שתף קטע נבחר

בשורות טובות לציפורים

חוקרים ישראלים ואמריקאים גילו את הנגיף שגורם למחלת התרחבות קיבת הבלוטות, הממיתה ציפורים

מחקר חדש, אותו ערכו חוקרים מארה"ב ומישראל, הצליח סוף-סוף (לאחר 30 שנות חיפוש) לזהות את הגורם, העומד ככל הנראה מאחורי מחלת התרחבות קיבת הבלוטות (Proventricular Dilatation Disease). המאמר המציג את תוצאות המחקר, התפרסם בחודש אוגוסט בכתב העת המדעי Virology Journal ויהיה זמין לקריאה באינטרנט בקרוב. PDD הינה מחלה התוקפת ציפורים מסוג ארות (Ara) וגורמת, ברוב המכריע של המקרים, למוות של הציפור החולה.

 

מחלת ה- PDD תוארה לראשונה בראשית שנות השבעים, בארות שיובאו מבוליביה לארה"ב ולגרמניה. המחלה מתבטאת בפגיעה במערכת העצבים של הציפור, בייחוד בעצבים האחראים על תנועתיות מערכת העיכול, אך גם במוח, בחוט השדרה ובעצבים היקפיים אחרים. סימני המחלה הקלאסיים הם אבדן משקל ניכר, שלשולים והקאות. חלק מהציפורים מראות בנוסף סימנים של סחרחורת ואבדן שיווי משקל.

 

במשך שנים ארוכות הצטברו עדויות לפיהן מחלת ה-PDD מדבקת, ונגרמת כנראה על ידי נגיף. למרות זאת, יותר מ- 30 שנות מחקר לא הצליחו לזהות את הנגיף. המחקר הנוכחי, התבצע בו זמנית בישראל ובארה"ב. במהלכו נאספו דגימות מתוכים חולים וכאלו שאינם חולים במחלה, בארה"ב ובישראל. מדגימות הרקמה שנאספו, הופק RNA, שנשלח לאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. שם נבדקו, הדגימות על ידי טכנולוגיות הנמצאות בחזית המחקר הגנטי.

 


הישועה לציפורים בדרך (צילום: גטי אימאג' בנק)

 

החוקרים גילו קבוצת נגיפים חדשה לגמרי ממשפחת נגיפי ה- Borna. נגיפים ממשפחה זו מוכרים כגורמים למחלות עצביות בעיקר בסוסים ובכבשים, אך הנגיפים שנמצאו עתה, להם העניקו החוקרים את השם Avian Borna Viruses) ABV), דומים לנגיפים של חיות המשק רק בכ- 64% מרצף ה- RNA שלהם. נגיפי הבורנה החדשים (5 טיפוסים שונים) נמצאו בכ- 70% מהציפורים החולות שנבדקו, ואף לא בציפור בריאה אחת. בדיקה סטטיסטית הראתה קשר חזק ביותר בין קיום המחלה ובין מציאות הנגיף. עובדה זו, יחד עם כך שמדובר בדגימות משתי יבשות שונות ומרוחקות, הופכת את הנגיפים החדשים לחשודים העיקריים בגרימת מחלת ה- PDD.

 

"קשה לתאר את ההתרגשות ותחושת הסיפוק שאני חש היום, לקראת פרסום תוצאות המחקר" אמר ד"ר עדי גנץ, יוזם המחקר. "במשך זמן ארוך, וגם כיום, היה פרויקט ה- PDD לתחום העניין המחקרי העיקרי שלי, מעין דיבוק. לא בכל יום זוכה אדם להגשמה כזו של חלום". גנץ, מומחה לרפואת ציפורים ובוגר התמחות ברפואת חיות אקזוטיות, החל במחקר באוגוסט 2005. בהדרגה יצר קשרים עם גורמים אקדמיים שונים, בארץ ובחו"ל.

 

בחלק הישראלי של המחקר השתתפו ד"ר אבישי לובלין, ד"ר שרה מכאני וד"ר יגאל פרנושי מהמכון הווטרינרי ע”ש קימרון. בצד האמריקאי הובל המחקר ע"י דוקטור איימי קיסטלר (Amy Kistler), פוסטדוקטורנטית ,במעבדות של ד"ר דון גאנם (Don Ganem) וד"ר ג'וזף דה-ריסי (Joseph DeRisi) מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. כמו כן השתתפה במחקר ד"ר סוזן קלוב (Susan Clubb) מומחית אמריקאית ידועה ברפואת תוכים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים