שתף קטע נבחר

הספינות של פעילי השמאל הגיעו לעזה

שתי ספינות ועליהם פעילי שמאל הגיעו אחר הצהריים לחופי עזה, לאחר שישראל החליטה שהן יוכלו להגיע לעזה. פעילי השמאל התקבלו על-ידי מאות פלסטינים, שהתאכזבו מכמות המזון שהביאו האורחים. דובר החמאס אמר כי זו הוכחה שניתן לשבור את המצור על עזה

בסביבות השעה 18:00 (שבת) הגיעו לחופי עזה שתי הספינות שיצאו מקפריסין ועליהן פעילי שמאל. ישראל הודיעה מוקדם יותר כי הספינות יוכלו להגיע לרצועת עזה - כך מסר אחר הצהריים (שבת) ל-ynet סמנכ"ל תקשורת במשרד החוץ, אביב שיראון.

 

אריה מקל ממשרד החוץ ציין כי ישראל איפשרה את כניסת הספינות, "כדי למנוע פרובוקציה מתוקשרת היטב בלב ים. אנחנו יודעים מי נמצא בספינות ומה הן מכילות, ולכן נאפשר להן להגיע לחוף".

 

ג'ף הלפר, מרצה לאנתרופולוגיה לשעבר באוניברסיטת בן-גוריון ויו"ר "הוועד הישראלי נגד הריסת בתים", הוא היהודי-ישראלי היחיד שנמצא על סיפון האונייה "Free Gaza". הלפר סיפר ל- ynet על מטרת הפעולה: "המצור שהושת על העיר עזה הוא בלתי חוקי לפי החוק הבינלאומי מאחר וצביונו אינו בטחוני אלא כלכלי על אוכלוסיה אזרחית שלמה המונה מיליון וחצי אנשים ולא ייתכן דבר כזה".

 

הוא מסביר כי האקט אינו סמלי והכוונה הייתה לשבור את המצור כך שבעתיד לא תהיה עילה למדינה לסרב להגעת אוניות לעזה: "פתחנו ערוץ בין עזה לעולם החיצוני. לעזתי יש זכות מלאה להיות חלק מהעולם ולא לחיות בכלא. עשינו מה שממשלות לא עשו ולא רצו לעשות, התאחדנו אנחנו, האנשים הפשוטים, העם ושברנו את המצור".

 

העזתים יצאו לקדם את פניהם בים 

מאות תושבי הרצועה יצאו בצהריים ב-16 ספינות דיג כדי לקדם את פני 44 הפעילים מהתנועה לשחרור עזה, המגיעים מ-17 מדינות, בהן טוניסיה, גרמניה, ארצות הברית, ואחד מישראל. הפעילים דיווחו סמוך לשעה 12:30 כי רוב מכשירי התקשורת שבספינות שובשו. צה"ל הכחיש כי הוא מפעיל אמצעים אלקטרוניים נגדם.  


אחת הספינות עוגנת בחופי עזה (צילום: AFP)

 

ראמי קיזיה, פעיל הארגון בקפריסין, אמר אחר הצהריים שהקשר עם הספינות חודש: "כולם בסדר. הים מעט גבוה ומערכות הניווט אינן מתפקדות, אבל יש גיבוי".

 

יוסי לוי, דובר משרד החוץ לתקשורת ישראלית, ציין כי "ההגדרה 'פעילי שלום' אינה יאה לקומץ הפרובוקטורים, רודפי יחסי הציבור, שיזמו הפגנה פוליטית שמטרתה חיזוק משטר הזוועות של חמאס בעזה. כיצד מקדם מסע הזוי כזה את השלום? איזו תרומה יש במסע לקידום רעיונות של פיוס ופשרה? מאומה. סיוע הומניטרי ניתן להגיש לאוכלוסיה במעברים היבשתיים הרגילים, המוכרים היטב לארגונים הומניטריים אמיתיים ולא לתועמלנים מסוג זה".

 

מאות תושבים בעזה קיבלו את פניהם של פעילי השמאל בחוף. דובר חמאס, ד"ר סמי אבו-זוהרי, אמר כי הגעת הספינות היא הצלחה גדולה במאבק על שבירת המצור. הדובר אמר כי הגעת הפעילים מסמלת כי ניתן לשבור את המצור על הרצועה. גורם בחמאס אמר ל- ynet כי הפעולה מוצלחת, "אך אנו מקווים שהעולם הערבי והמוסלמי יפיק את הלקחים וילמד מאותם עשרות פעילים כיצד לנהוג, מכיוון שהם סיכנו את חייהם בלב הים למען תושבי הרצועה ונגד המצור, בעוד מצרים ממשיכה להיות חלק בלתי נפרד מן המצור על הרצועה - בעצם סגירת מעבר רפיח".

 

פעיל בעזה אמר ל-ynet כי הם התאכזבו מכמות המזון שהובאה בספינות מקפריסין. "הרבה אנשים חשבו שלספינות האלה תהיה תרומה ממשית בשבירת המצור ולא רק מהבחינה הפוליטית, אלא מבחינת הכנסת סחורות, ציוד, מזון ותרופות לרצועה - אולם משהתברר שהספינות האלה מכילות מעט מאוד מזון ובעיקר פעילים והזדהות פוליטית, היו אנשים שהתפנו מן החוף לאות אכזבה".

 

עם זאת, הנהגת החמאס והוועד נגד המצור ברצועה צפויים לערוך קבלת פנים רשמית לפעילים שהגיעו לעזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשט מקפריסין
צילום: רויטרס
פרופ' הלפר. שברנו את המצור
לורן בות', גיסתו של בלייר
צילום: AFP
מומלצים