שתף קטע נבחר
 

האם אלצהיימר היא סוכרת במוח?

מתרבים הממצאים המחקריים לכך שבעיות בקליטת ההורמון אינסולין עשויות לגרום למחלות פרקינסון, אלצהיימר והנטינגטון

מאת: מלינדה ונר

 

כל חולה סוכרת, או מי שמכיר אדם החולה בסוכרת, מודע לחשיבותו של האינסולין. ההורמון עוזר לתאים לאגור סוכרים ושומנים לצורכי אנרגיה. כשהגוף אינו יכול להפיק די אינסולין (סוכרת מסוג 1) או כשאינו מגיב לאינסולין כראוי (סוכרת מסוג 2), מתפתחות בעיות לב וכלי דם מגוונות. אבל זה לא הכול: מחקרים מן הזמן האחרון מלמדים שאינסולין חיוני גם במוח. נמצא שאי תקינות הקשורה באינסולין מביאה למחלות של ניוון עצבי ובהן מחלות אלצהיימר, פרקינסון והנטינגטון. בין הממצאים החדשים נמצא גן הקשור בעיבוד אינסולין באזור בגנום הקשור למחלת פרקינסון.

 

בעבר סברו מדענים שאינסולין מיוצר אך ורק בלבלב ושאין לו קשר למערכת העצבים המרכזית. ואז, באמצע שנות ה-80, הבחינו כמה קבוצות מחקר בהורמון ובקולטנים המתאימים לו במוח. היה נראה שההורמון לא רק חוצה את המחסום שבין הדם למוח, אלא שהוא אף מיוצר, בכמויות קטנות, במוח עצמו. זמן קצר אחר כך גילו מדענים שלאינסולין תפקיד חשוב בלמידה ובזיכרון. נטילת אינסולין, בזריקה או בשאיפה, משפרת מיד את היכולת לזכור סיפורים ולבצע מטלות זיכרון. גם למידה מעלה את רמות האינסולין: במוחן של חולדות העסוקות במשימות של זיכרון מרחבי יש רמת אינסולין גבוהה יותר מאשר במוחן של חולדות השרויות במנוחה.

 

התצפיות האלה הביאו את הנוירו-פתולוגית סוזן דלמונטה ועמיתיה באוניברסיטת בראון לברר אם האינסולין שבמוח קשור למחלת אלצהיימר, המתאפיינת באובדן זיכרון חמור. הם השוו את רמת האינסולין ואת כמות הקולטנים שלו במוחות שנלקחו לאחר המוות מחולי אלצהיימר ומאנשים שלא לקו במחלה. רמת האינסולין בחלקי המוח המזוהים עם למידה וזיכרון הייתה גבוהה עד פי ארבעה בממוצע במוחות הבריאים, ומספר קולטני האינסולין היה גבוה בהם עד פי עשרה.

 


חולה סוכרת מזריק אינסולין, החולים המחלה נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה ללקות באלצהיימר (צילום: מיכאל קרמר)

 

"הדבר הבהיר שאפשר לסבול מבעיות הדומות לאלה של סוכרת רגילה, אבל רק במוח" אומרת דלמונטה, המכנה את האלצהיימר בשם 'סוכרת מסוג 3'. ומכיוון שרמת האינסולין במוח קשורה לאינסולין בשאר הגוף דרך המחסום שבין הדם למוח, הסיכויים שחולי סוכרת יפתחו אלצהיימר גבוהים יותר - פי שניים לפי מחקר מ-2002. חולי סוכרת סובלים גם מקשיי למידה וזיכרון יותר מכלל האוכלוסייה.

 

לא רק אלצהיימר, גם פרקינסון

 

דלמונטה ואחרים, ובהם הנוירו-אנדוקרינולוג איגנסיו טורס אלמן ממכון קחאל שבמדריד, מצאו גם זיקה בין אלצהיימר לרמות נמוכות של גורם גדילה דמוי אינסולין מסוג 1 (IGF-I) ושל הקולטן שלו. מדובר בחלבונים הדומים במבנה שלהם לאינסולין ולקולטן שלו בהתאמה, (עד שלפעמים נקשר אינסולין לקולטן של IGF-I, ולהפך). "העלנו את ההשערה שמחלת אלצהיימר נובעת מהידרדרות חריפה בתמיכה שמספק IGF-I לתאי המוח" אומר טורס אלמן.

 

כמה מחקרים חדשים מצאו זיקה בין אינסולין ו-IGF-I ובין מחלות פרקינסון והנטינגטון. שכיחות הסוכרת אצל חולי הנטינגטון גבוהה פי שבעה מן הממוצע בשאר האוכלוסייה, ולפחות מחצית מחולי הפרקינסון סובלים מבעיות במטבוליזם של גלוקוז. רוברט סמית', אנדוקרינולוג מאוניברסיטת בראון גילה לאחרונה חלבון הקרוי GIGYF2 שנקשר לקולטנים של אינסולין ו-IGF-I. כדי להיטיב להבין את תפקידו של GIGYF2, איתר סמית' את מיקום הגן שלו בדנ"א. במאמר בגיליון ה-11 באפריל 2008 של כתב העת האמריקני לגנטיקה של האדם דיווח סמית' שצוותו מצא את הגן "בדיוק באתר PARK11", שהוא אזור בכרומוזום מספר 2 הקשור בפרקינסון. אבל סמית' אינו יודע בוודאות מה חלקו של הגן הזה במחלה.

 

ואכן, אחת השאלות הגדולות שנותרו עדיין פתוחות היא איך בעצם מזיקים אותם שיבושים באיתותי האינסולין וה-IGF-I למוח. "הנושא הזה מכריע. אנחנו משקיעים מאמצים רבים בבירור העניין" אומרת דלמונטה. יש מדענים הסבורים שאינסולין קשור בייצורם של משקעים חלבוניים גדולים המצויים במוחותיהם של חולי אלצהיימר ופרקינסון. כשחשף סמית' תאי עצב לכמויות גדולות מן הרמה התקינה של GIGYF2, החלבון הצטבר בגושים גדולים שהמיתו את התאים. מחקרים אחרים מצאו שאינסולין מווסת את הייצור ואת הפירוק של החלבון אמילואיד ביתא, היוצר את המשקעים הדביקים במוחותיהם של חולי אלצהיימר.

 

אף שבינתיים אין איש יודע לפרטים איך הדבר מתרחש, מעטים המדענים בתחום המפקפקים בתפקידם המכריע של האינסולין וה-IGF-I במחלות ניוון עצבי. מדענים רבים עובדים על טיפולים שעשויים לתקן את תפקוד האינסולין ובכך להקל ואפילו למנוע ניוון עצבי. חוקרים הראו, לדוגמה, שתרכובות המשפרות את תגובת המוח והגוף לאינסולין מפחיתות את ההידרדרות הקוגניטיבית בשלבים המוקדמים של מחלת אלצהיימר. "זה מלהיב מאוד", אומרת דלמונטה, "טוב שיש לנו דרך כלשהי להילחם בזה".

 

מלינדה ונר היא כתבת עצמאית מניו יורק, הכתבה התפרסמה בגיליון אוגוסט של "סיינטיפיק אמריקן – ישראל "

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
כמה חוקרים כבר מכנים את האלצהיימר "סוכרת סוג-3"
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים