שתף קטע נבחר

צפון קוריאה הודיעה: הפסקנו את השבתת הגרעין

בהודעה שפרסם משרד החוץ בפיונגיאנג נכתב כי מאחר שארצות הברית לא עמדה בהתחייבותה להסיר את צפון קוריאה מרשימת המדינות תומכות הטרור - החליטה המדינה הקומוניסטית להפסיק את השבתת מתקניה הגרעיניים, ואף תשקול אם לחדש את פעילותם

צפון קוריאה הודיעה היום (ג') כי הפסיקה את השבתת מתקניה הגרעיניים - ותשקול אם להפעיל מחדש את המתקן הגרעיני העיקרי במדינה הממוקם ביונגביון.

 

"החלטנו להפסיק לאלתר את פעילות השבתת הגרעין", אמר בכיר במשרד החוץ לסוכנות הידיעות הרשמית KCNA. בהודעת המשרד נכתב כי הליך השבתת המתקנים הופסק ב-14 באוגוסט. בהודעה ציין המשרד כי פיונגיאנג הודיעה על כך לחמש המדינות המשתתפות בשיחות הרב-צדדיות על פירוקה של צפון קוריאה מנשק גרעיני - סין, יפן, דרום קוריאה, רוסיה וארה"ב.

 

בהודעה שפרסם משרד החוץ בפיונגיאנג נכתב כי צפון קוריאה נקטה צעד זה מאחר שארצות הברית לא עמדה בהתחייבותה להסיר את המדינה מרשימת המדינות תומכות הטרור - הטבה שהובטחה לפיונגיאנג בתמורה להגשת הצהרה מפורטת על פעילותה הגרעינית. בתחילת החודש הבהירו בכירים בוושינגטון כי צפון קוריאה לא תוסר מהרשימה עד שתעביר לארה"ב פרוטוקול מקיף על כל פעולותיה הגרעיניות.

 

השבתת מתקני הגרעין בצפון קוריאה התבצעה בהתאם להסכם שהושג בין פיונגיאנג לבין שאר המדינות בשנה שעברה. צפון קוריאה סגרה את הכור הגרעיני העיקרי שלה ביונגביון. על פי ההסכם על התפרקותה מגרעין, המעניק לה הטבות דיפלומטיות וביטחוניות וסיוע באנרגיה, פוצצה פיונגיאנג את מגדל הקירור של הכור ופעלה להשבתתו. ביולי הגישה המדינה הצהרה על הפקת הפלוטוניום, אך לא הגיבה לטענותיה של ארה"ב על כך שסייעה לסוריה והעשירה אורניום באופן חשאי.

 

ביולי נחתם סבב שיחות נוסף בין הצדדים שנערך בביייג'ינג. אחרי שלושה ימי דיונים, החליטו המדינות המשתתפות כי צפון קוריאה תהרוס את מתקן הגרעין הראשי בתחומה עד לסוף אוקטובר. בתמורה, ארה"ב, סין ומדינות נוספות יעמדו בהבטחתן לסייע לה כלכלית. עם זאת, היו שהדגישו כי ההסכם אינו סופי, מכיוון שהיו עדיין אי הסכמות על פרטים טכניים.

 

משבר חמור - או הפעלת לחץ?

דעותיהם של הפרשנים על כוונותיה של צפון קוריאה היו היום חלוקות. יאנג מו-ג'ין, מרצה באוניברסיטת סיאול ללימודים צפון-קוריאנים כינה את הודעת משרד החוץ "חמורה מאוד", וטען כי ייתכן שמשמעותה היא שפיונגיאנג החליטה שלא לשאת ולתת עוד עם הממשל האמריקני של ג'ורג' בוש.

 

"אני חושב שזהו המשבר החמור ביותר שאליו נקלע הליך פירוקה של צפון קוריאה מנשק גרעיני מאז שנחתם ההסכם ב-13

בפברואר אשתקד", אמר יאנג. "ייתכן שמנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג איל החליט שלא לנהל משא ומתן עם ממשל בוש", אלא אם תסיר ארה"ב את פיונגיאנג מרשימת מדינות תומכות הטרור, הוסיף.

 

עם זאת, צ'ונג סונג-צ'אנג, פרשן אחר לענייני צפון קוריאה במכון סג'ונג בדרום קוריאה, אמר כי נראה שההודעה האחרונה נועדה רק להפעיל לחץ על וושינגטון להוריד את דרישותיה בנוגע להצהרה שאותה צריכה פיונגיאנג להגיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
המתקן ביונגביון. פעילותו תחודש?
צילום: איי אף פי
מומלצים