שתף קטע נבחר

לבני: פינוי מרצון יתאפשר רק לאחר קביעת גבול

שרת החוץ נאמה בכנס בחירות של קדימה, והתייחסה לטענות שהשמיעו נגדה יריביה למירוץ: "קל למתוח ביקורת ולא להציע אלטרנטיבה", אמרה. היא ציינה כי ישראל מעוניינת בקידום תהליך השלום, אולם הבהירה כי לא תקבל הסכם בכל מחיר. "אם המו"מ לא יבשיל להסכם שמייצג את האינטרסים של ישראל, לא יהיה הסכם", קבעה

רגע לפני הישורת האחרונה בפריימריז בקדימה, יוצאת שרת החוץ, ציפי לבני, במתקפה על המערכת הפוליטית הישראלית. בכנס בחירות שערכה הערב (יום ד') בתל-אביב אמרה לבני, כי "קל להיות בימין, לבקר כל מהלך מדיני, ולא להציע שום אלטרנטיבה. קל גם להיות במה שנקרא שמאל, שמתעלם מהמציאות".

 

שרת החוץ התייחסה גם לקבוצות המיעוט בישראל, ולא חסכה בביקורת. "יש מי שמנצל את המפריד ואת המבדיל בין הקבוצות השונות האלה. יש כאן קבוצות של בני מיעוטים שבטוחים (שמדינה, א.ש.) יהודית מתנגשת עם השוויון", אמרה. לבני התייחסה גם לדיון

בממשלה בנושא פינוי-פיצוי בגדה המערבית, ואמרה כי "פינוי מרצון אפשר לעשות רק לאחר שייקבע הגבול עם הפלסטינים".

 

כשברקע טענותיו של יריבה במירוץ לראשות המפלגה, שאול מופז, כי לבני מדברת בשני קולות וכי חוק פינוי-פיצוי יחליש את ישראל במו"מ מול הפלסטינים, אמרה שרת החוץ, כי "נמאס לי מהסיסמאות האלה שאומרות שמשא ומתן הוא מתוך חולשה".

 

לדבריה, "אנחנו חיים בסביבה מורכבת ומסובכת, והתשובות יותר מורכבות. הימין והשמאל של פעם, אלה תשובות די רדודות למצב המורכב. האינטרס של מדינת ישראל הוא לקדם תהליך שבסופו יהיו שתי מדינות לאום. התהליך הזה הוא לא איזה סוג של מתנה שאני נותנת לפלסטינים כי לא נעים לי מהם, אלא כי מטרת העל שלנו, החזון שלנו - זה מדינה בטוחה בארץ ישראל. אנחנו צריכים לוותר על חלק מישראל, ולשמור על ישראל כיהודית ודמוקרטית".

 

לבני הבהירה שישראל לא תקבל הסכם בכל מחיר. "אם המשא ומתן לא יבשיל לכדי הסכם שמייצג את האינטרסים של ישראל, לא יהיה הסכם. אם יש דבר אחד שאסור לנו לעשות, זה לתת ללוח הזמנים הפוליטי להשפיע על המשא ומתן", טענה.

 

"מנהיג צריך לזהות תהליכים, לא לדאוג לכותרות"

בנוסף, הזהירה לבני מפני חזרה על טעות קמפ-דייויד. "המשא ומתן דורש שיקול דעת, את היכולת לבנות אותו על הבסיס הנכון, וגם את היכולת להבשיל בשני הצדדים, ולוודא שלא נדחקים לפינה ומנסים לגשר על פערים שעוד לא ניתן לגשר עליהם".

 

"יש זמן שבו נרצה לעשות פינוי מרצון, אבל זה יהיה אחרי שנדע מה הגבול. אני רוצה לנהל את המשא ומתן כשכל הקלפים בידינו. ורק אחרי שנדע מה הגבול, נוכל לייצב. רק אז נוכל לעבור לשלב הבא - הקמת מדינה נוספת. להסתכל למציאות בעיניים, זה אומר שאני ריאלית שאפשר עוד לשנות את המצב".

 

עם זאת, לבני מכירה בעובדה שישראל תצטרך לנקוט גם בתגובה צבאית כדי לשנות את המצב באזור. "מול טרור צריך לעתים להשתמש בכוח. ואם ירי יכול למנוע ירי, אז לעתים צריך לעשות את זה. לעתים רק שימוש בכוח צבאי יביא פיתרון בטווח זמן מסויים. רק דיאלוג לא ישנה את המציאות הקיימת בעזה". 

 

שרת החוץ, שתתמודד

בפריימריז לראשות המפלגה, הבהירה כי תפיסה בטחונית אינה באה לידי ביטוי בזווית הצבאית בלבד. "המשמעות של המרכז הוא להוביל תהליך ולדאוג לביטחון. להגיב בכוח לטרור. כשאנחנו מדברים על קבלת החלטות בנושאי ביטחון, זה לא רק בזווית צרה - הזווית הצבאית. מנהיג צריך לזהות תהליכים, איומים, לזהות מה צריך לעשות, ולא רק לדאוג מה תהיה הכותרת של מחר בבוקר.

 

"הממשלה הזו תקבע מה יהיה כאן בשנים הקרובות. לבחון את כל האופציות על השולחן זה קריטי. מה שצריך זה לא רק לקרוא תצלומי אוויר, ואני יודעת - זה בסדר. גנרלים צריכים להיות בצבא ההגנה לישראל. צריך להציג להם את היעד האסטרטגי של הממשלה, של ההנהגה, ורק אז לשאול אותם אם יש להם פתרונות לקידום היעד. וכשמקבלים החלטה, להבין איך נכנסים, איך יוצאים, ומה המשמעות בטווח הארוך", הוסיפה.

 

היא הבהירה כי בכוונתה לנצח בהתמודדות, ולהביא לשינוי אמיתי. "התקווה בציבור היא אחריות כבדה על הכתפיים שלנו, על הכתפיים שלי. אתם יודעים שבעוד שבועיים יקבע עוד משהו: האם באמת קדימה פותחת את שורותיה לכל מי שמסתכל מבחוץ, ומחכה שתעשה את הבחירה הנכונה למדינת ישראל. אני מתכוונת בעוד שבועיים לנצח את הפריימריז, ולהוביל את ישראל למקום שבו ישראל צריכה להיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא בכל מחיר. לבני
צילום: רויטרס
מומלצים