שתף קטע נבחר

חשש גובר במערב: רוסיה תספק טילי נ"מ לאיראן

"סאנדיי טלגרף" מדווח כי במערב גובר החשש מפני האפשרות שרוסיה תספק לאיראן טילי קרקע-אוויר מתקדמים, שיכולים לשנות את כללי המשחק במזרח התיכון. לפי הדיווח, מוסקבה מתכננת ליצור משבר סביב העסקה, כדי לנסות למנוע את צירופן של גאורגיה ואוקראינה לנאט"ו

במודיעין האמריקני חוששים שרוסיה תספק לאיראן טילי נ"מ מתקדמים מסוג S-300 אם ארצות-הברית תפעל לצירוף גאורגיה ואוקראינה לברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו) - כך דיווח הבוקר (יום א') העיתון הבריטי "סאנדיי טלגרף".

 

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-300, עלולה להערים קשיים על חיל האוויר הישראלי במקרה של תקיפת אתרי הגרעין במדינה. המערכת - הידועה גם בכינוי SA-20 - יכולה לאתר מאה מטרות בו-זמנית ולירות על מטוסים במרחק של כמאה קילומטרים. "זו מערכת שמפחידה כל חיל אוויר מערבי", אמר לעיתון דן גור, יועץ במשרד ההגנה האמריקני, שציין כי הצבת המערכת באיראן "תשנה את המשחק".

 

לפי הדיווח, בכירים במודיעין האמריקני מאמינים שרוסיה מתכננת ליצור משבר סביב עסקה למכירת המערכת לאיראן, כדי לגרום למשבר דיפלומטי שיהווה אתגר בפני הנשיא האמריקני הבא, שייבחר בנובמבר ויושבע בינואר 2009.  

 

"המסר ממוסקבה ברור מאוד", אמר ג'ורג' פרידמן, מנהל חברת המודיעין הפרטית "סטרטפור". "הם אומרים - אם לא תפסיקו להתערב באזור ההשפעה שלנו, זה מה שנעשה. תימכו בצירוף גאורגיה ואוקראינה לנאט"ו ותראו S-300 באיראן. זה קלף מיקוח חזק מאוד וגורם מרתיע משמעותי בפני פעולות אמריקניות באזור. מוסקבה משחקת משחק אסטרטגי מאוד, המבוסס על האובססיה האמריקנית עם איראן". הוא ציין כי הצבת המערכת יכולה "להוות זרז לתקיפה ישראלית, לפני שהמערכת תהיה מבצעית".

 

בכיר במודיעין האמריקני ששב לאחרונה מהמזרח התיכון העריך שרוסיה חתמה על הסכם טנטטיבי למכירת מערכת ה-S-300 לאיראן. "מוסקבה לא יכולה פשוט לאיים בעסקה", אמר הגורם לעיתון. "איראן ודאי חושבת שיש לה עסקה. והישראלים מאמינים שיש עסקה אך הם עדיין יכולים למנוע אותה".

 

ראש הממשלה אהוד אולמרט צפוי להעלות את הנושא לדיון בשיחותיו במוסקבה בחודש הבא עם הנשיא דמיטרי מדבדב וראש הממשלה ולדימיר פוטין. לפי דיווחים מסוימים, צוין ב"סאנדיי טלגרף", רוסיה כבר העבירה כמה ממרכיבי המערכת לבלרוס, לקראת העברתם האפשרית לאיראן. רוסיה הכחישה בעבר טענות שהסכימה למכור את הטילים לאיראן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד ופוטין. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים