שתף קטע נבחר

הצדק עיוור: עובדים נכים מקבלים משכורת 'נכה'

אפילו העובדה ששכרם עומד על שליש משכר המינימום, לא מרתיעה את עובדי מפעל "רכיבים" המייצר רכיבי אלקטרוניקה, מלייחל ללקוחות נוספים שידרשו את שירותיהם. הם מחפים על נכותם במיומנות, מקצועיות ומוטיבציה, ולמרות האפליה כלפיהם, חשוב להם לא להצטייר כמסכנים. רק דבר אחד הם מבקשים - עבודה

מפעל "רכיבים", מעסיק פועלים עיוורים בפסי ייצור של הרכבות אלקטרוניקה תקשורת ומארזים, ומוצרים רפואיים עבור חדרי ניתוח. המפעל הממוקם בקריית חיים, הוקם ב-1988 ושגשג בשנים הראשונות לקיומו. לאחרונה איבד המפעל את אחד מלקוחותיו הגדולים שנקלע לקשיים כלכליים, וכעת העיוורים מוצאים עצמם כמעט ללא תעסוקה.

 

 

מוטיבציה גבוהה מאוד ומיומנות של שנים, מפצים על מוגבלות הראייה. מצפייה בעובדים בפעולה, ניתן לראות כיצד מוגבלות הראייה אינה משפיעה על קצב העבודה, המותאמת בדיוק לנכות העובדים. "בשורה התחתונה הלקוח אינו חש כלל במוגבלות האנשים האחראים על הייצור", מסביר אבי שנייבאום מנהל המפעל. "למרות זאת יש סטיגמה שמוטחת בי שוב ושוב 'איכות ונכות לא הולכים ביחד'", הוא מוסיף בתסכול. "אמנם מחמיאים לי על כך שאנו מעסיקים עיוורים - אבל כשזה מגיע ל'ביזנס' כולם נעלמים. כולל גורם שחילק הבטחות שעודדו אותנו לשדרג את המפעל, ובסוף שום דבר".

 

'איכות ונכות לא הולכים ביחד'

ההתעקשות על יציאה לעבודה, והרצון לעבוד לאורך יותר שעות במהלך היום, עלול להראות מוזר, בעיקר לאור העובדה שהעובדים, יצרניים ככל שיהיו, מקבלים משכורת של 6.80 שקל לשעה. "אם שכר המינימום לאדם בריא הוא 22 שקל לשעה, מקבל העיוור משכורת של פחות משליש", אומר אבי שנייבאום המנהל. "נכון שיש הטבות כגון שכר עידוד פרמיה ודמי ליווי, אבל גם עם כל אלה העיוור מקבל הרבה פחות משכר המינימום".

 

ההחלטה לגבי שכרם הזעום, נובעת לדבריהם, מהיותם מופלים לרעה על ידי משרד

העבודה והרווחה, הקובע שהם אינם זכאים לשכר מינימום אלא למשכורת הנחשבת להשלמת הכנסה בלבד. תגובת משרד הרווחה לא שפכה אור רב על התמונה העגומה: "תעסוקה מוגנת נועדה לאנשים עם מוגבלויות לרבות עיוורים אשר אין ביכולתם להשתלב בשוק התעסוקה החופשי, ועל כן מערכות הרווחה מקימות להם מפעלים מיוחדים אשר עיקרם שיקום ומתן תעסוקה. ולא נדרשת מהם בכל דרך יעילות כלכלית או תפוקות כלכליות אשר בגינן ניתן לשלם שכר". כתבה הדוברת, וחתמה במשפט המעביר את האחריות  למחוקק, "המחוקק אשר עסק בנושא שכר המינימום התייחס בחוק עצמו ואשר על כן הוא פטר את המפעלים המוגנים הללו מתשלום של שכר המינימום".

 

למרות התפיסה המפלה, עובדי המפעל מתעקשים להיות יצרניים "האנשים האלה רעבים לעבודה וכמה שיותר, הם אינם רוצים שום טובות אלא לעבוד במשמרת מלאה ולהביא פרנסה הביתה". מסביר שנייבאום המועסק כשכיר במלכ"ר, ומשמש להם לפה: "מראש שוללים אפשרות שהתוצרת שלהם תהיה משמעותית, וזה מתבטא ביחס אליהם ובמשכורת המחפירה שנקבעה בגלל היותם נכים".

 

במכתב שנשלח למערכת ynet טרם פרסום הכתבה, היה חשוב לעובדים לא להצטייר כ"מסכנים". הם הדגישו שאינם מבקשים רחמים וכל שהם מבקשים הוא תעסוקה מספקת. חשוב להם לשמור על מקומם במפעל והם מניחים שיהיה עבורם כמעט בלתי אפשרי למצוא מקום עבודה אחר במידה ויקרה הגרוע מכל והמקום ייסגר.

 

"חשוב להבין שוב שהם עושים עבודה ככל האדם. התאמנו את המפעל עבורם ורואים את זה בתפוקה המצוינת שלהם, מוסיף שנייבאום. "עד היום לא היה משהו שלא הצלחנו לעמוד בו מבחינת קו ייצור של הרכבות, ואני קורא מעל במה זו לכל גורם המעורב בהיי- טק, ליצור קשר כדי שנוכל שוב למלא את פסי הייצור ולתת תעסוקה לאנשים הנפלאים הללו".

 

חברות המעונינות לקבל פרטים נוספים על המפעל ותוצריו, מוזמנים להתרשם מאתר המפעל  או לפנות לדוא"ל  rechivim@migdalor.org.il.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלב נחייה מנומנם, חלק משגרת&nbsp;העבודה במפעל</STRONG>
צילום: שי רוזנצוויג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים