שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חברת החשמל: כמה זמן לוקח להקים מחסן?

אפר הפחם שנוצר בתהליך ייצור החשמל נחשב "אבק מזיק". כבר ב-1997 התחייבה חברת החשמל לאחסן את ערימות האפר במחסן מיוחד אבל הערימות עדיין חשופות. חברת החשמל: המכרז להקמת המחסן מתעכב אבל יש מעט מאוד אפר וגם הוא לא מרחף

כמה זמן צריכה חברת החשמל כדי להקים מחסן שבו תאחסן אפר פחם מזהם? 11 שנים עברו מאז שהתחייבה לעשות זאת, והספירה עדיין נמשכת.

 

אפר פחם נוצר בתהליך שריפת הפחם לצורך הפקת החשמל בתחנות הכוח. החומר הפריך מכל יסודות המסוכנים לאדם, ונכלל לפיכך בתקנות "אבק מזיק" של המשרד להגנת הסביבה.

 

כבר בשנת 1997 הורתה המועצה הארצית לתיכנון ובנייה לחברת החשמל להקים בתחנת הכוח בחדרה מחסן לאפר הפחם, אך נכון להיום האפר ממשיך להערם בחצר התחנה, תחת כיפת השמיים וחשוף לרוחות. מהו הנזק הסביבתי שנגרם במשך כל אותן שנים? על כך אין לאיש תשובה ברורה. 

 

 

אפר הפחם מכיל תחמוצות סיליקה, אלומינה, ברזל וסידן - יסודות שבחלקם מסוכנים לאדם. כמות אפר הפחם הנוצרת בתהליך הפקת החשמל בישראל עומדת על כמיליון טונות בשנה. עד לשנת 1999, בהיעדר דרכי טיפול נאותות, הוטל רוב האפר לים באמצעות היתרים מיוחדים. פעולה זו הופסקה זו רק עם הצטרפותה של ישראל לאמנת ברצלונה להגנת הים התיכון.

 

שנתיים קודם לכן, ב-1997, פורסמה תוכנית המתאר הארצית מספר 10, שכללה דרישה להקמת מחסן לצבירת האפר בתחנת הכוח "אורות רבין". על פי הסיכום המקורי, התחייבה חברת החשמל להקים מתקן פתוח לאחסון האפר, בקיבולת של כ-20 אלף טונות. בהמשך הוחלט בחברת החשמל להקים מתקן סגור, עם קיבולת של 30 אלף טונות.

 

למה הנושא לא טופל עד כה?

במשך השנים, כשערימות גדולות של אפר נצברו בשטח התחנה, היה מדובר במטרד סביבתי משמעותי. הנחמה היחידה בסיפור היא העובדה שבמשך השנים החלה חברת החשמל לשווק את האפר לצרכי תשתית ובנייה, וכמות האפר בתחנה פחתה באופן משמעותי.

 

ובכל זאת, על-אף השיפור שחל בשנים האחרונות, לא ברור מדוע מתעכבת בניית המחסן לאפר במשך יותר מעשור, ולא ברורה גם התנהלותם האיטית והרופסת של כל הגורמים הנוגעים בדבר, שהיו אמורים לכפות על חברת החשמל למלא את התחייבותה החוקית.

 

באיגוד ערים שרון-כרמל לאיכות סביבה אומרים כי במשך השנים שבו והעלו את נושא אחסון האפר במסגרת ישיבות הדרג המקצועי הארצי. במכתב ששיגרו לחברת החשמל בנושא, ציינו באיגוד ערים כי הקמתו של המתקן אמורה היתה להתחיל בשנת 1997 וכי במשך כל התקופה מאז חוזר האיגוד ומתריע על נושא זה.

 

מנכ"ל האיגוד ירוחם לקרץ ויושב הראש אילן שדה, המשמש גם כראש המועצה האזורית מנשה, ציינו כי חברת החשמל התחייבה להקים את המחסן וכי בכוונתם לדאוג שההבטחה תתמלא. "לא ניתן שתושבי האזור יסבלו".

 

מחברת החשמל נמסר: "בתחנת הכוח 'אורות רבין' לא מצטבר אפר מרחף אלא רק אפר תחתית שאינו מתפזר". בחברה אישרו כי הם מחויבים על-פי חוק להקים מתקן פתוח לאחסון אפר פחם מרחף, עד 20 אלף טונות, וציינו כי לאחר בדיקה הוחלט להקים מתקן סגור וגדול יותר, שיאפשר שליטה בניהול החומר ללא התערבות אנושית.

 

עוד אמרו בחברת החשמל כי לפני שבועות אחדים קיבלה החברה, במסגרת הליך המכרז, שתי הצעות להקמת מתקן סגור אולם ההצעות, שעלותן עשרות מיליוני דולרים, יקרות בשיעור ניכר מהמקובל בעולם. "על מנת שהחברה תמשיך בהליכי רכישת המתקן הוארך המכרז בשישה חודשים. בתוך כך תיבחן הקמת מתקן לאחסון פחם פתוח כנדרש בחוק.

 

בחברת החשמל מדגישים כי גם ללא המתקן האמור, החברה מונעת כל הזמן את פיזור האפר בסביבת תחנת הכוח.

 

במשרד להגנת הסביבה סרבו להגיב לכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין אפר מרחף. תחנת הכוח אורות רביו בחדרה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים