שתף קטע נבחר

עשרות חסידות מתו לאחר שנחתו בבריכות מלח

להקה של חסידות שעשתה דרכה לאפריקה נחתה בטעות בבריכות של מפעלי הים המלח. התוצאה: עשרות חסידות מתו מהתייבשות לאחר שלגמו מהמים המלוחים. "אנו מקווים שנוכל להבריח את הנותרות ולהציל את הפצועות", אומרים ברשות הטבע והגנים

טעות בניווט: להקה גדולה המונה מאות חסידות, שחלפה מעל ים המלח בעיצומה של עונת הנדידה מאירופה לאפריקה, נחתה בתוך בריכות המלח הדרומיות בשטח מפעלי ים המלח בחושבן שמדובר במים מתוקים. החסידות לגמו מהמים המלוחים, התייבשו וכמאה מהן מתו.

 

את נחיתת החסידות זיהו אמש (ג') סיירי הביטחון במפעלי ים המלח, ויצרו קשר עם פקחי רשות הטבע והגנים. "אם לא הם היו מעדכנים אותנו בזמן אמת, קשה היה לדעת על האירוע מאחר שמדובר באזור בעומק הבריכות", סיפר ל-ynet הראל בן-שחר, פקח אזור דרום ים-המלח והערבה הצפונית ברשות.  

 

הפקחים, מתנדבי יחידת חילוץ מעין גדי וערד ואנשי בית ספר שדה עין גדי, מיהרו למקום והחלו לנסות ולהוציא את החסידות מהמים המלוחים. "הייתה היענות גדולה של אנשים רבים שזרמו ורצו להגיע לעזור", אמר בן שחר. "מפעלי ים המלח העניקו לנו סיוע לוגיסטי מהיר בעזרת כבאית שהיתה אמורה לשטוף את החסידות, וציוד תאורה מאסיבי, אך כשהגענו למקום הבחנו בזוועה - מתוך להקה של כמה מאות חסידות, עשרות היו מתות בתוך המים".


חסידות מתות לחופי הבריכות (צילומים: הראל בן-שחר, רשות הטבע והגנים)

 

"מדובר במים בעלי ריכוז גבוה של מלח ומספיק שהחסידה רק תיגע במים, תכנס לתוכם או תלגום מהם, הדבר יגרום להתייבשות מהירה ולמוות", הסביר בן-שחר.

 

להערכת בן-שחר, דווקא הגעת כוחות הסיוע הבהילו את הציפורים. "מדובר בתא שטח גדול מאוד. חלק מהחסידות בלהקה ירדו לבריכות המים, ואחרות נכנסו לתרדמת לילה בקרבת הבריכות. ברגע שהגיעו כוחות למקום הן התעוררו, נבהלו ומספיק שקפצו מספר מטרים קדימה והן כבר היו בתוך המים המלוחים", הסביר. בהתייעצות עם מומחים הוחלט להפסיק את מבצע החילוץ על מנת שלא לגרום לנזק כבד בלהקה. "הצלחנו לחלץ מהמים כמה עשרות פגרים ואף מספר חסידות חיות, אך הן לא שרדו את הלילה".


 

מה גרם לחסידות לנחות דווקא בבריכת מלח? "סביר להניח שעומס החום הכבד ששרר אמש באזור הוא אחד מהגורמים לנחיתה המוקדמת. להקה חסידות שעושה את דרכה בחזרה מאירופה לאפריקה לא נתקלת במקורות מים רבים. כנראה שהן היו צמאות וברגע שהבחינו במקור של מים מנצנצים, החליטו לנחות בקרבתו ובתוכו", מעריך בן-שחר.

  

מחזה קשה

הבוקר הגיעו פקחי הרשות בסיוע של אנשי החברה להגנת הטבע למקום, והחלו לתצפת על החסידות. המחזה שנגלה לפניהם היה קשה. "החשיכה הסתירה פגרים רבים ולהערכתי, מדובר בכמאה חסידות שמתו כתוצאה מהנחיתה בבריכות המלח", מגלה בן-שחר.

 

"אנו ממתינים שמזג האוויר יתחמם והחסידות יחלו לחפש את הזרמים החמים וימשיכו בנדידה. המטרה שלנו היא להבריח את החסידות שלא נכנסו למים, כדי שנוכל להיכנס פנימה ולהציל את הפצועות ששרדו את הלילה", סיכם בן שחר. "אנו ערוכים ללכוד אותן ולהעניק להן סיוע רפואי ולאחר מכן נעבירן לשלוחות בית החולים לחיות בר".  

 

מדי שנה חולפות בישראל כ-600, אלף חסידות, המהוות כ-95 אחוז מהאוכלוסייה העולמית. אחד ממקרי המוות הבולטים שאירעו בשנים האחרונות היה באוגוסט 2004, כש-200 חסידות מתו כאשר הלהקה שלהן נחתה בטעות באזור בריכות החומצה של מפעל "רותם אמפרט" במישור רותם. החסידות הצמאות שנחתו באזור הבריכה שתו את המים הרעילים ורק בודדות שרדו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
חסידות מתות במישור רותם ב-2004
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים