שתף קטע נבחר
 

הח"כים צוחקים עלינו

לקראת סיום מושב הכנסת הגדילו חבריה לעשות ולהעביר חוקים שזיכו אותם בכותרות גדולות, אך יישומם לא מעשי

בימי מושב הקיץ האחרונים של הכנסת, העבירו חבריה חוקים שונים ומשונים רק בגלל שהם יכולים. רוב החוקים ראויים ונכונים, אבל לכולם ובמיוחד למי שיזמו אותם, ברור שאין להם סיכוי להתממש. נדמה שחברי הכנסת משתמשים בקריסת המערכות הפוליטית כדי לקבל כותרת ולשפר את מצבם לקראת הפריימריז הצפויים.

 

הארכת חופשת הלידה והכרה בהוצאות בגין גידול ילדים לצורך מס הן שתי הצעות חשובות מאוד. הן חשובות כל כך שלא ראוי היה להעבירן כמחטף, רק בגלל שאפשר.

 

את חברי הכנסת מהאופוזיציה עוד אפשר להבין כשהגישו הצעות שכאלה. האופוזיציה בישראל הפכה לכלי ניגוח של הממשלה בכל מצב ובכל מקרה. חברי הכנסת מהליכוד, שהיו חברי כנסת גם בימיו של נתניהו כשר אוצר הרי לא היו חולמים להעביר חוקים שכאלה אילו היו חברים בקואליציה, אבל כחברי אופוזיציה הכל כשר ובתנאי שיקבלו את הכותרת המתאימה בעיתון.

 

אך את חברי הקואליציה אני ממש לא מבינה: הרי הם למעשה חלק מהממשלה גם אם אין להם תפקיד ביצועי בה. נדמה שהם לא הבינו את מקומם ותפקידם בתוכנית הפוליטית הגדולה. גם הם בעיקר שואפים לעוד כותרת, גם אם קצרת ימים.

 

חמורה במיוחד העובדה שחברות כנסת שרוממות זכויות הנשים בגרונן, פועלות באופן שבסופו של יום יפגע בנשים אותן הן אמורות לייצג, גם אם יעניק להן עצמן חשיפה קצרת מועד. חוק הכרה בהוצאות בגין גידול ילדים הוא ראוי וחשוב, ואם אכן יתממש יכול להיות מנוף משמעותי לסייע לנשים בעלות השכלה ומקצוע לשמור על מעמדן המקצועי ומכאן על מעמד הנשים כולו. אלא שלחוק כזה יש גם משמעויות נוספות.

 

על מנת לקבל את ניכוי המס הרי שיש להגיש קבלות. משק בטיפול בילדים ברובו אינו מוסדר, רוב הנשים הן שכירות כך שעכשיו יזדקקו לסיוע רואה חשבון לצורך הגשת הקבלות. מס הכנסה צריך להיות ערוך מערכתית לקלוט את הפניות הרבות ולטפל בהן בזמן סביר. חברי הכנסת שיזמו את החוק יודעים היטב שלא רק שסביר שהוא ייקבר שנים ארוכות במסגרת חוק ההסדרים, אלא שגם אם מסיבה כלשהי יעבור הרי שאין לו משמעות של ממש עד להסדרת השלכותיו האחרות.

 

ונניח שהחוק יעבור, איך דואגים הפמיניסטים הגדולים האלה לזכויות המטפלות והבייביסיטר? מי יסביר ויסייע לנשים שאינן בעלות מקצועות חופשיים וממילא משתמשות בשירותי ייעוץ מס לקבל את המגיע להן? כל זה לא ממש מעניין את חברי הכנסת. העיקר שקיבלו כותרת.

 

גם חוק הארכת חופשת הלידה ראוי ונכון, גם הוא פועל לטובת נשים המעוניינות להיות אמהות ללא צורך לוותר על קריירה. אלא שהחוק עבר ימים ספורים לאחר שהתבשרנו על כוונת האוצר לקצר את חופשת הלידה באמצעות חוק ההסדרים, מעין "עז" שהכניס האוצר מתוך כוונה לוותר עליה כחלק מהמאבק על התקציב. התוצאה תהיה שהמציאות לא תשתנה, חופשת הלידה תשאר ממש כמו שהיתה, אז מה הרווחנו? עוד כותרת עבור כמה חברי כנסת.

  

אך אפשר גם אחרת. דוגמא לחקיקה חברתית אחראית היא חוק הדיור הציבורי שהצליח להעביר רן כהן, לאחר שנים של הקפאה במסגרת חוק ההסדרים. כהן, שלא ראה מול עיניו רק הזדמנות לפרסום אלא בעיקר מטרה חברתית חשובה, נלחם יותר מעשר שנים על אישור ומימוש החוק. כפרלמנטר ותיק הוא ידע שחוקים בעלי משמעות תקציבית וממסדית חייבים תמיכה ממשלתית ולכן פעל להגיע להסכמות עם שר האוצר ושר השיכון. כהן מצידו זכה ובצדק לכותרת עיתונאית אבל בעיקר לשינוי חברתי אמיתי שיירשם על שמו.

 

כל 120 חברי הכנסת נבחרו על מנת לייצג את הציבור הישראלי וכנבחרי ציבור חובתם לפעול באחריות ומתוך מחשבה. לא לרוץ אחר כותרות מזדמנות.

 

תמי מולד-חיו, הפורום לאחריות חברתית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים