בצורה רצינית על ידי ביוב ושפכי תעשייה. בשנים האחרונות, קרן קימת לישראל ביחד עם המועצות האזוריות ורשויות הניקוז, שיקמו מקטעים לאורך הנחל.

 

אנו נביא בפניכם הצעות לטיולים לאורך מקטעים שונים של גדות הנחל, בנוף של צמחיית מים, עצי אשל, שיחי מלוח, קנה, סמר, שיחי צבר ובעיקר פטל קדוש, שבימי הקיץ החמים מניב את פירותיו האדומים והחמצמצים. כל זאת בינות שדות חקלאיים ובוסתנים של עצי פרי. 

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: מישור חוף הכרמל - רמת מנשה, למרגלות חוטם הכרמל.

 

מתאים לטיולים: כל המשפחה בכל השנה, 3-4 שעות ובהתאם לעניין. אין התאמה למוגבלים בתנועה.

 

אורכי המסלולים המומלצים: מסלול לרכבי שטח 4X4 - גבעת הרקפות (גלעד) עד לאגן ההיקוות של הנחל בפארק רמת מנשה כ-4.5 ק"מ; מסלול לרכב פרטי (סימון כחול) - מגבעת הרקפות על גדות הנחל למושב עמיקם וההר העגול עד למפגש הנחל עם כביש מס' 6 - גשר עמיקם (בבנייה) באורך של 4 ק"מ לערך.

 

טלפונים ודמי כניסה: הכניסה לגן לאומי נחל תנינים בתשלום. שעות פתיחה: 8-17, 04-6265151.

 

חניוני נופש: ההר העגול - בסמוך למושב עמיקם, שולחנות לפיקניק ומתקני מנגל.

 

הערות: בפארק רמת מנשה אין לרדת מהשבילים המסומנים - השטח הינו בחלקו שטח אש. אין לשכשך במי נביעות הנחל, כמו גם בשמורת הטבע "עיינות תמסח" והגן הלאומי.

 

אתרים נוספים בסביבה: מעגן מיכאל, גן לאומי קיסריה, פארק רמת מנשה, פארק ז'בוטינסקי בשוני, ניחוחות כרמים, בשמים והדרים במושבה בנימינה, רמת הנדיב.  


אחרון נחלי האיתן. נחל תנינים (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

יוצאים לדרך

מסלול 1: נטייל ממעלה נחל תנינים, כ-3 ק"מ מדרום מזרח לקיבוץ רמת השופט, מעט מדרום לעין כפר, בפארק רמת מנשה עד לכביש 672, בסמוך לגבעת הרקפות שליד קיבוץ גלעד. מסלול המתאים למטיילים ברכבי שטח 4X4 (מומלץ לטייל בכיוון ההפוך, דהיינו, מגלעד לפארק רמת מנשה).

 

המסלול מתחיל משביל הכניסה לגבעת הרקפות בפארק רמת מנשה, מהכביש העולה לקיבוץ גלעד (אבן יצחק) (מס' 672). על גבעת הרקפות ישנו שביל הליכה המתאים לכל גיל ואפשר לראות רקפות בתחילת החורף. מכאן ניסע ברכב בדרך נוף הראשית-מזרחית של הפארק, בשבילי עפר, אל לב ליבו של הפארק, לצד יובליו של נחל חלמית ונחל מסלול עד לאזור החורבות של עין כפרין, כ-3 ק"מ מדרום-מזרחית לקיבוץ עין השופט. שם נמצא ראשיתו של אגן היקוות נחל תנינים (במקום גשר "צרפתי" על האפיק שמימיו עוברים בעין מסלעים של הגשר).

 

חשוב לזכור כי אין לסטות מהדרך הראשית מכיוון שהאזור הוא שטח אש. נרד מדרך הנוף הראשית מערבה אל אפיק הנחל ואל בוסתני פרי של עצי תאנה, זיתים, שיחי צבר, פטל קדוש ורימון שניטעו כאן בשנות ה-90, עד שנגיע למעיין עין הכפר - מבנה בטון ובו נביעת מעיין ורהט להשקיית הצאן. במעיין מים בכל ימות השנה.

 

מסלול 2: מסלול לרכב פרטי - מגבעת הרקפות על גדות הנחל, דרך מושב עמיקם וההר העגול ועד למפגש הנחל עם כביש החוף (סימון כחול):

 

תחילת המסלול בצומת המושב גלעד (בגבעת הרקפות) בכביש 672. נוסעים מערבה בדרך עפר, דרך השדות החקלאיים לאורך גדת נחל התנינים המישורית. בין שדות הרימונים שבראשית הקיץ מתחילים להניב את פריים, ניתן להבחין במאגר המים פרחה, שנמצא על נחל התנינים העליון. המאגר קולט מי נגר עיליים בעיקר בחורף, ממים עודפים הזורמים מרמת מנשה. מסביבו יער פארק של עצי אלון התבור, כמו גם תצפיות נוף, ספסלי ישיבה ומסלולי הליכה ברגל. בתקופת החורף סביב המאגר שפע של רקפות ונרקיסים.

 

מכאן נמשיך בנסיעה עד למושב עמיקם. שם נסטה מנתיב הנחל ונעלה לתצפית ולחניון פיקניק בהר העגול, שקיבל את כינויו מצורתו העגולה. על ההר מסלול הליכה מעגלי העובר בין עצי אלון התבור והאלה האטלנטית. המסלול מוביל לתצפית היקפית יפה על כל האזור, ובעיקר על העמק של נחל תנינים שלמרגלותיו. המקום משמש כמקום מפגש של חניכי תנועת הנוער "הצופים".  


שמורת נחל תנינים (צילום: חוה בראון, קק"ל)

 

נרד מההר ונשוב לגדות נחל תנינים, שמעט מדרום למושב נחל תנינים פונה לכיוון דרום-מערב. קטע הנחל שוקם לאחר שאירעו במקום הצפות (במקום שלט חום). בעתיד מתוכנן לעבור במקום שביל אופניים מוסדר לאורך גדת הנחל. מכאן נמשיך בנסיעה על גדות הנחל, שאותו ניתן לזהות על פי סבך הצמחייה שלו והמים שמדי פעם מבצבצים בו, אל התחברות הדרך עם כביש מס' 6 - שכעת נמצא בסלילה.

 

מכאן ניסע עם הרכב לכיוון ניקבת המים בפארק אלונה בכביש 653. לאורך שלוחת ההר ניתן לראות את החציבה בהר של ניקבת המים באורך של 4 ק"מ, שהיא חלק ממפעל אספקת המים לקיסריה הרומית. הניקבה חצובה בסלע קירטון על גבי תשתית של חרסית אטימה לחלחול, ופירים חצובים יורדים אליה מפני השטח.

 

כ-2 ק"מ מצפון-מזרח למושב אביאל, בנוי לרוחב הנחל סכר בטון, המטה את מי שיטפונות החורף של הנחל אל תעלה גדולה. במקום שלט גדול של מקורות ובו הסבר על מפעל "נחלי מנשה". המפעל אוסף את מי השיטפונות מארבעה נחלים היורדים מרמת מנשה - תנינים, עדה, ברקן ומשמרות, ומעבירם אל תעלת הטייה שממנה מוזרמים המים למאגרי שיקוע וחלחול בחולות קיסריה. המים מועברים להחדרה ללא השקעת אנרגיה, בכוח הגרביטציה ונשאבים מן המאגר התת קרקעי של אקוויפר החוף למערכת האזורית והארצית.

 

ביקור בשמורת "עיינות תמסח": זוהי פינת חמד ובה ברכה טבעית - שרידי שמורת טבע, שבימים עברו נביעתם בתוספת מי נחל התנינים היו הגורמים העיקריים להיווצרות ביצות הכאברה מאחורי רכס הכורכר (היום קיבוץ מעגן מיכאל). בשנת 1922 רכשה פיק"א את השטח, והחלה מייבשת את הביצות. תהליך הייבוש כלל את איתור הנביעות, הכנסת המים לצינורות חרס, והובלתם משם באמצעות תעלות שנחפרו אל נחל תנינים, ודרכו אל הים התיכון. המבצע, שלקק"ל היה בו חלק, הופעל בהדרגה עד לשנת 1936 ושינה כליל את הנוף הטבעי. מפלס מי התהום ירד, ונופי הביצות הפכו לשדות מעובדים.

 

ומדוע תמסח? כי בקרקעיתה נמצאו בראשית המאה ה-20, שיני תמסח, עדות לתניני היאור שחיו באזור. בתוך המים ישנם סרטנים ודגי שפמנון. מסביב, עצי אשל ואיקליפטוס, שיחי קנה מצוי ושפע של שיחי הסמר והפטל הקדוש. מבין סבך הצומח תוכלו להבחין בעופות מים, ציפורי שיר ויונקים קטנים. המקום כמובן אסור לרחצה!


עינות תמסח - אסור לרחצה (צילום: חוה בראון, קק"ל)

 

שמורת טבע נחל תנינים (כניסה בתשלום): בשמורת הטבע קיימים שני מסלולים מעגליים. האחד, מסלול הסכר, העובר בין מתקני המים הקדומים, ליד טחנת הקמח המשוחזרת, ממשיך על פני הסכר וחוזר דרך גדות הנחל אל מגרש החניה. המסלול השני, מסלול הנחל, העובר בצד נחל עדה ונחל תנינים ומתפצל ממסלול הסכר עד לשפך הנחל לים (בכניסה ניתן להצטייד בעלון מידע מפורט).

 

כיצד מגיעים

אל ראשית מסלול רכבי השטח בקיבוץ גלעד מגיעים ממחלף אליקים בכביש 672.

 

אל "עיינות תמסח": המעיינות נמצאים ממערב לכרמל, בין שני כבישי האורך (כביש 4, וכביש 2 לחיפה) כ-1 ק"מ מזרחית לקיבוץ מעגן מיכאל ובתוך שדות התירס, מיד לאחר הכניסה לקיבוץ מעגן מיכאל, בצומת שעל כביש 4, יש לפנות מערבה, לחצות פסי רכבת, ולפנות מיד שמאלה לדרך עפר המקבילה לכביש וצמודה לפסי הרכבת. המעיינות נמצאים בסבך מטעי הבננות (יש שלט ירוק הנחבא בין שיחי הפטל הרבים).

 

אל שמורת נחל תנינים: על כביש 4 לכיוון צפון, סמוך למעגן מיכאל, פונים לכיוון ג'אסר א-זרקא. נוסעים על כביש חד מסלולי כ-1 ק"מ על פי השילוט, ופונים ימינה על כביש-גשר מעגלי עד הכניסה למתחם שמורת טבע נחל תנינים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמת המים בנחל תנינים
צילום: שרה גולד
מפעלי נחל מנשה
צילום: חוה בראון, קק"ל
מומלצים