שתף קטע נבחר

ביניש מקדמת הקמת בית משפט ארצי לערעורים

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, הורתה על בחינת אפשרות להקמת ערכאה שיפוטית רביעית. הרעיון אינו חדש - ונתקל בעבר בהתנגדויות של שופטים החוששים למעמדם - ומקור משפטי בכיר אמר ל-ynet כי משמעות המהלך הנוכחי היא שבית המשפט העליון יהפוך לבית משפט לחוקה

בעקבות העומס המוטל כיום על מערכת המשפט בישראל, מנחה נשיאת בית משפט העליון, השופטת דורית ביניש, עבודת מטה במגמה לבחון אפשרות להקמת ערכאה שיפוטית רביעית, שתפעל כבית משפט ארצי לערעורים. מדובר ככל הנראה בבחינה ראשונית מעשית של המהלך, שכן הקמת ערכאה רביעית טעונה הליכי חקיקה בכנסת.

 

לפי הרעיון המתגבש אצל ביניש, יעסוק בית משפט הארצי בערעורים על פסקי דין של בתי המשפט המחוזיים, בנושאים אזרחיים ופליליים. ניתן יהיה לערער לבית משפט העליון על החלטות בית משפט הארצי לערעורים ובשאלות המחייבות הכרעה משפטית עקרונית. הקמת בית משפט ארצי לערעורים והקמת ערכאה רביעית איננו רעיון חדש - הוא הועלה בעבר ואף הוקמה ועדה שבחנה את הנושא.

 

במרס האחרון התראיינה ביניש לבטאון לשכת עורכי הדין ואמרה כי ישנו עומס רב המוטל על מערכת המשפט בכלל ועל בית משפט העליון בפרט, הדן בכ-5,000 תיקים עיקריים בשנה ובסך הכל בכ-12 אלף הליכים בשנה. ביניש טענה כי בית משפט העליון לא בנוי לעסוק בכל כך הרבה ערעורים וכי לדעתה יש צורך ברפורמה מבנית, בדמות ערכאה רביעית של בית משפט לערעורים, כערכאת ביניים בין המחוזי לעליון.

 

ביניש סבורה כי הקמת ערכאה נוספת תאפשר קידום שופטים שראויים לכך, בכל הערכאות, וכן תיתן אפשרות לבית משפט לערעורים לקדם את שמיעת הערעורים ולבית משפט העליון להקדיש יותר זמן לדיון בסוגיות משפטיות שינחו את הערכאות השונות. ל-ynet נודע כי ביניש הטילה על בכירים במערכת המשפט לבחון שורה של נושאים הנוגעים לאפשרות הקמת ערכאה רביעית, הכוללים את דרך הפעולה של בית המשפט, מעמד השופטים שיכהנו בהרכבים ובחינת היחס בין הערכאות וסמכיותיהן.

 

מקור משפטי בכיר אמר ל-ynet כי משמעות המהלך היא שבית המשפט העליון יהפוך לבית משפט לחוקה.

"אם ביניש רוצה להקים בית משפט לחוקה, דרכי הבחירה של שופטיו חייבות להשתנות כמו שמקובל בכל בתי המשפט בעולם". מדוברות בתי המשפט נמסר, כי: "כפי שציינה נשיאת בית משפט העליון בעבר, יש בכוונתה לקדם את התוכנית להקמת ערכאה רביעית ובימים אלו נבדקת האפשרות לקידומה. הנשיאה התנגדה ועדיין מתנגדת להקמת בית משפט לחוקה".

 

רעיון הקמת בית המשפט לערעורים נתקל בהתנגדויות מצד שופטים רבים, ובעבר סיכלו נשיאי בתי המשפט המחוזיים רעיון זה. שופטי השלום והמחוזי שהתנגדו לרעיון הקמת ערכאה רביעית טענו, כי רפורמה זו תפגע פגיעה חמורה במעמדם של שופטי בית משפט השלום - שיהפכו לטענתם לעוזרים משפטיים. בנוסף טענו בעבר שופטי ונשיאי המחוזי, כי רעיון זה אף יפגע פגיעה במעמד בתי המשפט המחוזיים וכן לא יפתור שום בעיה, אלא רק יגרום להתארכות ההליכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. עומס על המערכת
צילום: AFP
מומלצים