שתף קטע נבחר

קשיים בזוגיות: בעיה גנטית?

מדענים מצאו וריאציה מסוימת של גן, שגברים הנושאים אותה מדווחים על יותר בעיות בחיי הנישואים, מתגרשים יותר ונישאים פחות

חוקרים מארה"ב ומשבדיה טוענים כי מצאו גן האחראי לזוגיות יציבה. צוות החוקרים, שעבד במכון "קרולינסקיה" שבסטוקהולם, מצא כי גברים שנשאו גרסה מסוימת של גן, האחראי לאיתות במוח, דיווחו על יותר כישלונות במערכות יחסים מאשר גברים שנשאו גרסה אחרת של אותו גן. ידוע כי גן זה משפיע השפעה דומה על נברנים.

 

החוקרים עוד לא יודעים כיצד משפיע הגן על התנהגותם של הגברים הנושאים אותו, אך הם משערים כי הוא אחראי לפעילות המוחית המתפרשת כאמפתיה ויכולת תקשור עם בני אדם אחרים. "לא בדקנו את שיעור הניאופים" אמר ראש צוות המחקר האסה וואלום (Hasse Walum), "מה שהתרכזנו בו היה לבחון את יכולת ההיקשרות של גבר לשותפה לחיים".

 

וואלום ועמיתיו החליטו לחקור את הגן המדובר, בעקבות מאמר שקראו, בו נטען כי וריאציה מסוימת של הגן היא הגורם לכך שנברנים מסוג מסוים מתקשרים מונוגמית לכל החיים בעוד נברנים מסוג אחר מזדווגים אקראית עם שותפות רבות. "שאלנו את עצמנו: אולי לגן הזה יש השפעה דומה על בני אדם?" אמר וואלום.

 

החוקרים איתרו גברים שהשתתפו במחקר שבחן את רמות ההתקשרות המשפחתית והיציבות הזוגית אצל 552 זוגות תאומים ומשפחותיהם. המחקר נערך בקרב משפחות מהמעמד הבינוני בשבדיה בין השנים 1944 – 1971. החוקרים לקחו דגימות דם מגברים שהשתתפו במחקר וחיפשו אחר הגן AVPR1A, הקיים אצל נברנים ואצל בני אדם. זה הגן שעזר בעבר לחוקרים להסביר מדוע נברני ערבות הם מונוגמיים בעוד נברני הר אינם. הגן אחראי להפרשת חומר כימי במוח הנקרא ואסופרסין נוירופפטיד ארגוניני (neuropeptide arginine vasopressin), המשפיע בעיקר על יכולת הגוף לשמור על נוזלים ולווסת לחץ דם. עם זאת, מחקרים מסוימים שיערו כבר השפעה של גן זה על התנהגות חברתית ותקשורת אצל בני אדם.

 

מבין הגברים שנחקרו על ידי וואלום וצוותו, אלו שנשאו אלל מסוים של AVPR1A שמספרו 334, דיווחו על קשיים בחיי הנישואים ורבים מהם לא נישאו כלל. אלו שנשאו שני עותקים של האלל 334, דיווחו על משברים תכופים בשיעור גבוה פי 2 מאלו שלא נשאו אותו כלל.

 

"15% מהגברים שלא נשאו אלל 334 דיווחו על משברים בחיי הנישואים" כתבו החוקרים במאמרם, "לעומתם, 34% מהגברים שנשאו שני עותקים של האלל דיווחו על קשיים כאלה. 17% מהגברים ללא האלל היו רווקים או גרושים, לעומת 30% מהגברים שנשאו אלל אחד או שניים". וואלום חזר והדגיש כי המחקר אינו עוסק בהשפעה שיש לגן על התנהגות אנושית. על מנת להבין מה עושה הגן לגברים, שמקשה עליהם בשמירה על קשר זוגי, יש לערוך מחקרים נוספים.

 

לקריאה במאמר המלא - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם קשיים בנישואים קשורים לבעיה גנטית אצל הגבר?
צילום: index open
מומלצים